8/7/09

Ποιος εξαπάτησε ποιον;

Το καλοκαίρι του 1973 η Αθήνα «έβραζε» όχι μόνο από την παραδοσιακή ζέστη αλλά και από τις εσωτερικές διενέξεις της ηγετικής ομάδας της χούντας. Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος είχε τις δικές του ιδέες για την εξέλιξη του καθεστώτος ενώ οι σκληροπυρηνικοί με επικεφαλής τον Δ. Ιωαννίδη εμφανίζονταν ενοχλημένοι με τον τρόπο που διοικούσε τη χώρα.

Οι σταθμάρχες, οι υποσταθμάρχες, οι πράκτορες, οι δικτάτορες, οι μηχανορραφίες και οι μυστικές εκθέσεις τους για εκείνο το φοβερό καλοκαίρι.
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 18 Ιουλίου 1999

Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από το δραματικό εκείνο καλοκαίρι του 1974 που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης μας αφήνουν χρόνο με τον χρόνο, αφήνοντας πίσω τους γρίφους και ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας. Κρίσιμα έγγραφα συσσωρεύουν σκόνη σε κάποια δωμάτια της ελληνικής Βουλής όπου φυλάσσεται ο περιώνυμος «φάκελος της Κύπρου», στα αρχεία της CIA και της Αγκυρας. Βασικοί πρωταγωνιστές, όπως ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Πέτρος Αραπάκης, κρατούν πάντα το στόμα τους κλειστό. Ενα ζήτημα-κλειδί που συνεχίζει να απασχολεί τους ιστορικούς είναι αν ο ταξίαρχος Ιωαννίδης έλαβε το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς για να προχωρήσει στο πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Συναφές επίσης το ερώτημα κατά πόσον μαζί με το αμερικανικό οκέι ο Δ. Ιωαννίδης είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι η Τουρκία δεν θα επέμβει σε περίπτωση ανατροπής του Μακαρίου.


Το καλοκαίρι του 1973 η Αθήνα «έβραζε» όχι μόνο από την παραδοσιακή ζέστη αλλά και από τις εσωτερικές διενέξεις της ηγετικής ομάδας της χούντας. Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος είχε τις δικές του ιδέες για την εξέλιξη του καθεστώτος ενώ οι σκληροπυρηνικοί με επικεφαλής τον Δ. Ιωαννίδη εμφανίζονταν ενοχλημένοι με τον τρόπο που διοικούσε τη χώρα.

Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ένας νέος υποσταθμάρχης της CIA έφτασε στην Αθήνα από τη Λευκωσία. Ο κ. Ρον Εστες ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αμερικανικής υπηρεσίας, άριστος γνώστης των ελληνικών πραγμάτων και της γλώσσας. Είχε ήδη υπηρετήσει δύο φορές στην Κύπρο, την τελευταία φορά υπό τον Ρίτσαρντ Γουέλς (το πρώτο θύμα της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»).

Ο ψηλός, ξανθός κ. Εστες ήλθε στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει έναν άλλο βετεράνο της CIA. Ο Ελληνοαμερικανός κ. Πίτερ Κορομηλάς είχε υπηρετήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είχε συμμετάσχει σε ευαίσθητες μυστικές αποστολές. Οι σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο, τον Λαδά και ορισμένους άλλους πρωτεργάτες της δικτατορίας τον είχαν βοηθήσει στη γρήγορη άνοδό του στην ιεραρχία.

Μία από τις πρώτες γνωριμίες του νέου Νο 2 της CIA στην Αθήνα ήταν ο ταξίαρχος Ιωαννίδης. Ο κ. Κορομηλάς τον κάλεσε στα γραφεία του σταθμού στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Βουκουρεστίου για να γνωρίσει τον διάδοχό του. Ο κ. Εστες εντυπωσιάσθηκε από την οικειότητα στη σχέση των δύο ανδρών, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν. Ο Δ. Ιωαννίδης διατηρούσε στενές σχέσεις με τη CIA πριν ακόμη από το πραξικόπημα του 1967. Οι απόρρητες εκθέσεις της υπηρεσίας τον εμφανίζουν στη συνέχεια, κυρίως μετά το 1970, ως τον «ισχυρό αλλά και απρόβλεπτο άνδρα της χούντας». Οι αμερικανοί πράκτορες καλλιεργούσαν την επαφή μαζί του για να συλλέγουν πληροφορίες γύρω από τις εσωτερικές αντιθέσεις της χούντας και για να βεβαιωθούν ότι τα είχαν καλά με όλες τις ομάδες της.

Ο Δ. Ιωαννίδης κολακευόταν πολλές φορές από τη σημασία που του έδιναν οι αμερικανοί πράκτορες. Ο ταξίαρχος ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, εκτός από την Κύπρο, με περιορισμένο ορίζοντα και κατανόηση του τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο. Οι συνομιλητές του γνώριζαν ότι, εκτός από έναν έντονο μεγαλοϊδεατισμό, μία από τις έμμονες ιδέες που είχε ήταν η αντροπή του Μακαρίου.


Χούντα εναντίον χούντας

Πολλά έχουν γραφεί για το παρασκήνιο της ανατροπής του Γ. Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973. Μια δημοφιλής θεωρία θέλει τον Παπαδόπουλο να αρνείται να παράσχει στο αμερικανικό Πεντάγωνο διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Από τα αμερικανικά αρχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ο τότε πρωθυπουργός Σπύρος Μαρκεζίνης εμφανίζεται να αγνοεί τους χειρισμούς του Παπαδόπουλου, ο οποίος έδωσε στην Ουάσιγκτον πλειάδα διευκολύνσεων, άδεια υπερπτήσεων για τα αμερικανικά αεροσκάφη, χρήση της Σούδας κ.ά., όπως προκύπτει από ακρόαση της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής τον Φεβρουάριο του 1974.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί αν και κατά πόσον η CIA ώθησε τον Ιωαννίδη στην ανατροπή του Παπαδόπουλου. Οι εκθέσεις της μυστικής υπηρεσίας αλλά και της πρεσβείας στην Αθήνα δίνουν την εντύπωση ότι προτιμούσαν να συναλλάσσονται με τον Παπαδόπουλο, τον οποίο θεωρούσαν πλέον πιο ώριμο συνομιλητή. Αντιθέτως ο κ. Ιωαννίδης σκιαγραφείται από τους αμερικανούς αναλυτές ως ακραίος και απρόβλεπτος.

Ο αρχηγός της ΕΣΑ γνώριζε όμως ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις του με τη CIA θα ανέτρεπαν γρήγορα κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του. Το πρωί της 25ης Νοεμβρίου ο σταθμάρχης της CIA Στέισι Χολτζ και ο αναπληρωτής του έτρωγαν το καθιερωμένο κυριακάτικο πρωινό τους στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» στην οδό Πανεπιστημίου. Οταν αντελήφθησαν ότι στρατιωτικές μονάδες είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης πήγαν στην πρεσβεία όπου άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για το ποιος ήταν ο νέος ισχυρός άνδρας.

Ο πρέσβης Χένρι Τάσκα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την ανάλυση των συνεργατών του. Θεωρούσε ότι είχε πολύ καλή σχέση με τον Παπαδόπουλο και ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έμπαινε χάρη στις δικές του παρεμβάσεις στον δρόμο της πολιτικής ομαλότητας. Τα τηλεγραφήματα του Τάσκα το φθινόπωρο του 1973 έδιναν μια πραγματικά ανθηρή εικόνα για τις εσωτερικές εξελίξεις.

Ο Τάσκα άφησε την πρωτοβουλία για επαφές με τον κ. Ιωαννίδη στο κλιμάκιο της CIA και προτίμησε να συναλλάσσεται με τον επίσημο πρωθυπουργό, τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο. Ηταν μία απόφαση που αποδείχθηκε μοιραία στη συνέχεια για τον ίδιο. Ο πρέσβης είχε μάλιστα ενοχληθεί σφόδρα όταν σε ένα πάρτι του σταθμάρχη της CIA εμφανίσθηκε και ο Ιωαννίδης. Ο Τάσκα αποχώρησε επιδεικτικά προκαλώντας τα γέλια των υπαλλήλων της μυστικής υπηρεσίας που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη μονοπώληση των επαφών με τον νέο δικτάτορα.


Η αρχή της κρίσης

Την άνοιξη του 1974 υπεύθυνος του κυπριακού desk στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ο Τομ Μπόγιατ. Ανθρωπος νευρικός, αποφασιστικός, είχε τη φήμη ικανού διπλωμάτη με έμμονες ιδέες.

Τον Μάρτιο ο κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον και στενός συνεργάτης του Μακαρίου Νίκος Δημητρίου επισκέφθηκε τον αρμόδιο υφυπουργό Ρότζερ Ντέιβις και τον κ. Μπόγιατ και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανατροπής του Αρχιεπισκόπου από τη χούντα των Αθηνών. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για πραξικόπημα ή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κύπριου ηγέτη. Σε δύο περιπτώσεις η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στον Γ. Παπαδόπουλο είχε αποτρέψει ανάλογες ενέργειες.

Ο κ. Μπόγιατ θεωρούσε ότι αυτή τη φορά οι πληροφορίες ήταν ανησυχητικές λόγω της προσωπικότητας και των απόψεων του Ιωαννίδη. Στα μέσα Μαΐου η CIA έστελνε τακτικά πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β' εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης. Ο αμερικανός διπλωμάτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ΕΟΚΑ Β' δεν θα λειτουργούσε τόσο ανοιχτά και προκλητικά, εκτός αν είχε την υποστήριξη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών».

Ο κ. Μπόγιατ συνέταξε ένα σχέδιο τηλεγραφήματος προς την πρεσβεία στην Αθήνα, το οποίο ζητούσε από τον Τάσκα να επισκεφθεί τον Ιωαννίδη και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τα σχέδια ανατροπής του Μακαρίου ώστε να μη διαταραχθεί το στάτους κβο στην Κύπρο. Ο νεαρός τότε διπλωμάτης είχε όμως δύο σοβαρά εμπόδια να αντιμετωπίσει: την αντιπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ για τον Αρχιεπίσκοπο και την αδιαφορία της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ήταν απορροφημένο από τη Μέση Ανατολή και το Βιετνάμ. Οι οδηγίες προς τον Τάσκα δεν στάλθηκαν παρά μόνο αργότερα, όταν η κρίση στις σχέσεις Μακαρίου - Ιωαννίδη είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


Οι πρώτες ενδείξεις για τη θύελλα

Στις 7 Ιουνίου η CIA έστειλε στην Ουάσιγκτον δύο ξεχωριστές εκθέσεις σχετικά με την Κύπρο. Η πρώτη ήταν ένα δελτίο ενημέρωσης (National Intelligence Bulletin), το οποίο προειδοποιούσε τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Νίξον ότι «ο Μακάριος σχεδιάζει να πιέσει για την απομάκρυνση της ελληνικής Εθνοφρουράς από την Κύπρο». Οι αμερικανοί αναλυτές γνώριζαν ότι η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου θα αποτελούσε τη σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι, ένα πραγματικό casus belli για την Αθήνα.

Την ίδια όμως ημέρα ήλθε να προστεθεί μία ακόμη έκθεση, την οποία η CIA συμπεριέλαβε στο άκρως απόρρητο ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφορεί κάθε πρωί στον Λευκό Οίκο, το National Intelligence Daily. Η έκθεση ήταν βασισμένη σε μια συνομιλία του Ιωαννίδη με τους κκ. Εστες και Αβρακώτο και ανέφερε: «Ο Ιωαννίδης εξετάζει σοβαρά την ανατροπή του Μακαρίου... Ο Ιωαννίδης ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει τον Μακάριο μέσα σε 24 ώρες. Οι Τούρκοι θα συμφωνήσουν σιωπηλά στην απομάκρυνσή του... Ο Ιωαννίδης πρόσθεσε πως μπορεί να εξουδετερώσει τον Μακάριο μια και καλή ώστε να λύσει το Κυπριακό η Ελλάδα απευθείας με την Τουρκία».

Οι δύο αυτές εκθέσεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και ο κ. Μπόγιατ ζήτησε για άλλη μία φορά να σταλεί απευθείας στον κ. Ιωαννίδη το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες στη διατάραξη του στάτους κβο στην Κύπρο.

Ο Τάσκα έλαβε εν τέλει τις σχετικές οδηγίες από την Ουάσιγκτον αλλά όταν επιχείρησε να κλείσει ένα ραντεβού με τον δικτάτορα, αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Ο πρέσβης απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσον επέδωσε το μήνυμα και ισχυρίσθηκε ότι προτιμούσε να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό κ. Ανδρουτσόπουλο.

Η CIA συνέχισε όμως τις δικές της επαφές με τον Δ. Ιωαννίδη. Στις 20 Ιουνίου ο δικτάτορας συναντήθηκε πάλι με τους συνδέσμους του στην αμερικανική υπηρεσία. Αυτή τη φορά η συζήτηση πήρε άσχημη τροπή. Ο Ιωαννίδης υποστήριξε ότι «η συμπεριφορά του Μακαρίου άφηνε ελάχιστα περιθώρια στην Αθήνα», υπονοώντας σαφώς ότι θα προχωρούσε στο πραξικόπημα. Ο υποσταθμάρχης κ. Εστες του ανέπτυξε την άποψη ότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συνυπολογίσει τον κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Στο σημείο αυτό ο Ιωαννίδης εκνευρίστηκε, κλώτσησε το τραπέζι με τον καφέ και τα νερά που βρίσκονταν μπροστά του, και απάντησε ότι οι Τούρκοι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να εισβάλουν και ότι, αν τολμούσαν να το κάνουν, ο ελληνικός στρατός θα εισέβαλε στην Α. Θράκη.
Ο θερμός μήνας Ιούλιος

Το βέβαιο είναι ότι ως εκείνο το σημείο ο Δ. Ιωαννίδης δεν είχε πάρει ποτέ ένα «κόκκινο φως» από την Ουάσιγκτον για το πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του σε αμερικανούς συνομιλητές του. Η συνομιλία με τον κ. Εστες δεν μπορεί να εκληφθεί ως «κόκκινο φως», διότι επρόκειτο ουσιαστικά για φιλική κουβέντα. Αγνωστο ακόμη παραμένει το αν τις κρίσιμες εκείνες ημέρες ο Δ. Ιωαννίδης είχε άλλες προσωπικές συζητήσεις με παλιούς του γνώριμους από τη CIA, όπως ο κ. Αβρακώτος ή ο κ. Κορομηλάς που βρισκόταν μεν στο Κάιρο αλλά συνήθιζε να επισκέπτεται την Αθήνα.

Στις αρχές Ιουλίου οι φήμες για το επικείμενο πραξικόπημα δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο στα εμπιστευτικά δελτία των μυστικών υπηρεσιών, ακόμη και κυπριακές εφημερίδες δημοσίευαν τα σχέδια του πραξικοπήματος. Η κρίσιμη απόφαση ελήφθη όμως στις 2 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Πεντάγωνο με τη συμμετοχή του Ιωαννίδη, του «Προέδρου» της Δημοκρατίας στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γρηγόρη Μπονάνου κ.ά. Την ίδια πάντως ημέρα της σύσκεψης των στρατηγών η πρεσβεία των Αθηνών έστελνε ένα τηλεγράφημα με το οποίο διαβεβαίωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το μήνυμα δόθηκε στον Ιωαννίδη να μην προχωρήσει στο πραξικόπημα.

Ενα από τα άλυτα μυστήρια της σκοτεινής αυτής υπόθεσης είναι το κατά πόσον ο δικτάτορας γνώριζε ήδη ότι την επομένη, 3 Ιουλίου, θα λάμβανε επιστολή του Μακαρίου η οποία απαιτούσε απομάκρυνση της Εθνοφρουράς από την Κύπρο.

Ενα δεύτερο, άλυτο, μυστήριο είναι το τι συνέβη στη διάρκεια ενός πάρτι της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 Ιουλίου. Στενός συνεργάτης του Ιωαννίδη πλησίασε έναν πράκτορα της CIA και του είπε ότι «ο Μίμης άλλαξε γνώμη. Δεν θα τον φάει τον μπάσταρδο τελικά». Ο άνθρωπος που έδωσε την πληροφορία αυτή χαρακτηρίσθηκε στη σχετική έκθεση «μη δοκιμασμένη πηγή της υπηρεσίας (untested source)». Παρ' όλα αυτά η πληροφορία στάλθηκε στην Ουάσιγκτον και αποτέλεσε τη βάση μιας νέας έκθεσης με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η οποία υποστήριζε ότι ο Ιωαννίδης δεν θα προχωρούσε τελικά στο πραξικόπημα. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε εξάλλου από το γεγονός ότι ο Μακάριος δέχθηκε στις 12 Ιουλίου τον νέο αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Ρότζερ Ντέιβις, ο οποίος του ανέφερε τις πληροφορίες περί πραξικοπήματος. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν τις θεωρεί σοβαρές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ελέγχει την κατάσταση.


Τα «κανάλια» των Αμερικανών, τα ΛΟΚ και η ΚΥΠ

Η CIA είχε δύο κανάλια επαφών με το καθεστώς του Ιωαννίδη. Ενα ήταν το επίσημο μέσω του αρχηγού και υπαρχηγού της ΚΥΠ, τους αξιωματικούς Λ. Σταθόπουλο και Δ. Δουζίνα. Ο σταθμάρχης Χολτζ μαζί με τον Εστες είχαν τακτικές επαφές με την ηγεσία της ΚΥΠ, αν και συχνά παραπονούνταν γιατί ο Σταθόπουλος (σε αντίθεση με τον υπαρχηγό του) επέμενε να μιλάει αγγλικά, χωρίς όμως να ξέρει να τα χειρίζεται καλά, με αστεία μερικές φορές αποτελέσματα.

Το δεύτερο, και πιο ουσιαστικό, κανάλι περνούσε μέσα από την παραδοσιακή σχέση των ΛΟΚ, των ελλήνων καταδρομέων, με τη CIA. Από τη δεκαετία του 1950 η αμερικανική υπηρεσία είχε αναλάβει τον εξοπλισμό των ΛΟΚ και τον συντονισμό της εκπαίδευσής τους σε συνεργασία με τις αμερικανικές Special Forces (Ειδικές Δυνάμεις). Βασικός στόχος της συνεργασίας CIA και ΛΟΚ ήταν η περίφημη επιχείρηση «Stay Behind», η οποία προέβλεπε ότι σε περίπτωση εισβολής του ανατολικού μπλοκ ή κομ*****στικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα θα δημιουργείτο αντάρτικο στα βουνά με τη χρήση επικοινωνιακού εξοπλισμού, όπλων και χρημάτων που είχαν κρυφτεί εκ των προτέρων.

Αρχηγός των ΛΟΚ ήταν ο στενός προσωπικός φίλος του Ιωαννίδη ταξίαρχος Γιαννακάς. Από την πλευρά της CIA την επαφή με τα ΛΟΚ διατηρούσε ένας ακόμη ελληνοαμερικανός πράκτορας, ο Γ. Αβρακώτος.

Ο Γ. Αβρακώτος επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον τον Γιαννακά στο γραφείο του στο Πεντάγωνο. Αν ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα στον Ιωαννίδη ή ο δικτάτορας ήθελε να μιλήσει μαζί του, κατέβαινε στο γραφείο του αρχηγού των ΛΟΚ για να συζητήσουν. Οταν επρόκειτο για κάποια σοβαρή υπόθεση, ανέβαινε στο Πεντάγωνο και ο υποσταθμάρχης Εστες.

Η CIA διατηρούσε τέλος επαφές και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και καλύτερη πρόσβαση στους ανώτατους αξιωματικούς είχε ο στρατιωτικός ακόλουθος Εβ Μάρντερ.


Η εκτέλεση του σχεδίου

Το σχέδιο του Ιωαννίδη εκτελέσθηκε τελικά στις 8 το πρωί της 15ης Ιουλίου με την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μπόγιατ θυμάται ακόμη ότι τον ξύπνησαν από το κέντρο κρίσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γύρω στις δύο το πρωί (ώρα Αμερικής) και του ζήτησαν να έλθει να αναλάβει τον συντονισμό ομάδας εργασίας.

Πάνω στο γραφείο του θυμάται ότι βρήκε δύο εκθέσεις της CIA: ένα υπερεπείγον τηλεγράφημα που ανακοίνωνε την εκδήλωση πραξικοπήματος· και μία απόρρητη έκθεση (National Intelligence Bulletin) που έγραφε: «Ο Ιωαννίδης υιοθετεί μια μετριοπαθή γραμμή ενώ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στη διένεξή του με τον Μακάριο». Ο κ. Μπόγιατ αναρωτιέται ακόμη και σήμερα αν «ο Ιωαννίδης χρησιμοποίησε απλώς τη CIA για να ξεγελάσει την αμερικανική κυβέρνηση ή αν στην εξαπάτησή της συμμετείχε κάποιος ή κάποιοι μέσα από τη CIA».

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο δρ Κίσινγκερ δέχθηκε τον κύπριο πρέσβη Ν. Δημητρίου στο γραφείο του. Ο κύπριος διπλωμάτης σοκαρίσθηκε από το γεγονός ότι, αν και ο Μακάριος εθεωρείτο νεκρός, ο κ. Κίσινγκερ δεν τον συλλυπήθηκε ούτε και έδειξε ιδιαίτερη λύπη για ό,τι είχε συμβεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Αντερσον απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει το πραξικόπημα και κάλεσε απλώς την Ελλάδα, την Τουρκία και τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου να μη διαταράξουν το στάτους κβο στο νησί. Την επομένη ο Αντερσον ισχυρίσθηκε ότι «η κατάσταση στην Κύπρο είναι ρευστή και γι' αυτό δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης».

Πολλοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ο κ. Μπόγιατ και ο υπεύθυνος του ελληνικού desk κ. Τζον Ντέϊ, επέμεναν ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να καταδικάσει το πραξικόπημα και τον νέο «πρόεδρο» Νίκο Σαμψών ώστε να δώσει ένα μήνυμα στην Αγκυρα και στην Αθήνα. Ο κ. Κίσινγκερ απέρριψε την πρόταση. Ο κ. Μπόγιατ χαρακτηρίζει την απόφασή του «μέγιστο λάθος. Πίστεψε, με τον γνωστό μετερνίχειο τρόπο σκέψης του, ότι χωρίς τον Μακάριο οι δύο τοπικές δυνάμεις, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα έλυναν μεταξύ τους μια για πάντα το Κυπριακό».

Πράγματι αυτό συνέβη τις ημέρες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, με τη διαφορά ότι η Αγκυρα επέβαλε τη δική της λύση...


Το ΒΗΜΑ, 18/07/1999 , Σελ.: A30
Κωδικός άρθρου: B12640A301
ID: 169217

17 σχόλια:

  1. Η αποενοχοποίηση ενός εγκληματία δεν γίνεται ποτέ λέγοντας ψέματα. Παρά μόνο λέγοντας ορισμένες βολικές αλήθειες. Αλλά μια βασική αρχή στην αποκάλυψη των εγκλημάτων που εφαρμόζεται ανά τους αιώνες και έχει εφαρμογή ακόμα και σήμερα είναι να βρεις ποιος ωφελείται από το έγκλημα αλλά και η αξιοποίηση του εγκλήματος στην συνέχεια απ’ τον εγκληματία.
    Την Αμερική φυσικά και δεν μπορεί κανένας να την κατηγορήσει άμεσα για εκείνα τα γεγονότα. Το συμπέρασμα που μπορεί όμως να βγει αβίαστα είναι ότι υπάρχει θέμα για τους έλληνες πολιτικούς που επιμένουν σε επαχθείς ελληνοαμερικανικές «συμμαχίες» για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτοί θα πληρώσουν για την αφοσίωση τους στις αμερικανικές επιλογές και όχι οι ίδιοι οι αμερικανοί που φροντίζουν για τα συμφέροντά τους και πολύ καλά κάνουν. Ας δούμε και εμείς με την σειρά μας λίγο περισσότερο τα δικά μας συμφέροντα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο και μόνο επειδή το υπογράφει ο Παπαχελάς θα πρέπει να το διπλο-διασταυρώσω!
    Θέλω επίσης να καταγγείλω τις μεθοδεύσεις της δεξιάς και την λογοκρισία της οποίας γίναμε μάρτυρες.. άκου "κομ*****στικού"! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅταν ὁ στρατὸς κάνει πραξικόπημα καλὸ εἶναι ἀμέσως μετὰ νὰ προκηρύσση ἐλεύθερες ἐκλογές.
    Ἡ χούντα δὲν εἶχε ἰδέα ἀπὸ έξωτερικὴ πολιτική. Τί τὶς ἤθελε τὶς μεγάλες ἰδέες;
    Ἰδοῦ ἡ ἀπόδειξις:
    Ἔδωσε τὸ 40% τῆς Κύπρου στοὺς Τούρκους κι' ἀπὸ πάνω κλόνισε τὴν ἑνότητα λαοῦ καὶ στρατοῦ.
    Τὴν κλονισμένη αύτὴν ἑνότητα τὴν πληρώνουμε ἀκόμη καὶ σήμερα.
    Ἐμεῖς οἱ ἕλληνες φταῖμε γιά αύτὰ ποῦ πάθαμε στὴν Κύπρο, οἱ ἄλλοι ἐκμεταλλεύθηκαν κυρίως καὶ πρωτίστως τὰ λάθη μας.
    Γιὰ τὴν Κύπρο τότε προτείνω τὸ ἑξῆς βιβλίο:
    Ο ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ
    τοῦ ΣΑΒΒΑ Δ. ΒΛΑΣΣΗ
    ἀπὸ τὶς έκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μονον οι Αμερικανοι εξαπατηθησαν απο τους Τουρκους που δεν τηρησαν την συμφωνια και εκαναν τον Αττιλα 2.
    ολοι οι αλλοι και αναφερομαι στους χουντικους ηταν μαριονετες και ηλιθιοι σαν επαγγελματιες αξ/κοι.γιαυτο εκαναν και το πραξικοπημα το 67 γιαυτο εκαναν τα ιδια και στην κυπρο.
    μονον ενας ηλιθιος μη επαγγελματιας αξ/κος θα εκανε κατι τετοιο στην πατριδα του.
    ολα ηταν μερος ενος καλα στημενου παιχνιδιου.
    στην αρχη εδιωξαν απο το στρατευμα ολους τους ικανους και αλλοι εφυγαν απο μονοι τους οσοι δεν αντεχαν να διοικουνται απο νεωτερους στην ιεραρχια.
    το σχεδιο για τον ελεγχο της κυπρου απο μια κυβερνηση ηλιθιων το 67 εγινε πραγματικοτητα.
    λιγο πριν απο αυτο επρεπε να αποδυναμωθη στρατιωτικα η κυπρος με την αποχωρηση της μεραρχιας οπως και εγινε ως η πρωτη πολιτικη πραξη της χουντας στην συναντηση του Εβρου.
    εβαλε και ο Γριβας το χερακι του σε αυτο με την υποθεση Ασπιδα.
    λιγη βοηθεια μετα απο τον Μητσοτακη(εσβυσε η οθονη μου) και το μηλο επεσε ωριμο.
    τα υπολοιπα ειναι γνωστα, και δεν χρειαζονται πολες αναλυσεις.
    ακομη και σημερα τα ιδια ξενοκρατουμενα μυαλα προσπαθουν να δωσουν την χαριστικη βολη σε οτι απεμεινε.
    πρεπει με καθε τροπο και το υπολοιπο μερος της κυπρου να δωθει στην Τουρκια.
    Ψαχνουν τον τροπο σερβιρισματος(δημοψηφισμα) και το ονομα της τουρτας(επανενωση,λυση Κυπριακη,αδελφια,συντροφοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε konion,για να βγαλουμε αληθινα συμπερασματα πρεπει να γνωριζουμε επ'ακριβως τα γεγονοτα,πραγμα πολυ δυσκολο γιατι ο καθενας τα παρουσιαζει οπως τον συμφερει και παραλειπει τα δικα του λαθη.Εξαιρετικα παραπλανητικες ειναι οι βιογραφιες [αγιογραφιες] προσωπων που επαιξαν ρολο στα γεγονοτα.Μονο εκ του αποτελεσματος και μετα απο χρονια ενας ψυχραιμος παρατηρητης μπορει να καταλαβει.Τα λεω αυτα,γιατι τους πολιτικους τους βολεψε αφανταστα η χουντα,στην οποια ερριξαν ολα τα λαθη,ενω το παιγνιδι ειχε αρχισει τουλαχιστον 20 χρονια πιο πριν απο πολιτικους που γονυπετως ικετευαν το χρισμα τους απο την νικητρια του Β.Π.Π.Προσπαθω να θυμηθω το ονομα του προξενου της αμερικης στην Σμυρνη κατα τα γεγονοτα του 22,ο οποιος εγραψε οτι 'ειναι τρομερο το τι κανουν οι Ελληνες πολιτικοι προκειμενου να εξασφαλισουν μερικα ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ ακομη στην εξουσια'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Θέλω επίσης να καταγγείλω τις μεθοδεύσεις της δεξιάς και την λογοκρισία της οποίας γίναμε μάρτυρες.. άκου "κομ*****στικού"! :)"

    Αλίμονο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ NAIΣ

    Προφανώς εννοείς τον Henry Morgenthau, αλλά δεν γνωρίζω αν είπε κάτι τέτοιο. Αν το είπε, όντως γνώριζε καλά τους Έλληνες πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το όνομα του Αμερικανού Προξένου στην Σμύρνη ήταν George Horton. Ήταν ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος που γνώριζε πολλές γλώσσες, όπως και Ελληνικά. Πάνω από όλα ήταν "άνθρωπος".

    Συνέγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο για τις Τουρκικές φρικαλεότητες και τις γενοκτονίες "Η Μάστιγα της Ασίας", Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ, "The Blight of Asia".

    O Konion αναφέρει το βιβλίο του κ. Σάββα Βλάσση (νομίζω πως ο κ. Βλάσσης ήταν Καταδρομέας!) "Ο ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ" τοῦ ΣΑΒΒΑ Δ. ΒΛΑΣΣΗ ἀπὸ τὶς έκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το οποίο βρήκα και εγώ πολύ αξιόλογο.

    Ολύ αξιόλογα είναι και τα βιβία :
    "Η Μάχη της Κύπρου" του Ταξιάρχου ε.α. κ. Γεωργίου Σέργη, Εκδόσεις Αφοί Βλάσση, Τηλ. 3812900, Ζωοδ. Πηγής 15 και Λόντου, και του Αντιστρατήγου Χαρ. Χαραλαμπόπουλου "Περιμένοντας τον Αττίλα" , Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Σ. Πως μπορείτε και βάζετε τις περισπωμένες και τις οξείες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλη Ναϊάδα (ὑποθέτω),

    Ἔχεις ἀπόλυτο δίκαιο, ἀλλὰ μὴν ξεχνᾶς, ὅτι ἡ χούντα εἶχε 7 ἔτη στὴν Ἑλλάδα καὶ δεύτερον ὁ Ἰωαννίδης ἔκανε ἐξαγωγὴ τοῦ πραξικοπήματος, λὲς καὶ ἦταν ὁ σωτήρας τοῦ ἕλληνισμοῦ.
    Ἰδιοποιήθηκε τὶς κρατικὲς δομὲς καὶ μάλιστα τὴν πιὸ σημαντική, τὸν στρατό.
    Τέλος στὰ δύσκολα ξανακέλεσε τοὺς πολιτικούς, λὲς καὶ δὲν ἔτρεχε τίποτε.
    Τέτοια ὕβρις καὶ ἀλαζονεία ἀπὸ τὴν μεριὰ τῆς χούντας πιστεύεις ὅτι θὰ ἔμενε ἀπλήρωτη;
    Ποτὲ δὲν θὰ ἔχουμε ὅλη τὴν πληροφόρηση γιατὶ εἶναι ἀδύνατον, παρ' ὅλα αὐτὰ κρίσεις καὶ συμπεράσματα εἶναι ἀδύνατον νὰ μὴν βγοῦν, ἔστω καὶ μὲ λάθη.
    Γιὰ μένα αὐτὸ ποὺ μετράει εἶναι ἡ ποσότης τῶν λαθῶν στὸ τελικὸ συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τα γεγονότα του 1965 ,την χούντα και την κατάληψη του 40% της Κύπρου έχω διαβάσει, πάρα πολλά βιβλία , όλα λίγο πολύ , γράφουν τα ίδια , ( με δεδομένο το γεγονός οτι οι δεξιοί δεν αισθανόταν και τόσο περήφανοι για τα κατορθώματά τους εκείνη την περίοδο)
    Το βιβλίο όμως του Παπαχελά διαφέρει σε κάτι ουσιαστικό ΒΓΑΖΕΙ ΛΑΔΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ !!!
    κοίτα να δεις που χρόνια βλαστημούσα εκείνο το σκουλίκι τον Κισσινγκερ τσάμπα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.ellopos.net/politics/turkey-blight/default.asp
    Για μια online έκδοση του βιβλίου του Horton
    TURKEY : THE BLIGHT OF ASIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηγε στη λεσχη ο Παπαχελας και ειπε να πιασει δουλεια.
    Για τον 6ο στολο λεει τιποτα?
    Τι εκανε στο αιγαιο?
    Ωριστε η συνεντευξη του Μητσενα, πιλοτου τοτε στα F5,εκανε αερομαχιες με F4 του αμερικανικου 6ου στολου.
    Ζητησε 2 φορες αδεια να τα καταριψει.

    Κ Σαββα αξιζει να αφιερωσετε ενα αρθο για αυτη τη συνεντευξη.
    Μονο και μονο για τους ηρωες που πολεμησαν εκεινη τη περιοδο και προδοθηκαν απο την ηγεσια

    http://img268.imageshack.us/i/am2v.jpg/

    http://img216.imageshack.us/i/am3o.jpg/

    http://img216.imageshack.us/i/am4u.jpg/

    http://img239.imageshack.us/i/am5.jpg/

    http://img131.imageshack.us/i/am6.jpg/

    http://img268.imageshack.us/i/am7.jpg/

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανωνυμε 7.48,ευχαριστω οντως ειναι ο χορτον,βλεπεις αρχιζουμε και ξεχναμε λιγακι στα 65.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητε manos 141,ποιος αμερικανος εξαπατηθηκε απο τους τουρκους στον αττιλα 2?.Πρεπει να γνωριζουμε οτι στην αμερικη παμπολες υπηρεσιες δρουν ανεξαρτητα η μια απο την αλλη ενω επιφανειακα ολες εργαζονται για τον ιδιο σκοπο.π.χ. το αμερικανικο ναυτικο διαθετει 80 περιπου υπηρεσιες μεχρι για ερευνες UFO.Αγαπητε konion,ειμαι αρσενικος και λιγο μεγαλος,παντως στα Κυπριακα υπηρετουσα οπως και στο κινημα του βασιλια,το που αστο.Κατ'αρχας νομιζω ειναι παρακληση και αλλων να μην βαζεις τονους στις λεξεις σου,γιατι δυσκολευεις την αναγνωση,εγω ειμαι φανατικοτερος εσου στην γραμματικη αλλα για την ευκολια της συζητησης,μην φοβασαι,απο αυτα δεν κινδυνευει ο Ελληνισμος.Για να καναμε μια ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ συζητηση στο θεμα αυτο,θα πρεπει να ξεκομπλαριστουμε απο ετικεττες τυπου χουντικος,δεξιος,σοσιαλιστης,αριστερος,κομμουνιστης και οποια αλλη ταμπελλα φροντισαν καποιοι επιτηδειοι να καλλιεργησουν εκμεταλλευομενοι το αιωνιο μικροβιο του DNA μας.Νοιωθουμε λοιπον καποια στιγμη ετοιμοι γι'αυτο?.Τουλαχιστον πριν βουλιαξει το καραβι ΕΛΛΑΣ ας το τολμησουμε.Τωρα αν η χουντα εμεινε 7 χρονια στην εξουσια και οταν τα σκατωσε φωναξε τους πολιτικους να τα ισιωσουν αστο καλλιτερα,μην γελασει ο ιστορικος του παρελθοντος και του μελλοντος.Ολα ηταν σχεδιασμενα και υλοποιηθηκαν απο βλακες στρατιωτικους που νομισαν οτι ειναι τεχνοκρατες πολιτικοι και απο καιροφυλακτουντες πολιτικες υαινες που με ανακουφιση ξαναριχτηκαν στο σωμα της Ελλαδος.Συμφωνω οτι η ανομια αυτη βαρυνει την δεξια παραταξη μιας και αυτη κυβερνουσε,οπως και την προδοσια της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ επι υπουργιας αβερωφ και η αρχη της διχοτομησης του ΑΙΓΑΙΟΥ.Οπως η ΘΡΑΚΗ και το ΣΚΟΠΙΑΝΟ βαρυνουν την σοσιαλιστικη κυβερνηση.Και παντα μεσα σε ολα ο κισιγκερ της Ελλαδος.[μην με ρωτησετε ποιος?]. Στον ανωνυμο 3.06,του λεω οτι αμερικανικο αεροπλανοφορο εξω απο την Κρητη,μας γυρισε πισω,μπαινοντας μπροστα μας τα μεσανυχτα και κανοντας σηματα με τον οπτικο του για να μην αποκαλυφθει που βρεθηκε στα χωρικα μας υδατα τετοιες ωρες.Τωρα ποιοι πεταγαν τα τουρκικα αεροπλανα στην εισβολη αστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εγώ διάβασα το βιβλίο του Παπαχελά "Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας", Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.

    Μάλιστα δύο φορές!

    Δεν μπόρεσα όμως να καταλάβω ποιός βιάσθηκε από τον κ. Παπαχελά, η δική μου υπομονή και νοημοσύνη που το διάβασα ή η φουκαριάρα Ελληνική Δημοκρατία και από ποιόν βιάσθηκε ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΕΝ ΞΕΡΩ Η ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΧΕΛΑ, ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΜΑΘΑ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΛΕΟΝ 58 ΕΤΩΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ, ΑΔΥΜΟΝΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για το κυπρικό ευθύνονται όσοι λένε εδώ και δεκετίες ανοησίες για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και φυσικά κάποιοι βλάκες όπως ο Μακάριος και ο Ιωαννίδης, οι οποίοι δεν είχαν την ικανότητα να καταλάβουν ποια είναι οι πραγματικότητα έκαναν, βασιζόμενοι πάνω σε ανόητες εκτιμήσεις, την κατάσταση μπάχαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.