3/7/09

Τα λόγια τα μεγάλα.Η πρόσφατη συνάντηση Μπακογιάννη-Νταβούτογλου αποκατέστησε την τάξη πραγμάτων.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε το οφθαλμοφανές: η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Αθήνα για τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως και δεν πρόκειται να συνδράμει για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των λαθρομεταναστών.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, μια παρατήρηση του κ. Μπαγίς, του διαπραγματευτή της Τουρκίας στην Ε.Ε. συμπληρώνει το «κάδρο»: τα προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά με πράξεις.
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
ΙΣΩΣ αυτή να είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά κανόνα μιλούν πολύ, εκφράζουν αισιοδοξία ή απαισιοδοξία και μονίμως καλούν την Τουρκία «να συμμορφωθεί», πράγμα που αυτή δεν κάνει.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Τουρκία προχωρά σε πράξεις, δημιουργεί τετελεσμένα - τα περισσότερα με εμφανή περιφρόνηση στους κανόνες διεθνούς δικαίου, συμφωνιών και μετά μιλάει.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Αιγαίου είναι χαρακτηριστική. Η Αγκυρα από το 2000 και εντεύθεν ψηφίζει τους νόμους της, είτε για περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, είτε για γκρίζες ζώνες κ.λπ. και τα εφαρμόζει. Ετσι, έχουμε φτάσει να μετράμε πλέον δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις καθημερινώς πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου.

Η ΑΘΗΝΑ, αντιθέτως, μιλάει πολύ, διαμαρτύρεται μη ακουόμενη και ακολουθεί μηχανικά, δεκαετίες τώρα, την ίδια πολυέξοδη, επικίνδυνη και μάλλον αναποτελεσματική μέθοδο των αναχαιτήσεων, που καταλήγουν σε σφοδρές αερομαχίες.

ΕΙΝΑΙ παράξενο το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα δεν επιχείρησαν ποτέ άλλη μέθοδο πρακτικής αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, με πρακτικά καθημερινά πολιτικά μέσα, πέραν των στρατιωτικών ή των διπλωματικών.

ΓΙΑ παράδειγμα, μια πυκνή, συστηματική και καθημερινή αεροπορική και ναυτική σύνδεση των νησιών μεταξύ τους αλλά και με τα μεγάλα αστικά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δυσκόλευε εκ των πραγμάτων υπερβολικά την ανεξέλεγκτη στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, εκτός αν ήθελε να κατηγορηθεί διεθνώς για πρόκληση ατυχημάτων με εμπορικά πλοία και αεροσκάφη.

ΟΙ κατά καιρούς παρόμοιες σκέψεις έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί συλλήβδην από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα στην Ελλάδα, γιατί «τέτοια σχέδια είναι ακριβά».

ΕΤΣΙ μένουμε μονίμως στα λόγια τα μεγάλα.

5 σχόλια:

  1. Καλές αυτές οι διαπιστώσεις και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς… Αλλά… Τι προτείνει η έγκριτη δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο; Πολλοί έχουμε τις ίδιες διαπιστώσεις. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ διαφορετική αντίληψη για την Τουρκία. Δεν με εξέπληξε καθόλου που διακήρυξε δημοσίως ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις υπογραφές της του πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Οι προτάσεις όμως ποιες είναι; Αν δεν κάνω λάθος ένας από τους εν Ελλάδι διαπρύσιους κήρυκες της «ελληνοτουρκικής φιλία και προσέγγισης» είναι και η εφημερίδα που δημοσιεύει αυτές τις περισπούδαστες αναλύσεις. Λοιπόν τότε που μιλούσαν για προσέγγιση ήταν λάθος και τώρα που διαπιστώνουν τις αδυναμίες της Τουρκίας να συμμορφωθεί σε όσα υπέγραψε είναι σωστοί; Εγώ προτείνω συγκεκριμένα πράγματα.

    Πρώτον: η δύναμη Frontex πρέπει να δραστηριοποιηθεί με επιτήρηση με ανθρώπους και μέσα (δόξα τον Θεό με την τεχνολογία σήμερα υπάρχουν πλήθος αισθητήρες και μέσα επιτήρησης) μέσα στο τουρκικό έδαφος.

    Δεύτερον: σε περίπτωση υπέρπτησης και εικονικής προσβολής ελληνικού εδάφους να υπάρξει άνοιγμα πυρών με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα παθητικής καθοδήγησης με σκοπό να καταρριφθούν οι στόχοι και σε περίπτωση κλιμάκωσης να υπάρξει σχεδιασμός ακόμα και αιφνιδιαστικού πρώτου μαζικού χτυπήματος της τουρκικής αεροπορίας και των πολεμικών υποδομών στο έδαφος της Τουρκίας. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή την στιγμή πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια ώστε να υπάρχει στο εγγύς μέλλον.

    Η φίλτατη «Ελευθεροτυπία» αναλογιζόμενη το λάθος της να επιμείνει στην γραμμή της μονομερούς φιλίας στο πρόσφατο παρελθόν με κάποιον που δεν σέβεται τις υπογραφές του θα μπορούσε να αλλάξει γραμμή στο θέμα ή είναι απλά μια πολιτική «έλα μωρέ τώρα φώναζε για να δημιουργήσεις πρόβλημα στην σημερινή κυβέρνηση και αύριο ξεχνάμε το πρόβλημα με την επόμενη κυβέρνηση επανερχόμενοι σε μια ειδυλλιακή ψεύτικη εικόνα φιλίας και συνεργασίας»…
    Η «Ελευθεροτυπία» και οι συντάκτες της μπορούν να προσαρμόζονται στις αντιπολιτευτικές ανάγκες αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον η ενημέρωση δεν χειραγωγείται είναι ελεύθερη και τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες για λύσεις, παραμένουν ακόμα και αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Τώρα πια ο ελληνικός λαός γνωρίζει αυτή την πραγματικότητα και την συζητάει ανοιχτά. Για αυτό θα αλλάξουν τρόπο σκέψης; Ή απλά θα επιμείνουν στις στείρες ιδεολογικές τους αγκυλώσεις; Εγώ βάζω στοίχημα ότι θα συμβεί το δεύτερο. Αλλά μακάρι να κάνω λάθος.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφηστε τους πολιτικους μας να συνεχισουν απερισπαστοι το εργο τους ,

    η εκκενωση των νησιων ειναι απαραιτητη για την επιτευξη των στοχων του σχεδιου,

    εμεις θα συνεχισουμε να αναχαιτιζουμε σε εικονικες αερομαχιες ανευ ουσια και μονο θυματα απο την πλευρα μας , να εγκαταλειπουμε τα νησια και να λεμε ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ,

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επισημάνσεις του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Β (Σημ.: Γνωρίζω έναν Ελευθέριο Τ., άνθρωπο επίσης εξαιρετικών απόψεων!) είναι κατά την γνώμη μου ορθές!

    Θα συνεπλήρωνα, να συμμετέχει στην φύλαξη των θαλασσίων μας συνόρων και το Πολεμικό μας Ναυτικό.

    Έτσι, και αυτό εκγυμναζόμενο θα γίνεται πιο ετοιμοπόλεμο και θα σφιχτούν και οι Τούρκοι!

    Τι θα γίνει επιτέλους με τα 300 πολεμικά αεροπλάνα που ζητούσε ο αείμνηστος Πρέσβυς ε.τ. Μιχάλης Δούντας, καθώς και ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Δημήτριος Δήμου ;

    Τόσα τα σκάνδαλα και τόσες οι λοιπές ατιμίες και αίσχη που διαπράττονται, τέτοια η κατασπατάληση του Δημόσιου Πλούτου .....!

    Μας έχουν κατακλέψει οι ιθύνοντες, μια δαπάνη ακόμη, και μάλιστα όταν αφορά την ασφάλειά μας, πιστεύω πως θα την ανεχθούμε!

    Στην ασφάλεια της χώρας μας θα κάνουμε οικονομία.....;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τα κλεμμένα, πόσα ακόμα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί;
    Η παρατήρηση της σύνδεσης των νησιών με τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σωστή. Από Θεσσαλονίκη μόνο Β. Σποράδες και Μυτιλήνη μπορείς να πας, για όποιο αλλο νησί μέσω...Μόσχας...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνε για θερμό επισόδειο. Να μας κάνουν ζημιά στον τουρισμό. Το χειμώνα πρέπει να κάνουμε την πρώτη κίνηση. Ρίξτε τους όλα τα αεροσκάφη πριν το πάρουν χαμπάρι. Πρέπει να γίνει πρώτο πριν το κάνουν αυτοί, γιατί αυτοί δεν γυρίζουν πίσω. Να σταματήσει το στρατηγείο, να πούμε ότι με τους τουρκους δεν συνεργαζόμαστε στην ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.