3/7/09

«Έκλεψαν τη σημαία του πλοίου για να μη θεωρηθεί ελληνικό»


Φυλακισμένοι παραμένουν στο Ισραήλ οι επιβάτες του -υπό ελληνική σημαία- πλοίου «Αρίων», οι οποίοι συνελήφθησαν από Ισραηλινούς στρατιωτικούς, μετά από πειρατεία που διέπραξαν σε βάρος του πλοίου ισραηλινά πολεμικά σκάφη, το μεσημέρι της Τρίτης. Το tvxs μίλησε στον κ.Βαγγέλη Πισσία, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Free Gaza Movement» στην οποία ανήκει το εν λόγω πλοίο.

«Οι επιβαίνοντες στο πλοίο βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι και δεν έχουμε κατορθώσει να έρθουμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ως τώρα οι ισραηλινές αρχές τους κρατούσαν σε πλήρη απομόνωση και ούτε καν οι συνήγοροί τους δεν έλαβαν άδεια να τους δουν από κοντά. Μάλιστα, είχαν χωρίσει τους επιβάτες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων και κάθε ομάδα φυλακίσθηκε σε διαφορετικό αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τα ίχνη πολλών από τους κρατουμένους», δήλωσε στο tvxs ο κ.Πισσίας.

«Ωστόσο είναι ευοίωνο ότι σήμερα για πρώτη φορά επέτρεψαν στους δικηγόρους να μιλήσουν με τους κρατουμένους, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, το πιο πιθανόν είναι ότι σύντομα οι κρατούμενοι θα απελαθούν», συνέχισε ο κ.Πισσίας. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι την απελευθέρωση του σκάφους «Αρίων», του πληρώματος και των επιβατών έχει ζητήσει με διάβημα προς τις ισραηλινές αρχές το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι στο σκάφος δεν επέβαιναν Έλληνες πολίτες. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα σταλούν απ’ ευθείας πίσω στις πατρίδες τους, ενώ έχουμε πληροφορίες ενάντια σε δύο Ισραηλινές γυναίκες παλαιστινιακής καταγωγής που επέβαιναν στο σκάφος ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη», εξήγησε ο κ.Πισσίας.

Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην οργάνωση «Free Gaza Movement» και είναι νηολογημένο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο όνομα Έλληνα ιδιοκτήτη. Πρόκειται κατά συνέπεια για ένα ελληνικό πλοίο, παρά τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού να παραπλανήσει τις διπλωματικές υπηρεσίες, αποκρύπτοντας αυτό το γεγονός. «Όταν οι Ισραηλινοί κομάντο επιτέθηκαν στο πλοίο, κατέβασαν την ελληνική σημαία και έθεσαν σε εφαρμογή μια συντονισμένη προσπάθεια να παραπλανήσουν το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, καθώς και το ελληνικό υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας σχετικά με την «υπηκοότητα» του πλοίου. Προσπάθησαν να το εμφανίσουν ως ένα πλοίο αγνώστου προελεύσεως και ταυτότητας, ώστε να δικαιολογήσουν την αθέμιτη επέμβασή τους σε αυτό», κατήγγειλε ο κ.Πισσίας.

Το εν λόγω σκάφος, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, δέχθηκε επίθεση περίπου 23 μίλια από τις ακτές της Γάζας, δηλαδή ενώ ακόμη έπλεε σε διεθνή ύδατα. «Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται εντελώς αθέμιτα ότι μια υδάτινη λωρίδα 22 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γάζας βρίσκεται υπό τη δική τους «στρατιωτική εποπτεία», ενώ αυτό δεν αληθεύει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διεθνή ύδατα», σχολίασε ο κ.Πισσίας. Μετά την επίθεση, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αφαίρεσαν τα δορυφορικά μέσα επικοινωνίας του πλοίο, ενώ κομάντο ανέβαιναν στο σκάφος και επιτέθηκαν στους επιβαίνοντες. Στη συνέχεια, όλοι οι επιβαίνοντες απήχθησαν και το σκάφος ρυμουλκήθηκε σε ισραηλινό λιμάνι.
tvxs

11 σχόλια:

  1. Η ενέργεια αυτή του Ισραήλ προφανώς εντάσσεται στα πλαίσια της στρατιωτικής συμμαχίας που θα συνάψει με την Ελλάδα.Έτσι δεν είναι Ζαφείρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στον Ισραηλινό πρέσβη όχι σε μένα...εξυπνάκια
    Μία από τις προοπτικές για συζήτηση έστω που έχουμε είναι κι αυτή!σαφώς!δεν έχω κατασταλάξει αλλά σίγουρα πρέπει να συζητηθεί
    Από εκεί και πέρα αν η ενέργεια του σκάφους ήταν παράνομη νομίζω πως έτσι θα αντιμετωπιστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί αυτοί δεν πάνε στην Ιμβρό και στην Τένεδο να διαμαρτηρηθούν? Πήρανε ένα καϊκι, βάλανε την Ελλήνική σημαία, πάνε όπου θέλουν και εμπλέκουν όλη την Ελλάδα. Αν θέλουν να το παίζουν ιστορία, ας πάνε Ιμβρο και Τένεδο. Εδώ έχουμε σοβαρά προβλήματα, και αυτοί παίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα δεν ήξεραν ότι σίγουρα θα συλληφθούν;πραγματικά δηλαδή τι ήθελαν να το παίξουν;πολύ καλή η ενέργεια για αποστολή ανθρωπιστικού υλικού αλλά μ'αυτό τον τρόπο μάλλον το αντίθετο φαίνεται να επιθυμούσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζαφείρη shalom.Έτσι όπως πας βλέπω πολύ σύντομα να περιτέμνεσαι και να φοράς στο κεφάλι την κίπα.Και όχι μόνο εσύ αλλά και οι συνοδοιπόροι σου.Τι έρωτας είναι αυτός βρε παιδάκι μου για το Ισραήλ;"Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος" που λέει και το σκυλάδικο άσμα.
    Άντε και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαλάμ αλέκουμ ανώνυμε και σε σένα,ανάθεμα κι αν κατάλαβες τι λέω!ή μάλλον και να κατάλαβες θες να παρανοείς επείτηδες τα λεγόμενά μου και να με δυσφημείς.Όσο για την περιτομή είμαι κατά και για τους ίδιους τους Εβραίους!ας κόβουν συμβολικά το χαλινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην οργάνωση «Free Gaza Movement» και είναι νηολογημένο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο όνομα Έλληνα ιδιοκτήτη."
    Ρε παιδιά τι γίνεται εδώ, μας έλεγαν ότι την Κρήτη θέλουν να την αγοράσουν οι Εβραίοι, τώρα ενδιαφέρονται και οι Σαουδάραβες;
    Ωραίος αυτός ο "Έλληνας" ιδιοκτήτης, που ξέχασε την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Βόρεια Ήπειρο και "ξαφνικά" τον μάρανε η...Γάζα!
    Και που τη βρήκαν όλοι αυτοί οι Συριζαίοι την όρεξη να εκδράμουν, διότι εγώ δουλεύω σαν είλωτας από το πρωί ως το βράδι και πάλι δεν προλαβαίνω.Μόνο αν μου εξασφάλιζε κάποιος "χρηματοδότης" το μηνιαίο εισόδημά μου...ε τότε θα πήγαινα και γω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Η ενέργεια αυτή του Ισραήλ προφανώς εντάσσεται στα πλαίσια της στρατιωτικής συμμαχίας που θα συνάψει με την Ελλάδα.Έτσι δεν είναι Ζαφείρη;

    3 Ιούλιος 2009 10:57 πμ"

    Ποιά είναι εκείνη η χώρα που έχει συμφέρον να μην ευωδοθεί η προσέγγιση Ελλάδος-Ισραήλ και θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να υπονομεύσει μια τέτοια προσπάθεια;
    Ποιά είναι εκείνη η χώρα που κατάφερε στο παρελθόν εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του Ισραήλ να μας κοπανάει συνεχώς χαστούκια και με τους υπόλοιπους Άραβες να τα έχει μέλι γάλα;
    Ποιάς χώρας η φωτογραφία Πρωθυπουργού γέμισε τη Γάζα και έγινε αντικείμενο λατρείας;
    Λυπάμαι αλλά βλέπω φανατικά Οικονομέα-Καμπουράκη και Μπίλιω Τσουκαλά και δεν μπορώ κα σκεφτώ νηφάλεια.
    Μήπως κάποιος από σας μπορεί να μου δώσει απαντήσεις ώστε να μου ανοίξουν τα μάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα η Τουρκιά είναι πια άλλη...όσο για την Μπήλιω ωραία εκπομπούλα έχει,καλά τα πολιτιστικά της,αλλά βρε Μπήλιω είσαι άσχετη με τα πολιτικά τι τα θες και τα πιάνεις;(μία κακομοίρα είχε πει μία φορά ότι η Μερκούρη ως ΥΠΠΟ την είχε στείλει στο διάολο με την αιτιολογία ότι είναι πολύ ευρωπαίοι και να πάνε στην Ευρώπη για καριέρα και δεν βοήθησε καθόλου και αφού η Μπήλιω η πράσινη κοκκίνησε και έπαψε για κανά 10'' να ακούγεται το οτιδήποτε στην εκπομπή που εθίχτη η ιερή αγελάδα,άρχισε τον εξάψαλμο και την προπαγάνδα,η Μπήλιω η δημοκρατικιά η πράσινοφρουρού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και αφού ρε Ζαφείρη είναι βαμμένη πρασινοφρουρού, γιατί την κρατάτε;Για να δείξετε πόσο δημοκράτες είστε;Με κάτε τέτοις μαλακίες που κάνετε, πάτε ολοταχώς για φούντο.Κομπλεξάρες, έ κομπλεξάρες!

    Ανώνυμος ψηφοφόρος του "οπορτουνιστή" Καρατζαφέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί φίλε ανώνυμε ψηφορόρε του οπορτουνιστή Καρατζαφέρη η ΝΔ είναι κυβέρνηση και όχι απολυταρχικό καθεστώς να μετατρέψει την ΕΡΤ σε φερέφωνο όπως γινόταν σε άλλες (το 80 και το 90 για παράδειγμα)...Η αλήθεια είναι ότι η Μπήλιω κάνει καλή δουλειά στην εκπομπή της,μια εκπομπή που προσφέρει θετικά στην ελληνική τηλεόραση άσχετα με ορισμένες εκρήξεις πασοκισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.