5/12/11

Μνήμες 1979

Η εξελισσόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και του Ιράν -η χειρότερη μετά την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979- φαντάζει ως δυσχεραίνουσα περαιτέρω τις προοπτικές για την εξεύρεση μιας μη στρατιωτικής λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Λάδι στη φωτιά του κλίματος έντασης ρίχνει και η χθεσινή ανακοίνωση από ιρανικής πλευράς για την κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Ανακοινώσεις κρατικών ΜΜΕ -των πρακτορείων IRNA και FARS- μιλούσαν για αεροσκάφος τύπου RQ170 που βρίσκεται στα χέρια των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας υποστεί ελάχιστες ζημιές μετά την κατάρριψή του.
Σύμφωνα δε με το (αραβόφωνο) ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam TV, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας διακήρυξε ότι στο εξής οι αντιδράσεις σε κάθε παραβίαση του εναέριου χώρου «δεν πρόκειται να περιορίζονται μέσα στην επικράτεια του Ιράν».
Οι Αμερικανοί αμφιβήτησαν την ύπαρξη στοιχείων αποδεικτικών της κατάρριψης. Η ISAF, η αμερικανοΝΑΤΟϊκή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, παραδέχτηκε σε ανακοίνωσή της ότι έχασε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που «είχε σταλεί για αναγνωριστική αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν». Αιτιολόγησε την απώλεια ότι «οι χειριστές του αεροσκάφους έχασαν τον έλεγχο κατεύθυνσής του».

Με την ευκαιρία, τα διεθνή ΜΜΕ υπενθύμιζαν ότι τον Ιούλιο το Ιράν είχε πάλι ανακοινώσει την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ κοντά στην πόλη Κομ και στην πυρηνική τοποθεσία του Φορντού νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, όπως και δύο ακόμα «δυτικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών» στον Περσικό Κόλπο τον Ιανουάριο. Τον Ιούνιο, ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέ, διοικητής των μονάδων αεράμυνας των Φρουρών της Επανάστασης, είχε ανακοινώσει ότι τα καταρριφθέντα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (χωρίς να προσδιορίζει πόσα ακριβώς) είχαν επιδειχθεί σε ομάδα Ρώσων ειδικών, επισκεπτόμενων το Ιράν.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.