15/7/09

«Όχι» στα χρονοδιαγράμματα - Να αλλάξει ρότα η Αγκυρα


Χριστόφιας: Να μην υπενθυμίζουν σ' εμάς τον Δεκέμβριο
«Αν υπάρχει (κάτι) το οποίο μπορεί να θεωρηθεί διεθνές είναι η συμφωνία μας με τον ΓΓ των ΗΕ ότι δεν θα υπάρξουν άλλη φορά χρονοδιαγράμματα και μάλιστα ασφυκτικά και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λύση μέχρι το Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει μόνο εάν αλλάξει ρότα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη και το θυμό του αν και εφόσον θέσεις περί του χρονοδιαγράμματος του Δεκεμβρίου, εκφράζονται από ηγήτορες της ΕΕ και από πρόσωπα που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Εθνη.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του επίσημου μνημόσυνου για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ο Δεκέμβριος δεν θα πρέπει να υπενθυμίζεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά στην Τουρκία και επανάλαβε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων.
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ο Δεκέμβριος προβάλλεται ως ένα διεθνές ορόσημο για κατάληξη των συνομιλιών, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι κανένα διεθνές ορόσημο δεν υπάρχει. «Αν υπάρχει (κάτι) το οποίο μπορεί να θεωρηθεί διεθνές είναι η συμφωνία μας με τον ΓΓ των ΗΕ ότι δεν θα υπάρξουν άλλη φορά χρονοδιαγράμματα και μάλιστα ασφυκτικά και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία», επεσήμανε.
Τονίζοντας πως ο ίδιος μένει σε αυτή τη συμφωνία με πολλή συνέπεια και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Βεβαίως εάν και εφόσον τέτοιες τοποθετήσεις είναι τοποθετήσεις από ηγήτορες της ΕΕ ή ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με τα ΗΕ, αυτό μου προκαλεί θλίψη, πρέπει να πω μου προκαλεί και θυμό και δεν πρόκειται εμείς σε καμιά απολύτως περίπτωση να κολλήσουμε στα οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα».
«Θέλουμε λύση σύντομα... Εάν έχει ανάγκη η Τουρκία από λύση, να βοηθήσει πρώτα τον εαυτό της. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει ρότα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, να γίνουν σεβαστές βασικές αρχές και του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ελπίζω να προκύψει ως μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
«Εάν επιδείξει η Τουρκία αυτό το σεβασμό και αν αλλάξει γραμμή, υπάρχει πιθανότητα ως το Δεκέμβριο, βεβαίως, να εξευρεθεί λύση». «Αλλά ας μην μας υπενθυμίζει κανείς το Δεκέμβριο. Εκείνο που πρέπει να υπενθυμίζουν είναι όχι σε εμάς, στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την επιμονή της τουρκικής πλευράς για τη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας δεν έδιναν δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην οποιαδήποτε εγγυήτρια δύναμη.
«Από κει και πέρα είναι σαφές ότι οι εγγυητές, αντί να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Κύπρου εργάστηκαν ώστε να την καταλύσουν», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως όταν μιλά για εγγυητές μιλά στον πληθυντικό.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, μετά την πτώση της χούντας, τιμώρησε εκείνους οι οποίοι διέπραξαν αυτό το ειδεχθές έγκλημα, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως «η Τουρκία συνεχίζει να εγκληματεί και εδώ βρίσκεται η ουσία του θέματος».
«Κατά συνέπεια -τόνισε- μετά από τόσα χρόνια, με τόσες αλλαγές στον κόσμο, με τόσες αλλαγές εντός της ΕΕ, με την Κύπρο εντός της ΕΕ, την Ελλάδα εντός, τη Βρετανία εντός και την Τουρκία να κτυπά την πόρτα της ΕΕ, αλλά και με τα τόσα δεινά τα οποία έχει υποστεί ο κυπριακός λαός, νομίζω ότι και ο ίδιος έχει ωριμάσει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να μην χρειαζόμαστε τους οποιουσδήποτε εγγυητές, οι οποίοι κανένα καλό δεν μας έφεραν εν πάση περιπτώσει».
Σε παρατήρηση ότι η επανάληψη των θέσεων της τουρκικής πλευράς αφίστανται των επιδιωκόμενων θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να είναι εφικτή η λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «επαναλαμβάνουμε και εμείς τους δικούς μας στόχους και τις δικές μας θέσεις με πολλή συνέπεια».
Πηγή: ΚΥΠΕ-Nαυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. Κάπως καλύτερα τον ακούω, ή είναι ιδέα μου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Ε/Κ πλευρα κανει υποδειξεις για το καλο της τουρκιας ,

    θα μπορουσε καποιος με στοιχεια να αποδειξει οτι η πορεια της Ελληνικης ή της Κυπριακης πλευρας ηταν καλυτερη απο αυτη της τουρκιας τα τελευταια 20-30 χρονια ?

    γιατι εγω βλεπω την τουρκια στους
    G20, περιφερειακη δυναμη την ανεβαζουν , εγγυητρια την κατεβαζουνκτλ κτλ

    για να κανουμε υποδειξεις θα επρεπε να ειμαστε απο 'πανω' αλλιως οσο και να κουναμε το 'δαχτυλο' δεν μας λογαριαζουν

    και τελικα ακουγετε δυνατοτερη η φωνης μας στην ΕΕ απο αυτη της τουρκιας που μαλιστα δεν ανηκει ?


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανέκδοτο
    1) Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υφίσταται λόγω εποικισμού και εκκαθαρίσεων, είναι ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    2)Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Κο. Χριστόφια ως Πρόεδρο

    3) Ο Κος Χριστόφιας συζητά με στέλεχος των Τουρκικων δυνάμεων κατοχής ο όποιος αντιπροσωπεύει την τουρκοκυπριακή δήθεν κοινότητα και ο οποιος ειναι εντολέας της Τουρκίας και ενεργεί επ ονόματι της ενω αυτός είανι Πρόεδρος ανεξάρτητου Διεθνώς Αναγνωρισμένου Ανεξάρτητου Κράτους

    4) Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    5) Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ

    Αν αυτό λέγεται ευέλικτη πολιτική το τρικυμία εν κρανίω πως λέγεται;

    Οσο περνά ο χρόνος φαίνεται και η απουσία του ΤΑΣΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί, κύριε Χριστόφια τούς ἔκανες τά μοῦτρα κρέας ἐκεῖ στήν Τουρκία. Ἀφοῦ, ξέρουν ὅτι θά κάτσεις νά ἀποδεχτεῖς, στό τέλος, τούς δικούς τους ὅρους.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το βασικό επιχείρημα του Χριστόφια στην προεκλογική περίοδο ήταν ότι ήταν ο αρεστός των ξένων και ότι θα μπορούσε να λύσει το κυπριακό επειδή είναι αρεστός και στον Ταλάτ. Μα υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι ο Χριστόφιας θα προασπιστεί τα δίκαια της Κύπρου;
    Ήδη στην Κύπρο έχουν καταλάβει το λάθος που έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.