22/12/11

Η διαμάχη για τη «σημαία» - Οικονομικός ο νέος «πόλεμος» Αργεντινής-Βρετανίας για τα Νησιά Φώκλαντς


H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.
H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.
Μοντεβιδέο: Νέα αντιπαράθεση της Αργεντινής με τη Βρετανία για τα Νησιά Φώκλαντς (Μαλβίνας, για τους Αργεντινούς), ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και οι χώρες-μέλη της Mercosur.

Σε μια ιστορική απόφαση, το εμπορικό μπλοκ της Νοτίου Αμερικής, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλα τα εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν την «παράνομη» σημαία των Νησιών να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους.

Πολλά πλοία με τη σημαία των Νήσων Φώκλαντς προσεγγίζουν τα λιμάνια της Ουρουγουάης και της νότιας Βραζιλίας στο πλαίσιο εμπορικών δραστηριοτήτων.

Αντίστοιχα και πλοία με σημαίες άλλων χωρών -κυρίως αλιευτικά- ελλιμενίζονται στην Ουρουγουάη για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Mercosur χαιρέτισε την απόφαση ως ένδειξη αλληλεγγύης των χωρών της περιοχής, καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον των Νησιών.

«Τo Ηνωμένο Βασίλειο αν και είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Νησιά. Δεν τους ζητάμε να έρθουν εδώ και να αναγνωρίσουν ότι τα Νησιά ανήκουν στην Αργεντινή. Τους ζητάμε όμως να σεβαστούν τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε η Φερνάντες.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι με τις αποφάσεις της να διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο αρχιπέλαγος των Νήσων, ουσιαστικά «κλέβει» τους φυσικούς πόρους της Αργεντινής.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του καταδίκασε την απόφαση της Mercosur, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα δικαιώματα των κατοίκων των Νησιών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τίποτα κατά των Βρετανών, ωστόσο, η περίπτωση των Νησιών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση «βρετανικής αποικιοκρατίας» στην περιοχή.

«Δεν έχουμε τίποτα κατά των Βρετανών, αλλά έχουμε πολλά κοινά με τους Αργεντινούς» εξήγησε.

1 σχόλιο:

  1. Τι είναι πιο επικίνδυνο άραγε; Ο βλοσυρός Γκαλτιέρι ή η χαμογελαστή Φερνάντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.