1/7/09

Ανοιξε νέο κεφάλαιο... αλλά πήρε και το μήνυμα


Η Τουρκία άνοιξε χθες το ενδέκατο από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά πήρε και το μήνυμα από την τσεχική προεδρία και τα κράτη μέλη, ότι η ουσιαστική προώθηση της ενταξιακής της πορείας περνάει, μεταξύ άλλων, από το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Η 7η διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε.-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, κατέδειξε για μια ακόμη φορά τις σημαντικές δυσκολίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν προχωρούν με ρυθμό «χελώνας».

Χθες άνοιξε το κεφάλαιο της φορολογίας, ενώ ο αρχικός στόχος της τσεχικής προεδρίας ήταν να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Μάλιστα ακόμη και το ένα κεφάλαιο που άνοιξε συνοδεύεται από «αστερίσκους» στο τελικό ανακοινωθέν, τις οποίες υπενθύμισε και προφορικά ο προεδρεύων της Διάσκεψης, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κόχουτ.

Οπως είπε το κεφάλαιο που άνοιξε δεν θα κλείσει διότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει ακόμη τις δεσμεύσεις έναντι της Κύπρου (λιμάνια και αεροδρόμια).

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν γενικός διευθυντής για τη διεύρυνση, Μάικλ Λι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν ορισμένα νέα κεφάλαια, όπως το περιβάλλον, ο ανταγωνισμός, κοινωνικά θέματα-απασχόληση και κατά δεύτερο λόγο εκείνα της ενέργειας και του πολιτισμού.

Από πολιτικής πλευράς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περιορισμού του ρόλου του στρατού στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό ως «κλειδί» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και επικεφαλής της χώρας του στις διαπραγματεύσεις, Εγκενέμ Μπαγίς, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προσαρμοστεί στο κοινοτικό κεκτημένο και να επιταχύνει το άνοιγμα των κεφαλαίων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ενέργειας, όπου κατηγόρησε την Κύπρο, χωρίς να την κατονομάσει ευθέως, ότι «μπλοκάρει» το άνοιγμά του.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε η χώρα του σκοπεύει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενης μέρες, ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το θέμα αναγνωρίζοντας ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι Τούρκοι πολίτες που πληρώνουν φόρους και έχουν δικαιώματα.

Ο Τούρκος υπουργός άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σύντομα, αλλά ταυτόχρονα μίλησε για την παράλληλη ανάγκη λήψης μέτρων και από την Ελλάδα υπέρ τουρκικής μειονότητας της Θράκης.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.