3/7/09

Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για το διοικητή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ J. Stavridis


Εκτενές ρεπορτάζ για τον ελληνικής καταγωγής νέο Διοικητή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ και υπεύθυνου των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη κ. James Stavridis, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντά του σήμερα, δημοσιεύουν οι «New York Times». Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στο βιογραφικό του κ. Stavridis, στη γλωσσομάθειά του, στις σπουδές του και στα πόστα στα οποία έχει υπηρετήσει καθώς και στη συνεργασία του με το Διοικητή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, Στρατηγό Stanley McChrystal.

Ο κ. Stavridis μαζί με τον κ. McChrystal, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα υλοποιήσει τη νέα στρατηγική, η οποία αποτελεί ύψιστης σημασίας- για την κυβέρνηση Ομπάμα- πρωτοβουλία για την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ναύαρχος Stavridis ανέφερε ότι οι προτεραιότητες για το Αφγανιστάν θα περιλαμβάνουν «την από κοινού εργασία με συμμάχους και φίλους για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων, με στόχο να τεθεί στο επίκεντρο η προστασία του λαού του Αφγανιστάν».

Παράλληλα, ο κ. Stavridis τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των ομάδων εκπαίδευσης που στέλνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί συστατικό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα.

Επίσης, τονίζεται πως ο Ναύαρχος Stavridis ανέφερε ότι η μείωση των περιορισμών που θέτουν ορισμένες σύμμαχες κυβερνήσεις στα στρατεύματά τους παραμένει στόχος, ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να σκεπτόμαστε να ζητάμε από τους Συμμάχους μας ό,τι είναι πρόθυμοι να πράξουν και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν μέρη στα οποία απλά δεν μπορούν να πάνε».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Αφγανιστάν περιλαμβάνει, συνολικά, το οικονομικό, το στρατιωτικό αλλά και το πολιτικό τμήμα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η καταγωγή του Stavridis αφήνει το ενδεχόμενο να εννοηθεί ότι είναι κατάλληλος για τις περίπλοκες και συχνά αντικρουόμενες, γεωγραφικά εθνικές προτεραιότητες καθώς ο παππούς του ήταν Έλληνας, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία, ιστορική αντίπαλο της Ελλάδας, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1910, ενώ ο Stavridis γεννήθηκε το 1955 στο West Palm Beach της Florida, από στρατιωτική οικογένεια, και τα παιδικά του χρόνια έζησε στην Ελλάδα, όσο ο πατέρας του υπηρετούσε ως στέλεχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, στην αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
sofiatimes.com

10 σχόλια:

  1. Κατ' αρχήν κανένας Μικρασιάτης όταν ερωτάτο πού γεννήθηκε δεν δήλωνε τόπο γέννησης την Τουρκία. Το θυμάμαι κι απ' τους παπούδες μου. Έλεγαν, "γεννήθηκα στην Μικρασία..." ή "γεννήθηκα στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας"... όπως έλεγαν και οι Μικρασιάτες συγγενείς μου από την πλευρά της μάννας μου (από πατέρα είμαι Βλάχος, ωραίος συνδυασμός, ε;), δεν ξέραν τι θα πει Τουρκία... "Τουρκία ακούγαμε και Τουρκία δεν βλέπαμε", μου έλεγαν. Ο παππούς του κ. Σταυρίδη λοιπόν γεννήθηκε στην Ελληνική Μικρά Ασία και όχι σε κάποια Τουρκία!!!
    Πάντως για να λέμε και κάποιες αλήθειες, εκεί στις ΗΠΑ αν αξίζεις έχεις πολλές πιθανότητες να πάρεις την θέση που σου πρέπει...όπως έγραφε και ένας ομογενής σε άλλο blog "στην Ελλάδα προχωράς ανάλογα με ποιους γνωρίζεις, στις ΗΠΑ προχωράς ανάλογα με το ποιος είσαι"... βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο αλλά υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας σ' αυτό. Σκεφτείτε τον κ. Σταυρίδη να είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Μικαρσιατάκι, προσφυγάκι, δεν ξέρω αν θα έπαιρνε ποτέ εδώ τέτοια θέση...
    Υ.Γ. Θέλω να παρακαλέσω θερμά, αν κάποιος συνblogiστας εδώ γνωρίζει κάτι για το χωριό Παπαζλί της Μαγνησίας της Μικράς Ασίας. Από εκεί κατάγεται η μητέρα μου και πεθαίνω να πάω να δω τον τόπο, να ανάψω κρυφά ή φανερά, δεν ξέρω, ένα κερί. Στο Google δείχνει ως τοποθεσία το Balikesir, κάποιοι μου είπαν ότι εκεί είναι, περίπου... Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες...
    Ευχαριστώ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ioπ
    στείλε μου το e-mail σου για να σου στείλω στοιχεία για το Παπαζλί.

    Στο skal@infognomon.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου στειλα e-mail... ελπίζω να λάβω σύντομα λεπτομέρειες.
    Ευχαριστώ Σάββα
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον φίλο ΙοΠ να υπενθυμίσω ότι το άρθρο γιά τον
    ναύαρχο Σταυρίδη το γράφει αμερικανός δημοσιογράφος
    σε αμερικάνικη εφημερίδα (απλώς μεταφέρεται εδώ) και
    αμφιβάλλω εάν αυτοί διαβάζουν το ιστολόγιο και την
    παρατήρησή σου έτσι ώστε να μάθουν
    να γράφουν στο εξής ''Μικρασία'' αντί ''Τουρκία'' !!!
    Επίσης, αδικείς την πατρίδα μας λέγοντας ότι αυτή δεν έδωσε
    αξιώματα σε Έλληνες που έχουν καταγωγή από την Μικρασία,
    τον Πόντο ή από αλλού εκτός σημερινής Ελλάδας.
    Παράδειγμα, ο Σάββας που ...κόντεψε να φτάσει στον βαθμό
    του Στρατηγού !!!
    Ανάμεσα στα τόσα άλλα κακά, να μη της προσάψουμε
    και κάτι που δεν ισχύει....

    Να επωφεληθώ και εγώ με την σειρά μου γιά να ρωτήσω
    μήπως κάποιος ξέρει πώς λέγεται σήμερα το χωριό
    Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, από το οποίο κατάγεται
    ο παπούς μου, μπας και το βρώ στο google earth.
    Το οποίο χωριό ακόμα και τα εγγόνια ή δισέγγονά του,
    έχουμε μάθει από μικρά να το λέμε ''το χωριό μας'' και
    ας μην έχουμε αξιωθεί ακόμα να πάμε να το δούμε !!!
    Στέλνω και χωριστό μέιλ στον Σάββα στο
    skal@infognomon.gr
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!
    Κίτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κίτσο, έγραψα τα σχετικά περί Τουρκίας-Μικρασίας με την σχεδόν βεβαιότητα ότι αυτό το μπλογκ διαβάζεται από πάρα πολλούς ξένους, που δεν πιστεύω βέβαια ότι θα πάψουν ποτε να αναφέρονται στην Μικρά Ασία ως Τουρκία αλλά καλό είναι να διατυπωθεί και η άποψή μας. Από την ανάγνωση πάντα κάτι μένει...Ακόμα και δικοί μας που δεν τα ήξεραν καλό είναι να τα μάθουν.
    Aπό παληά υπήρχε μια μουρμούρα στην πατρίδα μας ότι προσφυγικής καταγωγής άτομα δεν προωθούνται σε θέσεις πραγματικής ισχύος, όχι φυσικά μόνο στις Ε.Δ. αλλά σε όλο το φάσμα της εξουσίας. Πιστεύω ότι σιγά σιγά αυτό φθίνει, ίσως τώρα να έχει σβήσει τελείως, πάντως υπήρξε κάποτε θέμα. Μην μου ζητήσεις link, δεν ξέρω, κάτι τέτοιο πιστεύω κανείς δεν θα το πααρδεχόταν ποτέ ότι συνέβαινε... Και για να ευθυμίζουμε λίγο, "Στρατηγοί του μήνα" Δόξα τω Θεώ, και όχι μόνο προσφυγικής καταγωγής, άπειροι στην Ελλάδα...γράφτηκε κάπου κάτι πολύ πρόσφατα για αυτό το ζήτημα.
    Φιλικά
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΗΣ;ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ;ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ;ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΥΠ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ;ΕΔΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ.ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΜΠΛΕΞ,ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ.CHRISDOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @CHRISDOC
    Πολλοί ποντιακής ή μικρασιατικής καταγωγής έγιναν
    υπουργοί στην Ελλάδα !!!
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι γνωστό ότι Κύπριοι Αξιωματικοί απόφοιτοι Στρατιωτικών Σχολών της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα αν υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό να παραιτηθούν και να προσληφθούν αυτόματα στο ΓΕΕΦ.
    Θα πρότεινα όταν αποστρατευτεί ο κ. Σταυρίδης να του απονείμουμε τιμητικά τον τίτλο του Επιτίμου Α/ΓΕΝ και να τον προσλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση μόνιμο σύμβουλο επί Ναυτικών ζητημάτων.
    Αλλά θα έσπευδαν πολλοί να τον κατηγορήσουν ως Αμερικανοτραφή εν δυνάμει προδότη.
    Εδώ βάλαμε τον Κολοκοτρώνη φυλακή στο Σταυρίδη θα κολλήσουμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδω βρε παιδια,ο Πατριαρχης της Ορθοδοξης Εκκλησιας,πρεπει να ειναι τουρκος υπηκοος για να εκλεγει.Γιατι μου εχει μπει η καχυποψια οτι μια μερα οι τουρκοι θα απαιτησουν να ηγουνται της Ορθοδοξιας τουρκοι πολιτικοι αντι του ιερωμενου,[αφου δεν θα βγαζει η Χαλκη ιερωμενους].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1:18 έχεις δίκιο,συμφωνώ.Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να κάνουν τους μετανάστες κατ'αρχήν αμερικάνους και μετά ότι θέλουν.Και αλλοίμονο σε όποιον προτάξει την πατρίδα του της αμερικής.Θυμάστε τι έπαθε ο Πάππας(;;)Τον σταυρίδη γιατι να τον κάνουμε επιτιμο;;; εκανε κάτι για την Ελλάδα;;;Και όταν οι παππούδες μας πήγαιναν αμερική δυστυχώς τους καταχωρούσαν προερχόμενους από τουρκία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.