20/12/11

ΣΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΛΜΑΜΠΑΧΤΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αγγελιοφόρος του πρωθυπουργού της Τουρκίας ο Αχμέτ Χατζηοσμάν για Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.Σε συνεδρίαση με βουλευτές και υπουργούς των βαλκανικών χωρών ο βουλευτής Ροδόπης
Μια συνάντηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. 

Παρόντες υπουργοί και βουλευτές από τις Βαλκανικές χώρες, όπως ο υπουργός επικρατείας του Μαυροβουνίου Ραφέτ Χάσοβιτς, ο υπουργός δημόσιας τάξης του Κοσόβου Μαχίρ Γιαγτζιλάρ, ο υπουργός επικρατείας των Σκοπίων Χαντί Νεζίρ, ο υπουργός επικρατείας της Σερβίας Σουλεϊμάν Ουνγκλιζανίν και ο βουλευτής του Βουλγαρικού κοινοβουλίου Κασίμ Ντάλ. Και μέσα σ’ αυτή την ωραία ομήγυρη στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δύο βουλευτές της μειονότητας από τη Θράκη, Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, που όλως τυχαίως υποτίθεται πήγαν να ευχηθούν περαστικά στον αναρρώσαντα Ερντογάν, όπως προσπαθούν να μας πείσουν.
Ο ευδιάθετος όμως πρωθυπουργός της Τουρκίας αφιέρωσε πολλές ώρες μαζί τους για να ενημερωθεί για τα γνωστά προβλήματα και τις τουρκοδιεκδικήσεις σε κάθε περιοχή, με το γνωστό τροπάρι περί των καταπιεσμένων με πολλά προβλήματα μουσουλμάνων που προφανώς οι κακοί χριστιανοί δεν τους αφήνουν να διοργανώνουν προτεκτοράτα της Άγκυρας, στο λεγόμενο κατά Νταβούτογλου μουσουλμανικό τόξο. Που προσπαθεί να περιθάλψει με την αγκαλιά της η ευημερούσα «μητέρα πατρίδα», όταν την ίδια ώρα οι ομογενείς τους μαστίζονται από τη φτώχια, την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα.

Όμως όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι συναντήσεις, η Τουρκία ενδιαφέρεται με αιχμή του δόρατος τους δικούς της ανθρώπους, να διεισδύσει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά στις χώρες των Βαλκανίων δημιουργώντας θύλακες αναταραχής και εκμεταλλευόμενη το ρευστό πολιτικό σκηνικό.

Όλα αυτά ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους βέβαια, παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να είσαι παρών για να καταλάβεις τα σχέδια της Άγκυρας αφού η σύνθεση μόνο των ομοτράπεζων του τούρκου πρωθυπουργού τα λέει όλα και φυσικά οι παραβρισκόμενοι τηρούν σιγή ιχθύος.

Βέβαια στο χαλαρό αυτό κλίμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να συνομιλήσει και κατ’ ιδίαν με όλους, όπως και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Εντύπωση όμως μας προξένησε ότι ο κ. Ερντογάν έστειλε τα χαιρετίσματά του χρησιμοποιώντας ως αγγελιοφόρο τον κ.Χατζηοσμάν σε δύο νεοδημοκράτες. Τον υπουργό άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον συντοπίτη μας βουλευτή και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τα χαιρετίσματα στον κ. Αβραμόπουλο, ήταν γιατί ο υπουργός είχε προσπαθήσει πριν μερικές μέρες να συνομιλήσει μαζί του, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί δεν το επέτρεπε η υγεία του κ. Ερντογάν. Όσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διελευκάνθη το μυστήριο όπως μας ενημέρωσε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν αφού ο πρώην υπουργός έμαθε από πριν γι’αυτή τη συνάντηση και φρόντισε να ευχηθεί περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό της Τουρκίας μέσω του Αχμέτ Χατζηοσμάν. 

Έτσι οι φιλοφρονήσεις έγιναν αμοιβαίες χωρίς βέβαια να μπορούμε προς το παρόν να βγάλουμε και πολιτικά συμπεράσματα, για την μειονοτική ψήφο. Πάντως αν ήθελε ο κ. Χατζηοσμάν μπορούσε να ρωτήσει και από πριν τον υφυπουργό Γιώργο Πεταλωτή μήπως ήθελε και αυτός να στείλει τα δικά του χαιρετίσματα. Προφανώς όμως δεν συναντήθηκαν τυχαία, όπως έγινε με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο αγγελιοφόρος Χατζηοσμάν επέστρεψε περιχαρής από αυτή τη συνάντηση, σημάδι ότι η υπόθεση του Βαλκανικού τόξου των μουσουλμανικών μειονοτήτων πάει καλά για την Άγκυρα. Τα παρατράγουδα τα μαθαίνουμε πάντοτε αργότερα αν και τα σχέδια είναι γνωστά και οι βουλευτές μας με τη στάση τους ρίχνουν για πολλοστή φορά νερό στο μύλο των σχεδίων της Άγκυρας. Κατά τα άλλα χαιρετίσματα στην εντόπια και κεντρική εξουσία και περαστικά στον καπάτσο Ερντογάν.

Για την ιστορία βέβαια να αναφέρουμε ότι το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1856 έως το 1922 και από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επί της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου, καλύπτοντας συνολικά έκταση 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843 με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ του 1ου και ολοκληρώθηκε το 1856. Όσο για το κόστος της ανέγερσης έφτασε στα 5 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόνων χρυσού που μαζεύτηκε από το πλιάτσικο των βαλκανικών χωρών και για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού έκτασης 45.000 τετραγωνικών μέτρων με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν 14 τόνοι αυτού του μετάλλου. Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους Αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν, τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου τον ανέβαλε ο γάλλος διακοσμητής Σεσάν και αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι. Υπάρχουν συνολικά 285 δωμάτια και καλύπτουν έκταση περίπου 45.000 τετραγωνικών μέτρων. Σ’ αυτό το ανάκτορο βρέθηκαν αυτοί που σχεδιάζουν για τα βαλκάνια.

Δήμος Μπακιρτζάκης -http://www.xronos.gr/detail.php?ID=75604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.