23/12/11

Άγκυρα: Συνεργασία στην ΑΟΖ μετά την λύση του Κυπριακού

Δεν αποκλείει την μελλοντική συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο Κύπρου - Τουρκία η τουρκική κυβέρνηση.
Του Νίκου Στέλγια
Την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επέλεξε η τουρκική κυβέρνηση για να στείλει μήνυμα συνεργασίας στην Κύπρο σε ότι αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα της νήσου.

Μιλώντας στην «Σαμπάχ», ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ επισήμανε ότι η χώρα του μπορεί να συνεργαστεί με την Κύπρο στο ενεργειακό πεδίο εφόσον επιλυθεί το Κυπριακό Πρόβλημα.

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας εγγυάται την περιφερειακή ειρήνη και ότι η Τουρκία αποτελεί τον καταλληλότερο ενδιάμεσο προορισμό για το κυπριακό αέριο και το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, η συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να συζητηθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού επισημάνει ότι το ενεργειακό ζήτημα συσχετίζεται άμεσα με το Κυπριακό.

Στο δημοσίευμα της την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ισχυρίζεται ότι η μεταφορά του κυπριακού αερίου και του πετρελαίου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο δια μέσου της Τουρκίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο κ. Γιλντίζ τοποθετείται θετικά για την προοπτική συνεργασίας της χώρας του με την Κύπρο. Την προηγούμενη περίοδο, στηβν Τουρκία, ο κ. Γιλντίζ ξεχώρισε με τις «σκληρές» τοποθετήσεις του σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. [...] η Τουρκία αποτελεί τον καταλληλότερο ενδιάμεσο προορισμό για το κυπριακό αέριο και το πετρέλαιο. [...]

    πρωτεΐνη γάλακτος για μεγαλύτερη απορρόφηση και πολύ νερό για να μην πάθεις αφυδάτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.