14/12/11

Το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Του Διονύση Γουσέτη
Το ρεπορτάζ κατέγραψε ένα δάκρυ την ώρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε το 1979 την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ. Το δάκρυ το απέδωσαν στη συγκίνησή του. Γνώριζε ότι έξω από την Ευρώπη το μέλλον μας θα είναι ζοφερό. Εγώ όμως πιθανολογώ ότι ήταν και δάκρυ πένθους. Σαν να διέβλεπε τον βαθμιαίο εκφυλισμό της κοινωνίας και τον σαρκασμό και την περιφρόνηση των Ευρωπαίων, που θα ακολουθούσαν τα Greek statistics και τα μετέπειτα. Ηδη, έξω από το Ζάππειο, οι κραυγές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ προδίκαζαν το μέλλον: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Σαν να διέβλεπε ο Κ. Καραμανλής ότι ο διάδοχός του στη Ν.Δ. θα έκανε κόνξες για να υπογράψει ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Οτι ο Γ. Παπανδρέου θα χρέωνε στους εταίρους μας μέτρα που έπρεπε να πάρει ο ίδιος για την επιβίωση της χώρας και που τελικά δεν θα τα έπαιρνε. Οτι έπειτα από δύο χρόνια, ούτε ένα από τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα άνοιγε ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυόταν, σε αντίθεση με εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, ούτε η φοροκλοπή, η ανομία και η ασυδοσία θα αντιμετωπίζονταν ούτε καν τα δημόσια έσοδα δεν θα εισπράττονταν. Οτι για να καλυφθεί αυτή η ανικανότητα, επρόκειτο να υποστούμε πρωτοφανή φορομπηχτικά μέτρα, που όμως δεν θα σταματούσαν την κατρακύλα του ελλείμματος. Με αποτέλεσμα, να έρχονται συνεχώς νέοι εξοντωτικοί φόροι. Οτι η ανικανότητα συνοδευόταν από ξετσιπωσιά: οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονταν.

Σαν να διέβλεπε ο Κ. Καραμανλής ότι θα έφτανε μέρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μας… μάλωνε, πως αν δεν μεταρρυθμιστούμε, δεν έχει ευρώ. Και επειδή ο ΟΟΣΑ γνωματεύει ότι «η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζεται με τίποτα», το μάλωμα γίνεται ανακοίνωση του ότι μας περιμένουν τα Βαλκάνια και η Μ. Ανατολή. Σαν να διέβλεπε ότι ακόμα και ο φίλος του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που αγωνίστηκε να μας βάλει στην ΕΟΚ, θα έφτανε στο σημείο να μας συμβουλεύει να αποχωρήσουμε.

Τα πιο εξωφρενικά, βέβαια, δεν θα μπορούσε να τα διαβλέψει. Οτι τα σκάνδαλα Κτηματολογίου, Βατοπεδίου, υποκλοπών, υποβρυχίων, δομημένων ομολόγων, Siemens, προμηθειών νοσοκομείων κ.ά. θα καταντούσαν, σαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, να έχουν αφεθεί να τα τρώει ο χρόνος. Οτι κανένας δεν θα πήγαινε φυλακή γι’ αυτά, ενώ σε ευνομούμενες χώρες θα είχαν πέσει κυβερνήσεις. Οτι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα έκλεινε το μάτι στους κουκουλοφόρους εγκληματίες και ο υπουργός Οικονομικών θα δήλωνε εξουθενωμένος. Οτι 7 έτοιμοι σταθμοί του μετρό θα έμεναν κλειστοί ταλαιπωρώντας τους πολίτες, διότι το κράτος δεν τα βρίσκει επί χρόνια με τον ανάδοχο. Οτι θα γίνονταν απεργίες στο Δημόσιο και οι απεργοί θα πληρώνονταν σαν να δούλευαν. Οτι στην ΕΡΤ θα απεργούσαν επί εβδομάδες, αλλά εμείς θα πληρώναμε για υπηρεσίες που δεν λαμβάνουμε. Οτι 500.000 πανικόβλητοι Ελληνες θα έβγαζαν τις οικονομίες τους στο εξωτερικό και επιστήμονες θα μετανάστευαν. Ωστόσο, όσα λίγα είχε δει ο Κ. Καραμανλής τού έφτασαν για να αποφανθεί ότι «η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο». Εννοούσε αυτά που σήμερα μας φαίνονται παράδεισος ευνομίας.



8 σχόλια:

  1. Δεν Θεωρώ την παγκόσμια πτώση μας, αν δεν είναι τεχνητή και ως τέτοια αφανής, καθόλου κακή. Αντίθετα θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε δυναμισμό και αυτενέργεια. Να αναλάβουμε μόνοι μας βασικά πράγματα της καθημερινότητάς μας, όπως διατροφή, θέρμανση, πόση και ένδυση. Να δώσουμε ικανότητα, που η ραθυμία μας στέρησε, στα χέρια μας τα οποία πρώτα να κινούμε και μετά να περιμένουμε την βοήθεια, (του Θεού), της Αθηνάς, (όπως οι αρχαίοι). Διαφορετικά τίποτε δε μας σώζει. Κανείς δε θα πέσει στη θάλασσα για' μάς, γιατί δε μας θέλει. Μόνοι μας θα σωθούμε πρώτα, ο Θεός βοηθάει, αλλά όχι τον τεμπέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Jean,

    Η πτώση είναι κακή, κάκιστη, εξ ορισμού. Το ότι καταντήσαμε κράτος-παράδειγμα προς αποφυγή, δεν μπορεί να είναι καλό.

    >αν δεν είναι τεχνητή και ως τέτοια αφανής<

    Τι πάει να πει αυτό;

    >Αντίθετα θα έπρεπε να μας οδηγήσει ..<

    "Θα έπρεπε", άρα δεν μας οδήγησε/οδηγεί "σε δυναμισμό και αυτενέργεια".

    Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την συλλογιστική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι μία αυτοκριτική και ένα ξύπνημα μέσα από αυτή. Ότι γράφθηκε εδώ και μήνες απο πολιτικοοικονομική σκοπιά. Αυτό διαφέρει μόνο στο είδος των λέξεων που χρησιμοποιεί και στη΄ν περίεργη σύνταξη. Κατά τα άλλα είναι κοινωνική ενδοσκόπηση. Έχει μία δόση ασκητικής συμμόρφωσης. Λίγο περίεργο για τον κόσμο, ίσως ... πλήν μερικών.

    "Θα έπρεπε", άρα δεν μας οδήγησε/οδηγεί "σε δυναμισμό και αυτενέργεια". Ακριβώς, δεν μας οδηγεί γιατί δεν θελήσαμε να γίνει. Εκτός από ένα θαύμα που θα μας διορίσει πάλι μαζικά στο Δημόσιο δεν περιμένουμε τίποτε. Δεν έχουμε δυναμισμό, είμαστε νοθροί αστοί, συνεπώς νεκροί εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Δίνουμε και εισπράτουμε μίσος. Ο αφανισμός μας ωε Λαού, αν γίνει τελικά που δεν το νομίζω, θα είναι καθαρά δική μας επιλογή. Καθαρή αυτοκτονία.

    Η σκέψη μου είναι κάπως πολύπλοκη ευχαριστώ για τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Η σκέψη μου είναι κάπως πολύπλοκη ευχαριστώ για τα σχόλια<

    Μην στενοχωριέσαι καθόλου. Η "πολύπλοκες" (sic) σκέψεις, οι προοριζόμενες μόνο για λίγους εκλεκτούς (τι ρατσισμός, αλήθεια!), είναι πολύ της μοδός στον Infognomon τελευταίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η "πολύπλοκες" (sic) σκέψεις, οι προοριζόμενες μόνο για λίγους εκλεκτούς (τι ρατσισμός, αλήθεια!),

    Αυτό που γράφω δεν έχει σχέση με αυτό που ερμηνεύεις. Είναι προσωπική συλλογιστική. Υπάρχουν διάφοροι κώδικες επικοινωνίας έξω από κοινωνικές κατακρίσεις. Κι εγώ κάποια πράγματα που δεν έχω προσλαμβάνουσες δεν τα καταλαβαίνω. Δεν χαρακτηρίζω κάποιον όμως ως φυλετικό αντίπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >Δεν χαρακτηρίζω κάποιον όμως ως φυλετικό αντίπαλο.<

    Και μόνον ότι δεν έχεις την ικανότητα να καταλαβαίνεις ότι ο άλλος κάνει χιούμορ, δείχνει τι σόι ... βαθυστόχασατος αρλουμπατζής είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικής ποιότητας οχετικό. Πάντως στο χαρακτηρισμό δεν έπεσες έξω αφού διαβάζω τέτοιες φαντασιόπληκτες μικροαστικές αηδιαστικές δημοσιεύσεις πρέπει να έχω πάθει βλάβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.