2/12/11

Σημαντικές παραλείψεις στην έκθεση Μπαν


ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Δυσαρεστημένα κόμματα και διπλωμάτες από την έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Αναφορά σε «έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς» για το φυσικό αέριο, αλλά και αποφυγή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα να μνημονεύσει τα διαβήματα της Δημοκρατίας στις απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, από τις σημαντικότατες ελλείψεις της έκθεσης.


Δυσαρεστημένη εμφανίζονται κόμματα και διπλωμάτες από συγκεκριμένες αναφορές και παραλείψεις της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα μέλη του Σ.Α. και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν έντονες παραστάσεις για τη μη αναφορά στην εισαγωγή της έκθεσης στο ψήφισμα 186/1964, που υπάρχει σε όλες τις εκθέσεις και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμένεται να υπάρξει διόρθωση.

Διαμαρτυρίες επίσης εκφράστηκαν και για την αναφορά σε «έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς» για το φυσικό αέριο, αντί της ορθής έκφρασης Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την αποφυγή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα να μνημονεύσει τα διαβήματα της Δημοκρατίας στις απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την προοπτική να ξεκινήσουν τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων πλευρών.
Το ψήφισμα θα υιοθετηθεί στις 13 ή στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ για την ενημέρωση των μελών, θα μεταβεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το προσχέδιο της Έκθεσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν σχολιάζω πληροφορίες και δεν συζητώ πληροφορίες. Θα σχολιάσω όταν εκδοθεί. Εγώ σχολιάζω τα επίσημα ντοκουμέντα των Ηνωμένων Εθνών και όχι προ-ντοκουμέντα».

Αρνητικά στοιχεία βλέπει το ΔΗΚΟ
Για αρνητικά στοιχεία στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, επικρίνοντας το ΓΓ ότι «για ακόμα μια φορά δεν είναι αντικειμενικός και δεν είναι δίκαιος».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά ο ΓΓ, στο προσχέδιο της έκθεσής του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποφεύγει και παρασιωπά οποιαδήποτε αναφορά στις επανειλημμένες πρόσφατες απειλές Τούρκων αξιωματούχων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», γεγονός που, όπως είπε, «πρόκειται σίγουρα για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πρόκληση, είπε, «είναι επίσης η επιχειρούμενη μεθόδευση από πλευράς της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας όσον αφορά την πρόοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων, η οποία συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας».

Προκλητική και ανεπίτρεπτη
Προκλητικό και ανεπίτρεπτο, χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση «να προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας απαιτώντας δραστικές τροποποιήσεις στο κείμενο της έκθεσης».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι οι αναφορές περί «των ερευνών της ελληνοκυπριακής πλευράς» στη θαλάσσια περιοχή της ΑΟΖ της Δημοκρατίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης των ΗΕ, ρητών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και όλων των ψηφισμάτων του Σ.Α. που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, «η παράλειψη αναφοράς του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορά που υπήρχε σε όλα τα μέχρι τώρα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύποπτη ενέργεια που παραπέμπει στους γνωστούς εκβιασμούς Ντάουνερ για αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης από την Κύπρο».

«Εξάλλου, η προσπάθεια του ΓΓ να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα προόδου στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, συνιστά διαστροφή της αλήθειας και σαφή απόπειρα αποφυγής αναφοράς στην τουρκική αδιαλλαξία».

Απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σε προσπάθεια «απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας» από τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ και την αναφορά περί ερευνών για φυσικό αέριο από την ε/κ πλευρά και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, που έχουν καταστήσει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δικοινοτικό ζήτημα, ήρθαν να βρουν λογικά την κατάληξή τους στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ, η οποία μιλά για έρευνες για φυσικό αέριο, που διεξάγονται από την ε/κ πλευρά και όχι βέβαια από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί «απαράδεκτο η Γενική Γραμματεία των ΗΕ να συμπεριλαμβάνει τέτοιου είδους διατυπώσεις».
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί επίσης προκλητική την παράλειψη αναφοράς στο ψήφισμα 186 του 1964 και είπε ότι «η Γενική Γραμματεία των ΗΕ επιχειρεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια για απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε επιπρόσθετα ότι μέσω του Αλεξάντερ Ντάουνερ, γίνεται προσπάθεια για καλλιέργεια κλίματος φόβου και πως «προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει προ των πυλών μια διεθνής διάσκεψη στην οποία ούτε καν θα ρωτηθούμε από ποιους θα αποτελείται, στην οποία θα συμμετάσχουμε και όπου θα συρθούμε βέβαια σε επιδιαιτησίες, όχι γιατί έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας, αλλά για να επιλύσουμε με μια λογική καταναγκαστική από την πλευρά του ΓΓ, όλα τα ανοικτά ζητήματα τα οποία δεν έχουν καταφέρει να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα».

Ύποπτες κινήσεις από ΗΕ-Ντάουνερ
Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την UNFICYP καθώς και οι δηλώσεις Ντάουνερ περιλαμβάνουν στοιχεία που δημιουργούν μια εικόνα σαφούς προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών προς την κυπριακή ηγεσία, δήλωσε η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος, οι «παραλείψεις και τα λάθη» του προσχεδίου που ετοίμασε η Γραμματεία των ΗΕ δεν είναι τυχαίες, είπε η κ. Παναγιώτου.
«Η μη αναφορά στο ψήφισμα 186 του 1964, το οποίο αγωνίζεται από τότε η Τουρκία να ανατρέψει και η αναφορά σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση» συνδέονται με τις δηλώσεις Ντάουνερ για χρονοδιάγραμμα τέλους των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση άλλης μορφής διευθέτησης, δηλαδή αναγνώριση του ψευδοκράτους και νομιμοποίησης της διχοτόμησης - μοντέλο Ταϊβάν».

Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για ύποπτες κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για τη σύγκληση πενταμερούς ή διεθνούς διάσκεψης, ως μιας σύγχρονης αναβαθμισμένης μορφής επιδιαιτησίας και εφαρμογή μιας άδικης και μη βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/443359 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.