28/12/11

7 τρισ. κυβικά πόδια αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου

Πριν από λίγο η αμερικανική ενεργειακή εταιρία κολοσσός Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Οικόπεδο«Αφροδίτη» της Κύπρου, ειδοποίησε επισήμως την κυπριακή κυβέρνηση ότι βρήκε αξιοποιήσιμο φυσικό αέριο, αλλά και πετρέλαιο.
Οι υπολογισμοί της αμερικανικής αυτής εταιρίας είναι,  όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ότι τουλάχιστον βρίσκονται 7 τρισ. εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο Οικόπεδο, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των ερευνών και νωρίς το απόγευμα θα υπάρξουν δηλώσεις για το θέμα αυτό από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, ενώ θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση στην έδρα της αμερικανικής εταιρίας στο Τέξας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά έκανε λόγο για «αναμενόμενο χριστουγεννιάτικο μποναμά για την Κύπρο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι «να υπάρξουν στοιχεία που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για το τι υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να ενημερωθεί η κοινωνία και να υπάρξουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα».
Οι αρχικές προβλέψεις πάντως ήταν μεγαλύτερες, ορισμένοι μάλιστα στην Κύπρο έκαναν λόγο για «φυσικό αέριο πέραν πάσης προσδοκίας», αλλά όπως είπε ο κ. Στεφάνου τα στοιχεία που δίνει η Noble είναι συγκρατημένα.
Επιβεβαιώνεται επίσης η ύπαρξη δύο κοιτασμάτων πετρελαίου διαδοχικά κάτω από το κοίτασμα του φυσικού αερίου, ωστόσο οι δοκιμές για τα κοιτάσματα αναμένεται να γίνουν αφού προηγηθεί παρόμοια δοκιμή στο ισραηλινό Οικόπεδο «Λεβιάθαν», όπου βάθη και γεωλογία έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Μετά την ανακοίνωση αυτή αρχίζουν οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα στην Κύπρο. Πρώτα απ όλα πώς θα γίνει η αξιοποίησή του, εάν και πότε και με ποια χρήματα θα κατασκευασθεί τερματικός σταθμός στο Βασιλικό της Λεμεσού (που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 10 δισ.) και οι νέες άδειες που θα δοθούν για νέες έρευνες σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι υπολογισμοί της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι στο Οικόπεδο «Αφροδίτη» βρίσκεται μόνον το 10% του συνολικού φυσικού αερίου που υπάρχει σε κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ Κύπρου.
TO BHMA

2 σχόλια:

  1. [...] να υπάρξουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα [...]

    Δεν υπάρχουν πλέον τού ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το ίδιο θέμα!

    Κάτι τέτοια διαβάζω και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ βέβαια, δεν είναι πολλοί...
    Εχεις δίκιο Ανακόντα.
    Εστω, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν τουλάχιστον "ζουμερά".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.