21/12/11

Mαρκουλλή: «Η Κύπρος πρέπει να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις»

Η Κύπρος θα πρέπει να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις και να κάνει τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, τα οποία ενδεχομένως να σημαδεύσουν την πορεία της στην ιστορία και να αναδιαμορφώσουν την στρατηγική της σημασία, ανέφερε Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή στην ομιλία της «Η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο: στρατηγική θέση, στρατηγικές ευκαιρίες '', στο Κέντρο Γούντροου Γουίλσον κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη.


Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αφού η Κύπρος έχει τώρα μεγαλύτερο λόγο αναφορικά με το μέλλον της και είναι σε θέση να επηρεάσει τις αλλαγές.

«Μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες φαίνεται να συγκλίνουν, και αν αυτή η συμβολή, αυτή η σύγκλιση των συμφερόντων αξιοποιηθεί σωστά, οι ευκαιρίες για την Κύπρο, τους εταίρους και τους γείτονές της μπορεί να έχουν πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα», είπε.

Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην έναρξη της γεώτρησης από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, σε αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και στις πρώτες θετικές ενδείξεις, αλλά και στις επίσημες εκτιμήσεις οι οποίες αναμένονται τέλος του χρόνου.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για πολλούς λόγους.

''Τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης στο Ισραήλ και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στην Κύπρο έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι γεωλογικές έρευνες και εκτιμήσεις σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην περιοχή νότια της Κύπρου, έχουν αξία'', είπε.

Αναφερόμενη στην οικονομική σημασία αυτών των αποτελεσμάτων, είπε ότι συνεπάγονται καταρχήν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες διεθνείς εταιρείες για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, και θα λειτουργήσουν επίσης ως καταλύτης για τις οικονομικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Δεύτερον, είπε ότι μόλις το φυσικό αέριο και ενδεχομένως και το πετρέλαιο βρεθούν σε ποσότητα και σε ποιότητα που να δικαιολογεί περαιτέρω επενδύσεις, αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που θα αφορά επίσης άμεσα τις οικονομίες των γειτονικών χωρών.

Η κ. Μαρκουλλή είπε επίσης ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί από το είδος των επενδύσεων σε υποδομές και οικονομικές δομές για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας της ενέργειας, θα λειτουργήσει ως καταλύτης προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων.

«Η δυνατότητα της από κοινού εκμετάλλευσης με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και η δρομολόγηση κοινών έργων, ιδίως σε περιοχές όπου το φυσικό αέριο ή τα πεδία πετρελαίου βρίσκονται στα όρια των ΑΟΖ, όχι μόνο υπάρχει, αλλά προωθούμε ήδη τη συνεργασία αυτή μέσω συμφωνιών πλαισίου και είμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο για την από κοινού ανάπτυξη και αξιοποίησή τους'', είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το είδος συνεργασίας θα μπορούσε να γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο ώστε να αλλάξει όλο το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της ευρύτερης περιοχής.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη θέση ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

''Πιστεύουμε ότι τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας θα ωφελήσουν την Ευρώπη, την οικονομία της, και κατ 'επέκταση το διεθνές κύρος της. Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να τους συνδέσουμε με τους εταίρους μας στην άμεση γειτονιά μας, και ενδεχομένως αργότερα, στην επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας, και κατ 'επέκταση ευρύτερης οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας'', είπε.

Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κύπρος, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπεύθυνος παράγοντας στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος, με καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τους γείτονές της, μπορεί να υπηρετήσει ως καταλύτης για τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο και να προσφέρει επίσης την απαραίτητη βάση για μεγαλύτερη ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενη στη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κύπρο, είπε ότι η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσε έξαρση οργής εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας και την εμπλοκή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε ναυτικές ασκήσεις στη θάλασσα νότια της Κύπρου, και στην παράνομη έρευνα και χαρτογράφηση του βυθού, για λογαριασμό της Τουρκίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφέρθηκε ακόμα στην υπογραφή παράνομης συμφωνίας από την Τουρκία με το καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, «μια συμφωνία η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει επίφαση νομιμότητας σε αυτό που δεν μπορεί να είναι νόμιμο».

Είπε επίσης ότι η Τουρκία, με μια πρωτοφανή αυτοπεποίθηση βασισμένη μεταξύ άλλων στην άνευ όρων υποστήριξη που λαμβάνει από κάποιες χώρες, έχει μετατραπεί σε «ταραξία της περιοχής».

Η κ. Μαρκουλλή είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν νοιάζεται τόσο για τους Τουρκοκύπριους, όσο για τα δικά της εγωιστικά συμφέροντα.

«Εχει ακόμα και αξιώσεις για μια φαντασιακή ΑΟΖ από μόνη της, που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν στα σύνορα της ΑΟΖ της Αιγύπτου! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ακολουθεί μια συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις η οποία ανήκει σε άλλο αιώνα, πριν το διεθνές δίκαιο να τεθεί σε εφαρμογή για την καθοδήγηση των σχέσεων μεταξύ των κρατών», είπε.

Υπενθυμίζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

''Η διαπραγματευτική διαδικασία δεν προχωράει. Στην πραγματικότητα έχει παγώσει, επειδή η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Αδυνατεί γιατί, όπως και στο διεθνές δίκαιο, η Τουρκία θέλει να υπαγορεύει τους δικούς της όρους στην ΕΕ», είπε.

Αναφερόμενη στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, όπως τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό και την ιθαγένεια.

Εξήγησε ότι το κύριο εμπόδιο είναι η θέση που συντηρείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και υποστηρίζεται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μια ομοσπονδία, με τη μορφή ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κράτος, με μία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα, αλλά μια συνομοσπονδιακή ρύθμιση μεταξύ δύο χωριστών κρατών με ξεχωριστές κυριαρχίες.

Πρόσθεσε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιμένει στις προσπάθειές για επανένωση της Κύπρου, με τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είπε, επίσης, ότι οι εξελίξεις με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η προοπτική ευημερίας για όλους τους Κυπρίους μετά την επανένωση είναι τεράστιες και πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης προς την κατεύθυνση της προόδου στις συνομιλίες για επίτευξη μιας συμφωνίας.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι η Τουρκία, η οποία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από μια τέτοια συνεργασία με μιαν επανενωμένη Κύπρο σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον ενεργειακό, πρέπει να αντιληφθεί το μήνυμα της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας που συνδέονται με αυτή τη νέα εξέλιξη και να επιδείξει το απαιτούμενο επίπεδο ηγεσίας, ευθύνης και σοφίας.
http://www.sigmalive.com/news/politics/449300 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.