6/12/11

Φιλί ζωής στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Συμπεράσματα: Ναι από 26 κράτη-μέλη στη «θετική ατζέντα» διάσωσης της Τουρκίας
ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Φωτογραφία
«ΦΙΛΙ ζωής» για διάσωση και αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας επιχειρούν να δώσουν μεγάλη ομάδα κρατών-μελών, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες τη νύκτα και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αρκετά κράτη-μέλη, με πρωταγωνιστές τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ασκούσαν πιέσεις προς τη Λευκωσία για προσυπογραφή της «θετικής ατζέντας», μιας νέας «συμπληρωματικής» διαδικασίας, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δηλαδή και στα 35 τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, περιλαμβανομένων και των 14 που πάγωσαν λόγω Κυπριακού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς η «θετική ατζέντα» της Τουρκίας εξασφάλιζε τη στήριξη των «26» εταίρων της στην Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα πράγματα κατέστησαν ακόμη πιο δύσκολα για τη Λευκωσία, καθώς τα «ανταλλάγματα» που της είχαν προσφερθεί στο πλαίσιο του τρίτου προσχεδίου Συμπερασμάτων της Πολωνικής Προεδρίας ήταν πενιχρά και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την προσυπογραφή της «θετικής ατζέντας». Μέχρι αργά τη νύκτα, οι Βρετανοί, οι Σουηδοί και η Πολωνική Προεδρία ύψωναν τείχος στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για περίληψη ευθείας αναφοράς στις «τουρκικές απειλές» και εμφανίζονταν να εμμένουν σε μια επιεικώς αόριστη και αυτονόητη αναφορά.

Η εν λόγω ανεπαρκής αναφορά, η οποία περιελήφθη στο τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων, επαναλαμβάνει την περυσινή παρότρυνση για αποχή από «απειλές, πηγές αντιπαράθεσης και ενέργειες», ενώ υπενθυμίζει «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε. να συνομολογούν διμερείς συμφωνίες… και να προβαίνουν σε εξορύξεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους». Ανάλογη τάση επικρατούσε κατά την έναρξη των χθεσινοβραδινών συζητήσεων και επί του αιτήματος της κυπριακής Κυβέρνησης για καταγραφή των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κυπριακής Προεδρίας στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Επί του προκειμένου, το τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων περιοριζόταν στην έκφραση «απογοήτευσης για τις δηλώσεις της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012…».
Όπως γίνεται κατανοητό, κανένα από τα δύο ανταλλάγματα που είχαν προσφερθεί στη Λευκωσία ως βάση για την έναρξη της χθεσινοβραδινής συζήτησης, δεν είχαν ουσία και δεν παρέπεμπαν σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για την Άγκυρα.

Αντίθετα, το αντίτιμο που είχε κληθεί η Λευκωσία να καταβάλει, από την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων CΟRΕΡΕR, ήταν προκλητικά δυσανάλογο, καθώς εγκαθιδρύει μια νέα «συμπληρωματική» διαδικασία για διάσωση και ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μέσω της «θετικής ατζέντας». Σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων που τέθηκε χθες τη νύκτα ενώπιον των ΥΠΕΞ των 27 κρατών-μελών, «… η θετική ατζέντα πρέπει να στηρίξει και να συμπληρώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να σεβαστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου».

Όπως δε επισημαίνεται, «η θετική ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, του διαλόγου εξωτερικής πολιτικής, της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο, των θεωρήσεων διαβατηρίων, του εμπορίου, της κινητικότητας και της μετανάστευσης, της ενέργειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας και της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ως δεδομένη θεωρείτο χθες τη νύκτα η διατήρηση των περυσινών κυπρογενών αναφορών, σε μια ενδεχόμενη συμφωνία επί του κειμένου Συμπερασμάτων. Σε αυτές επαναλαμβάνεται η έκφραση απογοήτευσης της Ε.Ε. για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, η διαπίστωση απουσίας προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και η έκκληση προς την Άγκυρα «να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της Ε.Ε.
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. Αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ θα αλλάξουμε και όνομα; Από "Ευρωπαϊκή" Ένωση θα γίνει "Ευρασιατική" 'Ενωση; Γιατί ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχει η Τουρκία στην Ευρώπη. Εκτός αν την καθιστά "ευρωπαϊκή" χώρα μια παρανυχίδα ευρωπαϊκού εδάφους που έχει στην επικράτεια της.
    Αλλά και ιστορικά/εθνολογικά τι σχέση έχει με την Ευρώπη; Η μόνη σχέση που ξέρω εγώ είναι ότι κατέλαβε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες μερικούς αιώνες αργότερα έχασε. Αυτό την καθιστά "συγγενή" μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.