14/7/09

Στο μάτι της Ουάσιγκτον το status quo στο Αιγαίο

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Σε άνοιγμα της Χάλκης προσανατολίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, στα πλαίσια μιας σειράς δευτερευουσών «παραχωρήσεων» προς Ελλάδα-Κύπρο, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα. «Παραχωρήσεις» που συνιστούν ουσιαστικά αυτοτελείς υποχρεώσεις, ενόψει της ευρωπαϊκής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η Χάλκη είναι άλλωστε και ζήτημα αμερικανικού και όχι ειδικά ελληνικού συμφέροντος.
Οι «παραχωρήσεις» αυτές, αν, όταν και όσες γίνουν, γιατί η ‘Αγκυρα συνηθίζει να υπόσχεται και να μην τηρεί, συνδυάζονται και δεν αντιφάσκουν με τις έντονες πιέσεις που ασκούνται ταυτόχρονα (π.χ. Αιγαίο) στην επιδίωξη όχι μόνο να συνεχισθεί απρόσκοπτη η τουρκική ενταξιακή πορεία, αλλά και να επιτύχει η ‘Αγκυρα πολύ κεντρικές επιδιώξεις σε πρωτεύοντα θέματα κρατικής κυριαρχίας σε Αιγαίο/Κύπρο.
Η ‘Αγκυρα ζητάει «αμοιβαιότητα», δηλαδή ελληνική παραχώρηση, κάθε φορά που έστω σκέπτεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Στην περίπτωση της Χάλκης απαιτεί διπλωματικά διεύρυνση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή έχει «υπερδραστηριοποιηθεί», περιφερόμενος και ρητορεύων από χωρίου εις χωρίον και ενεργώντας πρακτικά μάλλον ως «πολιτικός ηγέτης» της «τουρκικής μειονότητας», παρά ως ξένος διπλωμάτης, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που του έγιναν από τον Περιφερειάρχη. (Στο τέλος, αντί να συμμορφωθεί ο διπλωμάτης, σταμάτησε ο περιφερειάρχης να πηγαίνει σε αρκετές εκδηλώσεις που πάει ο πρόξενος!). ‘Οσο για την ηγεσία του ΥΠΕΞ, μοιάζει να μη θέλει να εξετάσει καν τα στοιχεία που της παρέχουν οι υπηρεσίες της σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, πιστεύοντας ίσως ότι οι ίδιοι οι διπλωμάτες μας θέλουν να «τορπιλίσουν» την πολιτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων!
Αυτά όλα μπορούν και γίνονται, υποστηρίζουν διπλωμάτες, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πολιτικά και διπλωματικά παρούσες στον ευρωπαϊκό χώρο οι τουρκικές κατηγορίες περί αντιμειονοτικής πολιτικής της Αθήνας. Αντίθετα, ουδείς ‘Ελλην αρμόδιος τόλμησε ποτέ να υπενθυμίσει στην θέτουσα θέμα αμοιβαιότητας ‘Αγκυρα τι ακριβώς συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, την «αμοιβαιότητα» της οποίας με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ρητά προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Κυρία Μπακογιάννη αίφνης, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τουρκική εφημερίδα, έκανε λόγο για ‘Ελληνες που έφυγαν από την Πόλη, χωρίς όμως να εξηγήσει αν έφυγαν για τουρισμό, ως μετανάστες ή εκδιώχθηκαν εξαιτίας οργανωμένου πογκρόμ του τουρκικού κράτους! Σήμερα, πολύ περισσότερα στοιχεία δημοσιεύονται από τουρκικές παρά από ελληνικές πηγές για την εκδίωξη και τα παραμένοντα προβλήματα των Ελλήνων της Πόλης!
Στο μεταξύ για λύσεις «εδώ και τώρα» σε όλο το πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας (κυπριακό, Αιγαίο, μακεδονικό) πιέζει τώρα η Ουάσιγκτον. Εμμέσως πλην σαφώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες θέτουν ζήτημα «επανεξέτασης» του status quo στο Αιγαίο (συνθήκη Λωζάννης). Εξαιρετικά φιλότουρκος ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα κ. Γκόρντον αποδοκίμασε μεν τις χαμηλές πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, ουσιαστικά όμως ζήτησε η διακοπή των ενεργειών αυτών να οδηγήσει σε ελληνοτουρκικό διάλογο επί των «επίμαχων ζητημάτων», ζητημάτων κυριαρχίας.
Με τη λογική αυτή βέβαια, η ‘Αγκυρα μπορεί να θέτει λόγω και έργω ότι της κατεβαίνει στο κεφάλι, παρουσιάζοντας μετά ως παραχωρήσεις την άρση τους και ζητώντας ελληνικές «αντιπαροχές»! Αυτή την έως τώρα αποδοτική τακτική ακολουθεί και ο Ταλάτ στην Κύπρο, αρνούμενος την επιστροφή ακόμη και της Μόρφου ή της Καρπασίας στους Ελληνοκύπριους κατοίκους τους. Η τακτική καθίσταται «αποδοτική», γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι «στοχοπροσηλωμένες» στη διατήρηση πάση θυσία «καλού κλίματος». Η άλλη πλευρά δεν κάνει τις απαραίτητες «θυσίες», το αντίθετο, άρα πρέπει να τις κάνει η εδώ.
Το ερώτημα σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές, είναι κατά πόσον οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανακίνηση θέματος Αιγαίου με δική τους πρωτοβουλία, ή αν έχουν ενθαρρυνθεί από τις βολιδοσκοπήσεις τους στην Αθήνα. ‘Οτι και να συμβαίνει όμως, γεγονός είναι ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τείνει να γίνει αποτρεπτικός παράγων για οποιαδήποτε περαιτέρω παραχώρηση και ανάληψη σχετικού πολιτικού κόστους. Ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων για «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης ενόψει Δεκεμβρίου, με δεδομένο μάλιστα ότι η ‘Αγκυρα εμφανίζεται πιο «σκληρή» από ποτέ άλλοτε. Χρειάζεται βέβαια πολύ προσπάθεια για να πεισθεί η ‘Αγκυρα για τη σοβαρότητα της Αθήνας – η «σκλήρυνση» της στάσης στο μεταναστευτικό αίφνης, και η απειλή διασύνδεσης με την ενταξιακή πορεία, δεν εμπόδισε, την περασμένη εβδομάδα, την Αθήνα να δώσει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα ενός ακόμα κεφαλαίου ενταξιακής διαπραγμάτευσης (φορολογία).
Είναι πάντως αδύνατο πλέον για την κυβέρνηση να μην παίρνει υπόψιν της την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς προ του διλήμματος να χαλάσει το «κλίμα» με τους Τούρκους ιθύνοντες ή τους ψηφοφόρους της! ‘Ετσι η Υπουργός Εξωτερικών, παρά τη μαχητικότητα που υποστηρίζει την τουρκική ένταξη, θεώρησε επιβεβλημένο να δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα οκτώ μπλοκαρισμένα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, όσο η ‘Αγκυρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη. Προκαλώντας την οργή του αρμόδιου Τούρκου Υπουργού Εγκεμέν Μπαγκίς, που απάντησε εκνευρισμένα σε «αυτοκρατορικό στυλ».
Η αντίδραση Μπαγκίς, υπογραμμίζουν διπλωματικοί παρατηρητές, επιβεβαίωσε ότι το λεγόμενο «καλό κλίμα» Ελλάδας και Τουρκίας βασίζεται αποκλειστικά στην προσδοκία της ‘Αγκυρας για μεγάλες ελληνικές παραχωρήσεις. Και ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι Καραμανλής-Μπακογιάννη θα ήθελαν να «λύσουν» μερικά ζητήματα στη Θράκη, εμποδίζονται όμως από τα ΜΜΕ! Το ερώτημα είναι κατά πόσον η ελληνική πολιτική ηγεσία και διπλωματία μεταφέρει όντως στην ‘Αγκυρα τις θέσεις που θεωρούνται καταρχήν αδιαπραγμάτευτες στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Οπως έδειξε περίτρανα η εμπειρία του σχεδίου Ανάν το 2004, η ελλαδική και κυπριακή πολιτική ηγεσία έχουν την τάση να συνομολογούν ρυθμίσεις που δεν είναι ούτε γνωστές, ούτε αποδεκτές από την ελληνική κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα είναι οι μεν ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, οι δε σχέσεις με την Τουρκία να κινδυνεύουν με νέες κρίσεις. Υποτίθεται ότι η τακτική αυτή ακολουθείται για να βελτιώνει το κλίμα Αθήνας-‘Αγκυρας, στην πραγματικότητα όμως μάλλον δημιουργεί κινδύνους σοβαρών «παρεξηγήσεων» και στις ελληνοτουρκικές και στις σχέσεις πολιτικών-ψηφοφόρων!
Τμήμα της κυβέρνησης μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει, γι’ αυτό και κινείται ενστικτωδώς προς μια «σκλήρυνση», που είναι άλλωστε τακτικά απαραίτητη για στοιχειώδη αποκατάσταση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. «Πρέπει να πούμε όχι σε όλα. Τίποτα δεν θα γίνει. Πάει άλλωστε ο Ερντογάν που ξέρουμε. Αυτός εδώ έχει μετατραπεί σε νεοωθωμανό», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων. ‘Ομως, οι κυβερνητικοί παράγοντες δικαιολογούσαν επί χρόνια την «υπερμετριοπαθή» πολιτική τους με την εκτίμηση ότι θα διευκόλυνε την επικράτηση των ισλαμιστών επί του στρατού. Αυτό που όντως διευκολύνθηκε ήταν η μετατόπιση των ισλαμιστών σε εθνικιστικές θέσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι τακτικό, αλλά στρατηγικό. Η Ελλάδα διακήρυξε την πολιτική «πλήρης ένταξη, πλήρης συμμόρφωση», πρακτικά όμως συγκατατέθηκε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να θέσει ζήτημα άρσης τουρκικών διεκδικήσεων και απειλών στο Αιγαίο ή αναγνώρισης της Κύπρου. Η «τακτική» αυτή οδήγησε την ‘Αγκυρα σε εξαιρετικά πλεονεκτική win-win θέση. Είτε θα συνεχίσει τη σκληρή στάση, αποσπώντας ενδεχομένως μεγαλύτερες ελληνικές παραχωρήσεις, είτε θα συμφωνήσει με όσα τώρα της ζητάμε, φέρνοντας σε δύσκολη θέση Αθήνα και Λευκωσία! Π.χ., αν ανοίξει τα λιμάνια, θα φανεί παράξενο να τεθεί νέο βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων γιατί δεν αναγνωρίζει την Κύπρο! Η απαίτηση για παραπομπή στη Χάγη των ελληνοτουρκικών δεν συνοδεύτηκε από απαίτηση προκαταβολικής άρσης εδαφικών διεκδικήσεων, άρα τυχόν αποδοχή του ελληνικού όρου οδηγεί σε ανεπιθύμητη συζήτηση για γκρίζες ζώνες στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν κάνει νόημα να τεθούν μείζονα ζητήματα προστασίας της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας από απειλές, κατοχές και διεκδικήσεις στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας. Γιατί είτε αυτή η διαδικασία θα διακοπεί, χωρίς να κερδίσει τίποτα Ελλάδα-Κύπρος, είτε θα δεχθούμε τελικά εντός της ΕΕ την Τουρκία με το σύνολο των διεκδικήσεών της. (Εκτός αν βρούμε μετά πολλά χρόνια το θάρρος που τώρα μας λείπει, διακινδυνεύοντας και μια πολύ σοβαρότερη κρίση με την ‘Αγκυρα, εφόσον θα θεωρηθούμε υπεύθυνοι της τελικής ματαίωσης των προσδοκιών της, χωρίς μάλιστα ποτέ να της έχουμε εξηγήσει τι πραγματικά ζητάμε.)
Kόσμος του Επενδυτή

18 σχόλια:

  1. Τα πράγματα, με ψυχρή ανάλυση βασισμένα στη θεωρία των παιγνίων, οδηγούν στην κλιμάκωση και τέλος στη σύγκρουση.

    Θα ήταν καλό να αναλυθεί σε τί συμβάλει η περαιτέρω υποχωρητικότητα. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι η υποχωρητικότητα θα μειώσει τους κινδύνους ανάφλεξης και τις δυσχερείς οικονομικές επιπτώσεις, σημαίνει ότι δεν έχουν στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις, οι οποίες καταμαρτυρούν περί του ακριβώς αντιθέτου και μάλιστα με πολύ χειρότερα αποτελέσματα (π.χ ενδοτισμός Τσαμπερλαιν απέναντι σε Χιτλερ, κ.λ.π).
    Εάν κάποιοι πάλι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό γίνονται αρεστοί και ευνοούμενοι σε διάφορα¨"κέντρα εξουσίας" δείχνουν πάλι να μην γνωρίζουν στοιχειώδη ιστορία, η οποία δηλώνει ότι η διαχείριση μίας ήττας σε μία αναπόφευκτη σύγκρουση, η οποία θα οδηγεί και σε απώλεια εδαφών είναι κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς, ενώ αντίθετα πολλοί υπήρξαν που απολαμβάνουν τα εγκώμια και την ευγνωμοσύνη των "κέντρων εξουσίας" στη συνέχεια μέσα από τα κάγκελα. Διότι συνήθως τα κέντρα εξουσίας έχουν επιλέξει και τους διαδόχους, οι οποίοι είναι άλλα πρόσωπα τα οποία θα εμφανισθούν ως σωτήρες και εθνάρχες.
    Αντίθετα, κυβερνήσεις οι οποίες κατάφεραν στο πεδίο της μάχης νίκες σε μεγάλο βαθμό απέκτησαν μία ιδιότυπη "ασυλία" ακόμα και άν ήταν αυταρχικές (π.χ Ι. Μεταξάς).

    Ας φαντασθεί κάποιος σήμερα μία προετοιμασμένη ελληνική αντίδραση σε μία τουρκική πρόκληση η οποία οδηγεί σε τουρκική ήττα στα σημεία (π.χ σχεδόν πλήρης αχρήστευση του τουρκικού Π.Ν, ακύρωση αποβατικών ενεργειών από τα πρώτα στάδια και διακήρυξη περί 12 ν.μ). Η κυβέρνηση αυτή θα είχε διασφαλίσει περίπου μία 12ετία στην εξουσία κι ας προέρχονταν από σκάνδαλα και ισχνές επιδόσεις στην οικονομία. Αντίθετα ας σκεφθεί κάποιος μιά ακμάζουσα κυβέρνηση με απίθανες επιδόσεις στην οικονομία, η οποία όμως σε μία σύγκρουση 4-5 ημερών έχει απωλέσει 2-3 νησιά και έχει αποδεχθεί μία επώδυνη ειρήνη και διαιτησία.

    Ας εξηγήσει λοιπόν κάποιος, ποιόν συμφέρει ή τι ωφελεί η ενδοτικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει η Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ορισμένες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στην Ελληνική κοινωνία και οι οποίες με την σειρά τους θα μετασχηματιστούν σε πολιτικές προτάσεις που θα αλλάξουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

    Αυτές οι πραγματικότητες είναι ότι η Άγκυρα με ασύμμετρους τρόπους και παρά τα όσα βήματα έχουν γίνει από έλληνες πολιτικούς που πατρονάρονται από τις ΗΠΑ σε όλες τις προσπάθειες προσέγγισης απάντησε με το φόρτωμα επιπλέον διεκδικήσεων και προβλημάτων την ελληνική κοινωνία. Είτε αυτό λέγεται λαθρομετανάστευση. Είτε αυτό λέγεται αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε έδαφος που έχει κατοχυρωθεί μέσα από πολέμους και αγώνες του ελληνικού λαού. Είτε με την αμφισβήτηση δικαιωμάτων του ελληνικού λαού σε φυσικούς του πόρους που θα του δώσουν οικονομική ανάπτυξη.

    Πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες στην Τουρκία ότι με αυτές τις πιέσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την οικονομική και κοινωνική ζωή που το αισθάνονται πλέον όλοι οι έλληνες στην καθημερινή τους ζωή. Δεν είναι δυνατό να ακούμε από διάφορες περιοχές να παραπονιούνται για την λαθρομετανάστευση και τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή ενώ ξέρουμε ποια είναι η πηγή της λαθρομετανάστευσης και να μην κάνουμε τίποτε για λήξει αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό να απειλείται η ζωή και η ύπαρξη ελλήνων πολιτών σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας επειδή ένα ξένο κράτος μη υπολογίζοντας τις ζωές των δικών του πιλότων τους στέλνει να κάνουν πειρατικές ενέργειες που μπορεί να έχουν ανθρώπινα θύματα.

    Η Άγκυρα πρέπει να διδαχθεί από τις κολωτούμπες ελλήνων πολιτικών που είναι γνωστή η δεινότητα τους στο ζεϊμπέκικο και έχουν μια θρησκευτική προσήλωση στον πολυπολιτισμό πως ξαφνικά μετά τις ευρωεκλογές είδαν το φως το αληθινό και βγάζουν άναρθρες κραυγές για «μηδενική ανοχή στην λαθρομετανάστευση». Ας γνωρίζουν πως αύριο αυτοί οι ίδιοι απ’ την λαϊκή πίεση θα βγάζουν παρόμοιες κραυγές για «μηδενική ανοχή στις υπερπτήσεις ξένων άνωθεν του εθνικού εδάφους». Ακριβώς έτσι όπως το λέω καρτνάσια θα ξαναθυμηθούμε το «εθνικό έδαφος». Και ξέρετε πολύ καλά πως έχουμε τα μέσα για να σας κατεβάσουμε από εκεί που πετάτε…

    Θα πρέπει να καταλάβουν τα πατριωτιάκια στην Άγκυρα ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν είναι αυτές που έχει στο μυαλό του ο κάθε υπάλληλός τους που κάνει προπαγάνδα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αν το επίπεδο ζωής του έλληνα απειληθεί τότε μέσα στις πιθανές επιλογές μας είναι και ο πόλεμος γιατί απλούστατα οι δυνάμεις μας τώρα είναι απόλυτα συγκρίσιμες και η διαχείριση μιας εμπόλεμης κατάστασης μπορεί να αποδειχθεί και επωφελής για μας μιας και μπορεί να λήξουν πολλά από τα προβλήματα που μας αναφύονται. Όταν έχεις στριμώξει κάποιον στον τοίχο δεν του μένει άλλη επιλογή παρά να σε χτυπήσει όσο πιο δυνατά μπορεί. Γι’ αυτό ας μην προκαλούν την τύχη τους.

    Ας μην συνεχίσουν οι φίλοι τούρκοι αυτή την πορεία. Είναι μόνο δική τους επιλογή η ανακοπή της γιατί μόνο εκείνοι την επέλεξαν. Θα στοιχίσει πολλούς νεκρούς αυτή η ιστορία όπως φαίνεται στο τέλος του διαδρόμου. Ας βάλουν μυαλό και ας καταλάβουν που οδηγούνται τα πράγματα. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση της ζωής μας από ενέργειες της Άγκυρας. Σαν έλληνα δεν με νοιάζει αν βρίσκονται πίσω απ’ όλα αυτά ισλαμιστές, στρατιωτικοί ή όποιος άλλος κερατάς θέλει. Εγώ βλέπω ένα πράγμα, ότι έχουν ξεφύγει από κάθε έννοια πίεσης και πρέπει να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις δυναμικά με θεαματικές ενέργειες. Δεν γνωρίζω αν θα είναι σε αυτή την φάση σε διπλωματικό επίπεδο αλλά δεν θα πρέπει στο εγγύς μέλλον να αποκλειστεί ότι θα υπάρξουν και ενέργειες σε στρατιωτικό επίπεδο. Κάτι πρέπει να γίνει και όσο πιο άμεσα γίνεται.-

    Ελευθέριος Β.


    ΥΓ Όσο για την «διαμεσολάβηση» και τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ ας την βάλουν εκεί που ξέρουν οι χαρτογιακάδες της Ουάσιγκτον. Είχαν κάποτε με το μέρος τους σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού παρά την αντιαμερικανική παραφιλολογία. Τώρα με τις δικές τους ενέργειες έχουν πέντε – έξη γραφικούς με το μέρος τους και θα τους χάσουν και αυτούς έτσι όπως πάνε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώστε το CostaDora, ή ακόμα και το YiorgoPanKάlos αύριο, είναι διατεθειμένοι να λύσουν μερικά θέματα στην Θράκη (και αλλαχού λέω εγώ) αλλά εμποδίζονται από τα ΜΜΕ;! Ποια ΜΜΕ είναι αυτά; Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ; Το ΕΘΝΟΣ; Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ; Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ; Η ΒΡΑΔΥΝΗ; Το ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ και άλλες πρόμοιες, ακόμα και λαθρόβιες; Τα MEGA, ANTENNA και άλλα τσιφτετελοκάναλα; Εγώ ξέρω ότι αν προέβαιναν σε "λύσεις", τμήμα των ΜΜΕ και μάλιστα το μεγαλύτερο και παραδοσιακότερο θα έσπευδε να χειροκροτήσει. Μάλλον τα μπλογκς φοβούνται αλλά δεν το λένε και γενικά το ελεύθερο βήμα στο διαδίκτυο. Μια ματιά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων πείθει ότι είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο μέρος ψηφοφόρων, στα δε κανάλια και ο πιο έσχετος έχει καταλάβει ποιοι δημοσιογράφοι και ποιές εκπομπές φοράνε φέσια... Το ελεύθερο διαδικτυακό βήμα λοιπόν φοβούνται. Να τους δώσουμε να καταλάβουν κι άλλο!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διερωτώμαι το εξής, σχετικά με την περίφημη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης :
    - Νομίζω ότι στην Τουρκία, στα πλαίσια του Κεμαλικού κράτους, ΔΕΝ επιτρέπεται να λειτουργούν θρησκευτικές σχολές.
    - Αν, όλα τα προηγούμενα χρόνια πρό Ερντογάν, η πάγια Ελληνική πολιτική περί εναναλειτουργίας της Χάλκης, γινόταν δεκτή από το κυριαρχούν Κεμαλικό καθεστώς, τότε θα ήταν υποχρεωμένο το καθεστώς αυτό, να αντιμετωπίσει και τα αιτήματα των Ισλαμιστών, γιά λειτουργία αντιστοίχων σχολών.
    - Συνεπώς, δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει δεκτό το πάγιο Ελληνικό αίτημα, γιατί απλούστατα αντέβαινε σε βασική κρατική πολιτική.
    Το ερώτημα είναι : Πρός τί, γιά ποιόν λόγο, ξοδευόταν τόσο διπλωματικό κεφάλαιο γιά αυτόν τον σκοπό; Δεν θα ήταν προτιμώτερο, αυτό το κεφάλαιο να ξοδευτή γιά την ανάδειξη της τύχης της Ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αν ασκήσεις αξιοπρεπεή εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις ισχυρή και επικοδομητική παρουσία στο εσωτερικό της Χωρας σου. Βασική Αρχή όπως την εδιατυπώσε ο μέγιστου βεληνεκούς Γιαννος Κρανιδιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά τη γνώμη μου, στόχος της Αγκύρας δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η επιβολή της θέλησης της υπό την απειλή της σύγκρουσης. Η διαφορά είναι κεφαλαιώδης.

    Δεν είναι αυτοσκοπός της Τουρκίας η απόκτηση γης, νησιωτικής ή ηπειρωτικής. Στόχος της είναι η αναίμακτη συναίνεση της Ελλάδας στην συνδιαχείριση του Αιγαίου Πελάγους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στην υφαλοκρηπίδα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το «κόντεμα» τόσο του εναέριου, όσο και του θαλασσίου χώρου της Ελλάδας, ή αλλιώς τη μετάβαση σε καθεστώς «μειωμένης κυριαρχίας». Την πλήρη δηλαδή δορυφοροποίηση της Ελλάδας στον μεγάλο ηπειρωτικό Τουρκικό όγκο, κατά το πρότυπο του καθεστώτος υποτελούς οθωμανικής αυτονομίας.

    Η Ελλάδα δηλαδή θα διατηρεί ένοπλες δυνάμεις, θα εκλέγει κυβερνήσεις κλπ, όπως και τώρα, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει τέτοια ειδική σχέση μεταξύ των δυο χώρων, θα έχουν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες, όπου η Ελλάδα δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις εξωτερικής ή και εσωτερικής πολλές φορές πολιτικής, χωρίς την συμφωνία του γείτονα. Μια ιδιότυπη δηλαδή ομοσπονδία.

    Στον ίδιο οραματισμό φαίνεται να έχουν καταλήξει και οι μεγάλες δυνάμεις της δύσης, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εμπλοκή πολυεθνικών ενεργειακών γιγάντων στις δραστηριότητες εξόρυξης και μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. Το Αιγαίο αποτελεί τον ιδανικό χώρο απόληξης αγωγών, δημιουργίας τερματικών σταθμών μεταφορτώσεως και επεξεργασίας υγρών ή αέριων καυσίμων, λόγω των πυκνών νησιωτικών συμπλεγμάτων, καθώς φυσικά και λόγω της φημολογούμενης ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων στον υποθαλάσσιο χώρο του.

    Φοβούμαι ότι στο ίδιο «όραμα» καταλήγει και η ελληνική πολιτική ελίτ, αφού έτσι, θα έχει επιλύσει το πρόβλημα του τουρκικού επεκτατισμού και των δυσβάσταχτων οικονομικών συνεπειών διατήρησης μεγάλων ενόπλων δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει την εισροή πόρων από τα «ενοίκια» των διεθνών consortiums, που θα εκμεταλλεύονται το Αιγαίο. Για να μην αναφερθώ στις επωφελείς συνθήκες που θα διαμορφωθούν για τον Greco-Turkish τουρισμό.
    Να καταλήξει δηλαδή η Ελλάδα να είναι ένας πολυπολιτισμικός, τουριστικός προορισμός, καθώς και ενεργειακός παράδεισος, με αύξηση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της, με τίμημα την παραχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας σε ένα καθεστώς εγγυήσεων που θα απορρέουν τόσο από τα δικαιώματα της Τουρκίας (που θα αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας της Ελλάδας), όσο και αυτά από τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες.

    Ο συνεχής βιασμός του θαλάσσιου και εναέριου χώρου μας από την πλευρά της Τουρκίας συνιστά το σκέλος της «απειλής» για την επιβολή της θέλησης της με διπλωματικά μέσα, διαμέσω διαιτησίας από διεθνή οργανισμό, και κατάληξη σε συμφωνία, (συνεχώς αναθεωρούμενης στο διηνεκές προς όφελος της Τουρκίας), έως ότου επιτευχτεί ο στόχος της πλήρους δορυφοροποίησης της χώρας μας. Τώρα αν δούμε και κανένα «θερμό επεισόδιο», αυτό θα αποτελεί την αφορμή έναρξης των υπό διαιτησία «διαπραγματεύσεων».

    Ευχαριστώ

    Καπετάν Τριφίτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χωρὶς να κινδυνολογῶ, μία σύρραξη Ἑλλάδος Τουρκίας σίγουρα θὰ συμβῆ. Ἐὰν δὲν τὴν προλάβουμε ἐμεῖς, σίγουρα θὰ τὴν προλάβουν τὰ παιδιά μας.
    Ἂς προετοιμαζόμαστε γιὰ αὐτὸ μὲ διάφορους τρόπους, δηλαδή, ἀξιόμαχο τοῦ στρατοῦ μὲ σωστὲς προμήθειες ὑλικοῦ ἀπαλαγμένες ἀπὸ πολιτικὲς σκοπιμότητες, μὲ τὴν κατάλληλη ψυχολογικὴ προετοιμασία καὶ μὲ τὶς κατάλληλες συμμαχίες.
    Σκέψεις τοῦ ὕφους, ἕλα μωρέ, πόλεμος Ἑλλάδος Τουρκίας, δὲν πρέπει νὰ γίνονται πιὰ, διότι δὲν βοηθοῦν, ἀντιθέτως ὁδηγοῦν σὲ νέες Κύπρους, Θράκη, Καστελόριζο κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Καπετάν Τριφίτσο. Άντε να βλέπαμε τέτοια ανάλυση και θέσεις στα... Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσής μας... Τα μπλογκς μας έμειναν...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σταματήσει εδώ και τώρα η παράνομη δράση του Τούρκου προξένου.
    Οι προξενικές αρχές δεν δικαιούνται να κάνουν πολιτική ούτε να καλούν-τρομοκρατούν τους πομάκους να γίνουν τούρκοι.
    Αν δεν σταματήσει άμεσα, να τον διαολοστείλουμε άμεσα.
    Ο Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από αυτή τη γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άριστη η ανάλυση του καπετάνιου!
    Κοντολογίς για να το πω λαϊκά,οι μεγάλες δυνάμεις, δηλαδή οι "φίλο"μας,θέλουν ένα γάμο με το ζόρι,ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία,όπου φυσικά άντρας θα είναι ο τούρκος και εμείς η γυναίκα!Και ξέρετε τις απόψεις των οθωμανών για το γάμο και τη γυναίκα.Πήδημα ,ξύλο και όταν σε βαρεθώ σε διώχνω!
    ΣΥΓΓΝΏΜΗ αν έγινα χυδαίος,κύριε Σάββα,πέρυσι ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας, ένας συνταγματάρχης που είχε μάλιστα και το όνομα Αττίλας, περνοδιάβαινε τα χωριά του κάμπου και του ορεινού όγκου στη Ροδόπη και συναντιόταν με προέδρους και δημάρχους, δίνοτας τα "διεπιστευτήρια του", χωρίς επίσημη ΑΔΕΙΑ και κανένας δεν αντέδρασε,ενώ θα έπρεπε να απελαθεί πάραυτα.
    Μετά θέλουμε να μείνει ελληνόφρων πομάκος στην περιοχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καί τί θά κάνεις βρέ Skal; Θά πᾶς νά τόν δείρεις τόν Τοῦρκο; Πές μου ἐσύ, ἐάν αὔριο ἡ χώρα μας ἔλεγε στήν Τουρκία θά σᾶς ρίξω τά μαχητικά σας, ἐάν περάσετε πάνω ἀπό τό Ἀγαθονήσι ἤ ὁποιοδήποτε ἄλλο νησί τί θά γινόταν;

    Γι' αὐτό κάνουν ὅ,τι μποροῦν ἐδῶ ὥστε νά μᾶς κλείσουν τά στόματα, δηλαδή νά ἐλέγχουν τά μπλόκς καί τελικά νά τά ἐξολοθρέψουν. Δέν τούς ἀρέσει. Ἀναγκάζονται νά μιλοῦν ἄσχημα στόν Τοῦρκο. Δέν πάει! Φιλαράκια καί κουμπαριές καί νά βριζόμαστε! Ντροπή.

    Ὁ Τοῦρκος φοβέρα θέλει καί ἐάν εἶναι δυνατόν καί πολύ ξύλο. Ἡ ἀλαζονεία, ἡ μνησικακία, ἡ εἰρωνία σέ κάποια στιγμή, ἐλπίζω γρήγορα, πρέπει νά τίς πληρώνεις.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 4:34 μμ

    αυτά που λες πρέπει να έχει κατά νου ο βαλιανατος και οι λοιποί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιόλαε
    η απέλαση είναι η μόνη λύση.
    Ο Τούρκος πρόξενος έχει υποκαταστήσει το ελληνικό κράτος στην ελληνική Θράκη.
    Απέλαση τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τόσο ο αξιότιμος κ. Κωνσταντόπουλος, Δημοσιογράφος του ΕτΚ, όσο και οι κκ. Ελευθέριος Β. (Άραγε έχει σχέση με τον Ελευθέριο Τ. το οποίο γνωρίζω;), όσο και ο Καπετάνιος Τριφίτσος (!), καθώς και οι άλλοι , με εντυπωσιάζουν ως προς την ποιότητα και πληρότητα των απόψεών τους.

    Ως έχουν τα πράγματα θα ενημερωνόμαστε από τα λίγα εξαιρετικά blogs, όπως αυτό του Συνταγματάρχη ε.α. κ. Σάββα Καλεντερίδη, διότι τόσον τα έντυπα μέσα όσον και η τηλεόραση είναι για τις … γάτες !

    Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση και πλούσια ενημέρωση όλους τους Συνεργάτες του Ινφογνώμονος !

    Με τιμή

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι απέλαση τώρα αλλά να πάρει και την γνωστή χανούμ βεζυροπούλα μαζί του...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΟΛΟΙ. Να θέλετε να απελαθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, ε σόρυ πρόξενος, από την Ελλάδα. Και τι θα γίνει η Ελληνοτουρκική φιλία ; Θα καταστρέψουμε ότι τόσα χρόνια έχτιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τις κουμπαριές και τα ζειμπέκικα ; Να χαλάσουμε το ιματζ της κας DORA HANUM ; Τι θα απολογηθεί στα υπερατλαντικά της αφεντικά ;
    ΕΔΩ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.
    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΟΓΜΑ, ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΤΗΣ ΠΟΙΑΣ ;).
    ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ;
    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορείτε να ελπίζετε στην γρίππη των χοίρων άλλωστε υπολογίζετε ότι μέχρι να βγει το εμβόλιο θα έχουν νοσήσει μέσα στο 2009 περίπου 1.000.000 ε όλο και κάποιος θα ταξιδέψει από την άλλη αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά τα σχολεία δεν ανοίγουν ΄και αυτό υπολογίζετε να γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου απλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα . Τέλος μπορεί και να μεταλαχθεί ο ιοός που ήδη έγινε στην Δανία απλά δεν το λένε επίσημα όμως στα πηγαδάκια των ιατρών κυκλοφορεί ευρέως άρα λοιπόν εεε Τούρκος είναι θα τον πίασει και κανένας ιός, γιατί αν περιμένετε από την κόρη του Μητσοτάκη αυτό το μόνο που θα πιάσει είναι την καρέκλα μη τη χάσει.
    Ηθελα να ξέρα γιατί δεν κάνουμε την δίκη των 10 να γίνει των 300 να καταδικασθούν για εσχάτη προδοσία κατά της πατρίδος και να τους σκοτώσουν ούτως ή αλλως ανύπαρκτοι είναι δεν θα λείψουν σε κανέναν.
    Οσο για την Αμερική το έχω πει και άλλη φορά ένας λαός που ξεκίνησε την πορεία του από τους δολοφόνους της Αγγλίας τους κλέφτες και ότι κατακάθι είχαν .,..Ενας λαός που για να επικρατήσει σε αυτή την ήπειρο κατέσφαξε άλλους λαούς και ή τους εξαφάνισε ή τους έκανε σκλάβους, ένας λαός ο οποίος έκανε εμφύλιο για την απελευθέρωση των έγρχωμων και τώρα που έγρχωμος τους κυβερνά το ξέχασαν ....ΤΙ ΠΕΡΙΕΜΕΝΕΤΕ ΔΛΔ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΕΕ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ''ΦΟΡΑΩ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΑΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΟΡΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΕΝΟΜΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ?''
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καπετάν Τριφίτσος
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ .ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ.......
    ΧΑΙΡΕΤΑΙ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.