3/12/11

Χωρίς λόγο ύπαρξης η κυβέρνηση …της 6ης δόσης

Του Γιώργου Χαρβαλιά
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον (γερμανο-καθοδηγούμενο) ευρωπαϊκό περίγυρο, ξεπερνούν κατά πολύ το εύρος του σκοπού και την σαφώς προσδιορισμένη αποστολή της διαχειριστικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

Στην ουσία, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για την εφαρμογή της οποίας συνεστήθη η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, με την…υπερατλαντική «επιστράτευση» του κ. Παπαδήμου, έχει ήδη καταστεί ανίσχυρη. Γιατί το όποιο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγωνιώδη αναζήτηση λύσης, για τη συνολικότερη κρίση χρέους που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη.
Οι Γερμανοί επιβάλλουν τους όρους τους, απαιτώντας με τρόπο μονολιθικό και δογματικό, το κλείδωμα πρώτα της υποχρεωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πριν την οποιαδήποτε συλλογική δράση που θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Εκ των πραγμάτων η προσέγγιση τους είναι εθνοκεντρική και κοντόφθαλμη. Και πιθανότατα δεν θα προλάβει να θεραπεύσει το πρόβλημα, πριν αυτό λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Με την τακτική του δυσκίνητου επιτελείου της κ. Μέρκελ που δεν αντιλαμβάνεται την πίεση χρόνου που επιβάλλουν οι αγορές, μπορεί να μην φτάσουμε καν στην αλλαγή συνθηκών. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ήδη, μία ντε φάκτο διάλυση της ευρωζώνης με σειρά άτακτων πτωχεύσεων και συνακόλουθη κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Κάποιοι άλλοι μιλούν ευθέως για την επιδημική μετάδοση μιας γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που όμοια της δεν θα έχει γνωρίσει η μεταπολεμική Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, τα πράγματα ξεπερνούν κατά πολύ τον ελληνικό μικρόκοσμο, τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών, την πολυθρύλητη 6η δόση και τα παζάρια του Βενιζέλου με τους τραπεζίτες για το PSI.
Εδώ μιλάμε για αναμέτρηση ισχύος πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με το Βερολίνο να παίζει χωρίς αντίπαλο και να απαιτεί «εδώ και τώρα» πλήρη συμμόρφωση με μιά σειρά δρακόντειων όρων δημοσιονομικής(και όχι μόνον)υποταγής.
Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο οι Γερμανοί προγραμματίζουν μία «πρόβα» διακυβερνητικής για να προετοιμάσουν ως τον Δεκέμβρη του 2012, το έδαφος αλλαγής της Συνθήκης της Λισσαβώνας και να καθορίσουν ένα νέο, ασφυκτικότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα προβλέπει ποινές και κυρώσεις, συνταγματικά κατοχυρωμένα «φρένα χρέους», πιθανότα δε και διαδικασίες αποβολής των δημοσιονομικά «απείθαρχων» χωρών.
Είναι αμφίβολο, ξαναλέω, αν θα προλάβουν να επιβάλουν τους κανόνες πριν «κρασάρει» το σύστημα. Αλλά τα ζητήματα θα τεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή στο νέο σχήμα θα γίνει σε εθελοντική/εκβιαστική βάση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πλήρους και ανεπιφύλακτης αποδοχής όρων που ευθέως ομολογείται ότι θίγουν την εθνική κυριαρχία, τουλάχιστον σε επίπεδο λήψης οικονομικών αποφάσεων και κατάρτισης προϋπολογισμών. Αυτό με την σειρά του, έχει συνέπειες για ένα ευρύτατο φάσμα εθνικών κυβερνητικών δράσεων που σχετίζονται με τις κοινωνικές δαπάνες, την νοσοκομειακή περίθαλψη, την παιδεία, το επίπεδο παροχής δημόσιων υπηρεσιών, την χρηματοδότηση των σωμάτων ασφαλείας και βεβαίως την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.
Ευκόλως αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα παραπάνω, ξεπερνούν κατα πολύ τις αρμοδιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Ο κ. Παπαδήμος και ο λόχος των υπουργών του, δεν διαθέτουν την νομιμοποιητική βάση για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις που δεσμεύουν, όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενεές Ελλήνων.
Η χώρα, αφού εξασφάλισε με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο την 6η δόση, οφείλει να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χωρούν μισόλογα και περιστροφές. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό το φώς των νέων, πανευρωπαϊκής διάστασης διλημμάτων, πρέπει να φύγει και τον λόγο να πάρει ο λαός…
Πηγή: Τύπος της Κυριακής

10 σχόλια:

  1. Τον βλεπω σοφοτερο τον κ.Σαμαρα τελευταια.Ηδη εμφανιζει μια ποιοτητα αναγκαια για τις σκληρες δοκιμασιες που υφισταται η Πατριδα μας.Εχει τριξει και δοντια σε κατι σκορπια λαμογια που εχει το κομα του.Απο την αλλη μερια τι θα γινει? Αυτοι ειναι στην κοσμαρα τους,αμετανοητοι,εγωπαθεις,ατομικιστες,σκετη χλεπα.Καταρα για τον Τοπο αυτον.

    >Ο Σαμαράς ανοίγει το δρόμο για εξάντληση της τετραετίας!
    Καθώς η ΝΔ κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις και ενώ οι εντολές για στήριξη στον Παπαδήμο είναι ρητές ο Σαμαράς ανοίγει το δρόμο για μετάθεση των εκλογών για όποτε και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και δηλώνει ότι δεν βιάζεται να κυβερνήσει.
    Σαμαράς: Δεν υπάρχει κάποιο ημερολόγιο για τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα ανεχθεί «σκόπιμες καθυστερήσεις για κομματικούς λόγους».
    «Αν τα πράγματα τρέξουν νωρίτερα ή αργότερα, τότε οι εκλογές μπορούν να έλθουν λίγο νωρίτερα ή αργότερα. Δεν είμαστε αγκαλιά με κάποιο ημερολόγιο» τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως θα δεχθεί «σκόπιμες καθυστερήσεις για κομματικούς λόγους που καθένας καταλαβαίνει».
    Απαντώντας σε όλους όσοι τον κατηγορούν για τις θέσεις που πήρε σχετικά με την κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως «αν εγώ βιαζόμουν να κυβερνήσω, θα είχα τορπιλίσει την επιλογή Παπαδήμου από την αρχή. Όμως και την προώθησα και θέλω να επιτύχει στην αποστολή της», ενώ ζήτησε να αφήσουν απερίσπαστο τον κ. Λουκά Παπαδήμο να κάνει τη δουλειά του ώστε μετά «η Ελλάδα να προχωρήσει με μία κυβέρνηση που θα έχει πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».

    www.kathimerini.gr<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. [...] ώστε μετά «η Ελλάδα να προχωρήσει με μία κυβέρνηση που θα έχει πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» [...]

    Με Παπαδήμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anaconda
    Γιατι οχι???!!! Ο'τι ειναι καλυτερο για την Ελλαδα και φυσικα συμφωνα παντα με το "ΕΡΓΟ" που θα επιδειξει.Ολα απο εκει εξαρτωνται και ο ανθρωπος αυτος ειναι στο "μικροσκοπιο" του Ελληνικου λαου.Νομιζω οτι το γνωριζει πολυ καλα αυτο και δεν εχει και κανενα σκοπο να γινει "αλλο" απο αυτο που περιμενει ο λαος μας και γιαυτο και τον αποδεχθηκαμε σχεδον ολοι οι ...απελπισμενοι αυτου του Τοπου.Διαφορετικα πιστευω δεν θα ανελαμβανε και θα ητανε και πιο ηρεμος και ευτυχισμενος και θα κοιμοτανε και ...8ωρο...
    ΥΓ
    Οσον αφορα τους παροντες πολιτικους και πολιτικαντηδες θα βρουμε θεσεις και για αυτους αλλα παντοτε μεσα απο... ΑΣΕΠ και οχι γεννεολογικα και" στο ετσι" με τσαμπουκα.
    Παντα πιστευα οτι ενας ανθρωπος που με την αξια του ανηκει σε καποιους "Κυκλους" και παραμενει ΕΛΛΗΝΑΣ ειναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.Εστω και αν τα ψιλοτσουγκρισει με τους κυκλους αυτους.Σε αυτη την θεση μου παραμενω επιμονα και αυτη η θεση μου σε δεδομενο ερωτημα προς εσενα Σαββα στο παρελθον,γιατι εχω τρομερη επιλεκτικη μνημη,δεν βρηκε κατανοηση και την αρνηθηκες σαν την πιο επωφελη για την Πατριδα.Η θεση σου ητανε περιπου στο "μακρυα απο ολα αυτα".Διαφωνω καθετα! Επιθυμω αξιους Ελληνες,μορφωμενους και δικτυωμενους σε ολα τα "Κεντρα" ακομη και αν ανηκουν στο... "Α" του Κενταυρου η στην Ανδρομεδα.Ναι Σαββα,ετσι ειναι.Διαφορετικα πιανωμαστε μεταξυ μας χερι χερι και χορευουμε ενω παμε για τον γκρεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Με Παπαδήμο";
    Οταν ήρθε, ακούστηκαν εκτιμήσεις ότι ο πολιτικός του βίος, δεν θα είναι βραχύς..
    Τώρα ακούγεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κόμματος τεχνοκρατών.
    Εκλογές πάντως για Φεβρουάριο, μάλλον αποκλείεται.
    Ο Σαμαράς πάντως, δείχνει να κινείται συνετά (τηρουμένων των αναλογιών φυσικά).
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λογική και όχι μόνο λέει το απλό:
    Είναι αδύνατον ,παράλογο και ανούσιο να καλείς να σου λύσουν το πρόβλημα οι πρωταίτιοι, ή οι ίδιοι δημιουργοί του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν την αναμπουμπούλα τού δημοψηφίσματος, μοιράστηκα το κείμενο περί τής εξελικτικής τού πολιτεύματος καθώς και τη γνώμη μου για τον Παπαδήμο, όταν δεν υπήρχε τότε καν ως επιλογή. Δεν θα επεκταθώ επί τού παρόντος, μόνο αξίζει να σημειώσω κάτι πάνω στις κουβέντες που ανταλλάξαμε τηλεφωνικά σήμερα: αντί τα κόμματα 'να πάρουν φωτιά', προχωρώντας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χάριτος σε πλήρη αναδιοργάνωση και επαναπροσδιορισμό τού ρόλου τους ως μηχανισμοί παραγωγής πολιτικών λύσεων και πολιτικών-διαχειριστών, συνεχίζουν με τα ίδια και τούς ίδιους. Ό,τι δεν εξελίσσεται, πεθαίνει - και δεν γλιτώνουν ούτε τα πρόβατα που προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση και πηδάνε από το φράχτη του μαντριού. Το ζήτημά μου είναι η αναβάθμιση τής ποιότητας ανθρώπων και λύσεων και τής δημοκρατικής λειτουργίας στο σύνολό της: αυτό, δυστυχώς εδώ που φτάσαμε, το περιμένουμε ως μάννα εξ'ουρανού από έναν άνθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Χριστίνα, καλώς την, χάθηκες πάλι.
    Καμιά φορά, υπάρχουν εξαιρέσεις όπου ο φερόμενος ως φταίχτης, ξέρει γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και ίσως μπορεί να το λύσει.
    Λέω "καμιά φορά" εννοώντας "σπάνια", για να μην είμαστε απόλυτοι. Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους.

    @ Ανακόντα.
    Από έναν άνθρωπο μόνο, πώς θα γινόταν;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα, έχουμε εκ των πραγμάτων φορτώσει πολλά στον Παπαδήμο: υλοποίηση αποφάσεων που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τί λένε, διαπραγματεύσεις επί θεμάτων που οι περισσότεροι δεν κατανοούν καν τί κινδύνους έχουν, την καθημερινή λειτουργία ενός κυβερνητικού αμαλγάματος και την ομαλή μετάβαση σε κάτι υγιέστερο και δημοκρατικότερο. Μήπως είμαστε άπληστοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανακοντα
    Ευχομαι και ελπιζω να αντεξει αυτος ο ανθρωπος μεχρι τελους.Εχει παρει και κουβαλαει ολες μας τις αμαρτιες.Με μια μικρη επιφυλαξη για το τελικο αποτελεσμα μεχρι να ολοκληρωθει,βλεπω μια νεα ανερχομενη δυναμη στην Πατριδα μας,και το μυαλο μου πηγαινει στον αλλο "Εβραιο" που ακουμπουσε σε κεντρα εξουσιας αλλα εφτασε την Ελλαδα μας απο την Λαμια στον Εβρο.
    Και μετα ,οπως συνηθιζεται στην πατριδα μας και ητηθηκε στις εκλογες απο την ντοπια κουρελαρια και εφυγε αλλα και θελησαν να τον δολοφονησουν τα ρεταλια και υπολειμματα των ντοπιων ,και απογονων τους,συνεργατων των οθωμανων τοτε.Καταρα εχει αυτος ο Ιερος Τοπος απο τις συμμοριες των τουρκο-αλβανοφωνων.Η Πραγματικη Ελλαδα ειναι δεμενη στο βραχο σαν τον Προμηθεα και την κατατρωνε τα κορακια και απο κατω καραδοκουν για ενα κομματι απο την σαρκα της και οι υαινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Ελίνα ,
    Δεν χάθηκα απλά τα πρωινά λόγω υπέρμετρης ‘’Δημοκρατίας’’ δεν δύναμαι πια να σχολιάσω .
    Αν ο φερόμενος ως φταίχτης γνωρίζει εκ των προτέρων γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα σημαίνει ότι συνετέλεσε και αυτός στην δημιουργία του με την ανοχή του .
    Θεωρώ ότι ο έχων την γνώση, σε κάτι το οποίο θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα έως και καταστροφικό για την πατρίδα του , όταν δεν αντιδρά για την πρόληψη αλλά τρέχει για την θεραπεία το κάνει με ίδιον όφελος.

    Σε ότι αφορά τον αγαπητό κ. Παπαδήμο, και όποιον θα έρθει στην θέση του (Αν ποτέ) , δεν μου δίνει το δικαίωμα να υποθέσω ότι πραγματικά θέλει να σώσει την Ελλάδα και τους Έλληνες . Μάλλον θέλει είτε να ‘’πέσουμε στα μαλακά και με τρόπο να τρίψουμε τη μούρη μας στην κοπριά’’ είτε ‘’να σώσει’’ ότι θεωρεί ότι σώζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο ανεξάρτητα από το κόστος στην ζωή των ανθρώπων. Για όλους αυτούς είμαστε νούμερα σε ένα χαρτί ή καλύτερα σε έναν υπολογιστή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 50 υπουργούς , έχω χάσει το λογ/μο σε υφυπουργούς και γ.γ. και διοικητές και άντε μη πω θου κύριε φυλακί το στόματί μου .Την ίδια στιγμή που η Ιταλία έχει 17, και να πιστέψω ότι ο παπα….δήμας και ΣΙΑ ΑΕ (θεωρητικά με δικά μας κεφάλαια η ΑΕ συστάθηκε)θέλει να μας σώσει .
    Αν κάποιος ήθελε να σώσει την Ελλάδα θα έπρεπε σε πρώτη φάση να την αποδέσμευε από τις τόσο μεγάλες σε ποσοστό εισαγωγές για διατροφή.
    Δεν είναι δυνατόν να έχουμε το καλύτερο κρόκο κοζάνης ή αλλιώς σαφράν (για τους ξενομανείς.) , καπνά , καλαμπόκια , σόγια , λάδι, σιτηρά, κρέας , πατάτες λεμόνια , βαμβάκια και να εισάγουμε τα πάντα είτε μεταλλαγμένα είτε σε πολύ χαμηλότερη ποιότητα από αυτή που μπορούμε να έχουμε με την εγχώρια παραγωγή.
    Θα εξασφάλιζε βασικά φάρμακα για την περίπτωση της στάσης πληρωμών.
    Θα εκμεταλλευόταν σε όλα τα διπλωματικά και μη επίπεδα το ενεργειακό ζήτημα και το πλούσιο υπέδαφος αλλά όχι με κατεβασμένα τα παντελόνια και μη πω και τι άλλο.
    Καλώς η κακώς έχω μεγάλο σοί στην Β. Ελλάδα το οποίο εκτείνεται από Θεσσαλονίκη Γιαννιτσά μέχρι Αλεξ/πολη σε όλους τους νομούς . Οι περισσότεροι έχουν σχέση με το χωράφια τα κτήματα και τα ζώα …Εκτός από εμάς τους Έλληνες που μας αντιμετωπίζουν οι δικοί μας σαν ζώα θα σου πω ότι αυτό που είδα τις μέρες που ήμουν εκεί για ένα μνημόσυνο δεν μπορούσα να το πιστέψω …..
    Στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη οι Τούρκοι με μια ταυτότητα και μόνο παίρνουν δάνεια από την τράπεζά τους με υπέρογκα ποσά για να αγοράσουν όχι μόνο γη , (αλλά και δασικές εκτάσεις και σπίτια), την οποία εκμεταλλεύονται έχοντας εργάτες εμάς και όχι μόνο . Την αγοράζουν , για την ακρίβεια την ξεπουλάμε εμείς , έναντι πινακίου φακής. Ο ίδιος ο δήμαρχος Αλεξ/πολεως (εσενσικι θα πω) μίλησε περί ανεξαρτητοποίησης της Θράκης , και είναι και Έλληνας .Δεν το λέω εγώ αυτό οι Εβρίτες το λένε. Επαγγελματίες στρατιώτες στα σύνορα φωνάζουν για σφαίρες που δεν έχουν για παραπάνω από ένα μικρό χρονικό διάστημα (2 εβδομάδες) να καλυφθεί σε περίπτωση σύρραξης λέμε τώρα.
    Αγοράζουν ξύλα από την Βουλγαρία έναντι 90 ευρώ τον τόνο όταν στην Ελλάδα ξεκινάει από 120 και πάνω.
    Τα παζάρια είναι γεμάτα προϊόντα δικά μας τα οποία τα φέρνουν και τα πουλάνε Βούλγαροι στο 1/3 της τιμής. Στην ΒΙΠΕ Αλεξ/πολης οι μόνες μονάδες που υπάρχουν είναι του Μαϊλη και του Υφαντή και μάλιστα η πρώτη δεν λειτουργεί με όλο το δυναμικό που θα μπορούσε και έχει την δυνατότητα

    Όμως στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει μακριά από τον κ@λ@ μου και ας είναι και στ αδερφού μου. Σε συνδυασμό δε με την παροιμία ότι φάμε και ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ@λ@ς μας εεε όλα δένουν.

    Και μετά λέμε τι ότι θα σωθούμε….
    Η το καλύτερο ότι νοιαζόμαστε να σωθούμε ;
    Πιστεύω ότι είμαστε ο μοναδικός λαός που έκανε σοβαρή προσπάθεια για να φτάσει εδώ που έφτασε και ακόμα παρακάτω …Όσο δε για το 2012 που πλησιάζει
    πιστεύω ότι θα δούμε πράματα και θάματα τα οποία δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και με τα σύνορα της Ελλάδος .
    Ας ξεσκονίσουμε τα βιβλία της Ιστορίας να μάθουμε που την παρέλαβε ο Παύλος Μελάς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.