9/12/11

Εκνευρισμός Σαρκοζί με Κάμερον για την αποτυχία αλλαγής των συνθηκών

Oι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ και πλέον οι «17» της ευρωζώνης επικεντρώνονται σε δική τους συμφωνία.«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή της συνθήκης δήλωσε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για να κυρωθεί. "Αυτό δεν σημαίνει Ευρώπη δύο ταχυτήτων" διευκρίνισε.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πάντως ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν κατ’ αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη της ευρωζώνης και 6 κράτη της ΕΕ.

Παρίσι και Βερολίνο επεδίωκαν και τα 27 κράτη – μέλη να υποστηρίξουν τις αλλαγές στις συνθήκες για την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, αλλά η Βρετανία έθεσε κάποιους όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί από τον γαλλογερμανικό άξονα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν για ένα νέο «δημοσιονομικό καθεστώς» για την ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, ανέφερε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων από τη σύνοδο της ΕΕ, το οποίο μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την ακεραιότητα της ΕΕ και τη συνοχή μεταξύ της ευρωζώνης και της ΕΕ» ανέφερε το κείμενο.

«Κοινός στόχος μας είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012» σημειώνει ακόμη το κείμενο, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με γερμανική πηγή, η Γερμανία απέρριψε ορισμένα από τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το να δοθεί η δυνατότητα στον ESM να λειτουργεί ως τράπεζα.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει πως τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα φρένο χρέους που θα περιόριζε τα ετήσια ελλείμματα στο 0,5% του ΑΕΠ τους.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά ελλείμματα μπορεί να υπερβαίνουν μόνο κατά 0,5% το όριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Το όριο είναι σαφώς αυστηρότερο από τον κανόνα του 3% που ήδη προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, αν και το 3% περιλαμβάνει επίσης αποπληρωμή του χρέους.

Ο πρώην πρόεδρος
της Κομισιόν Zακ Ντελόρ με νέα παρέμβασή του έκανε λόγο για «κακοφωνία» της Ευρώπης και ζητά έναν νέο σχεδιασμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
www.kathimerini.com.cy με πληροφοριες απο ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.