22/12/11

Δυο εκ. ευρώ για έρευνα στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου


Τα προγράμματα αφορούν τις επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Τα προγράμματα αφορούν τις επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Λευκωσία: Πέραν των 2 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει τους τελευταίους τρεις μήνες το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα προγράμματα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες, τη διαχείριση δεδομένων θαλάσσης και την ανάπτυξη βάσεων διαχείρισης δεδομένων θαλάσσης.


Αφορούν, επίσης, την παρακολούθηση παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην παράκτια και ανοιχτή ΑΟΖ της Κύπρου, την εφαρμογή του μεσογειακού συστήματος πρόγνωσης διασποράς πετρελαιοκηλίδων και τα κύματα τσουνάμι.

Το Ωκεανογραφικό Κέντρο λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2003, ενώ από το 2008, το Κέντρο έχει ενταχθεί και τυπικά ως Ερευνητική Μονάδα, στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Προστίθεται ότι παρέχει ζωτικής σημασίας επιχειρησιακή πληροφόρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου για την υποβοήθηση των αρμόδιων αρχών σε θέματα έρευνας και διάσωσης, πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά τα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το Ωκεανογραφικό Κέντρο της Κύπρου έχει εξασφαλίσει ερευνητικά κονδύλια από την ΕΕ και το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας, συνολικού ύψους πέραν των 4 εκ. ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση.


2 σχόλια:

  1. Τί εξυπηρετεί το κλείσιμο τού ΙΓΜΕ;

    Ποιές είναι οι δύο εταιρίες (Α+Π) που υπέγραψαν συμφωνητικό συνεργασίας για τούς υδρογονάνθρακες; Τί σχέση έχουν με εγχώρια πολιτικά και αλλοδαπά οικονομικά συμφέροντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή αρχή Αλέξη! Σε πολύ αποδοτικό Ερευνητικό Κέντρο πας. Μακάρι το παράδειγμα των Κυπρίων να το ακολουθήσουν και οι Ελλαδίτες του Μητροπολιτικού χώρου κάποια στιγμή και να απαλλαγούν από τα φοβικά τους σύνδρομα. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν.
    Μετά λόγου γνώσης,
    Ίασπις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.