23/4/18

Σάββας Καλεντερίδης: Υπουργεία και Υπηρεσίες εκτός τόπου και χρόνου - Λάθος εκτιμήσεις, οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή

Ποιος ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής επεκτατικότητας και ποιος τζογάρει παίζοντας με τα εθνικά θέματα;
Την Πέμπτη, 19 Απριλίου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του διδύμου Ερντογάν – Μπαχτσελί για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τις 24 Ιουνίου, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών εφημερίδων βγήκε με πρωτοσέλιδα που προμήνυαν επερχόμενο πόλεμο με την Τουρκία.
Είχαν προηγηθεί ανάλογου περιεχομένου εκτιμήσεις από υπουργεία και φορείς του κράτους, που θεσμικά δικαιούνται να γνωρίζουν καλύτερα από τους αναλυτές και τους δημοσιογράφους, που πολλές φορές πέφτουν θύματα των εκτιμήσεων αυτών.
Ο πυρήνας της εκτίμησης αυτής, που αντικατοπτρίστηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, είναι το ότι θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει μια κρίση ή ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, και με τρόπαιο μια νικηφόρο έκβαση, να κερδίσει με άνεση τις εκλογές.

Ναι, η κατάσταση στις δομές του κράτους είναι τραγική, κυρίως λόγω του κομματισμού και της αναξιοκρατίας, ενώ τραγικότερη είναι η κατάσταση στο κοινοβούλιο και τα άτομα που στελεχώνουν την κυβέρνηση. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν ήταν τόσο φτωχή, εκτός από ήθος και σε πολιτικό νου, ποτέ δεν ήταν τόσο ευτελής και αλλοπρόσαλλη σε επίπεδο πολιτικής σκέψης και ανάλυσης.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, από το επίπεδο πολιτικής σκέψης και ανάλυσης εξαρτάται η πορεία ενός κράτους αλλά και η ίδια η επιβίωση του έθνους.
Για να εξάγεις λοιπόν ένα τέτοιο συμπέρασμα, πρέπει να συμβαίνουν δυο τινά. 
Ή να έχεις πληροφορίες για κάτι τέτοιο ή να υπάρχουν στοιχεία στον τουρκικό τύπο αλλά και στην πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας, που να σε οδηγούν με σχετική ασφάλεια σε τέτοιο συμπέρασμα.
Όσον αφορά το δεύτερο, δηλαδή τα τουρκικά ΜΜΕ, όλο αυτό το διάστημα που ο Ερντογάν διεξάγει μια άτυπη προεκλογική περίοδο, η Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά, παρά μόνο σε δηλώσεις που γίνονται τις περισσότερες φορές αντανακλαστικά, ως απάντηση σε δηλώσεις Ελλήνων επισήμων ή σε ενέργειες που ενδιαφέρουν την Τουρκία.
Το μόνο θέμα που έπαιξε στα τουρκικά ΜΜΕ χωρίς να σχετίζεται με δηλώσεις ή ενέργειες που συνέβησαν στην Ελλάδα, είναι το θέμα των 18 νησιών που υποτίθεται ότι κατέλαβε η Ελλάδα με στρατό, το οποίο θέτει πιεστικά και κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ και τον Ερντογάν η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και σ’ αυτό η τουρκική κυβέρνηση τηρεί αμυντική στάση.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν έπαιξε ούτε ενδέχεται να παίξει στο κυνήγι του σταυρού και της ψήφου στις διπλές τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, γιατί το διάστημα αυτό δεν «πουλάει», αλλά και επειδή τα ελληνοτουρκικά οι Τούρκοι τα χειρίζονται με βάση τον εθνικό τους σχεδιασμό και σχεδόν ποτέ ευκαιριακά, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι… ειδήμονες της κυβέρνησης και του κράτους.
Όσον αφορά το πρώτο, αν έχεις σχετικές πληροφορίες για προετοιμασίες ενός θερμού επεισοδίου, που δεν υπάρχουν, τότε δεν τις καις στα ΜΜΕ, άλλα πράττεις…
Εν κατακλείδι για το θέμα, ο Ερντογάν μπορεί να έχει κατηγορηθεί για πολλά, αλλά τρελός και ανισόρροπος δεν είναι. 
Τις δυο επιχειρήσεις που έκανε, την «Ασπίδα του Ευφράτη», τον Αύγουστο του 2016, στην Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ και τον «Κλάδο Ελαίας», τον Ιανουάριο του 2018, στο Αφρίν, τις έκανε για δυο λόγους.
Ο πρώτος ήταν γιατί ο αντίπαλος ήταν κατά πολύ μικρότερης πολεμικής ισχύος από την Τουρκία και μάλιστα οργάνωση και όχι κράτος, άρα είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.
Ο δεύτερος γιατί και στις δυο είχε την σαφή υποστήριξη και άδεια μιας μεγάλης δύναμης, της Ρωσίας.
  Έτσι, εκ του ασφαλούς και με πολύ σαφή γεωπολιτικό στόχο και όχι για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν προχώρησε στις δυο αυτές επιχειρήσεις.
Και η Ελλάδα ούτε οργάνωση είναι ούτε ανίσχυρη αμυντικά και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν συγκρουστεί με την Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει και τη χώρα του στην καταστροφή.
Επίσης, ο Ερντογάν, ως κύρια αιτιολογία της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ανέφερε τις εξελίξεις που πρόκειται να συμβούν στο βόρειο Ιράκ και τη βόρειο Συρία, που είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.
Άρα, μας έδειξε και την εθνική προτεραιότητα της Τουρκίας.
Με βάση ποια στοιχεία και ποια αναλυτική διαδικασία, λοιπόν, βγάλαμε εμείς στο συμπέρασμα ότι οι 66 μέρες μέχρι τις εκλογές, είναι περίπου μέρες πολέμου;
Για να μην παρεξηγηθούμε.
Αυτές τις 63 μέρες, παραβιάσεις θα έχουμε και μάλιστα πολλές, λόγω των ασκήσεων «Θαλασσόλυκος» και «Εφές», που είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται τις 10 Μαΐου και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, όπως σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε 365 μέρες του χρόνου, γιατί η τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα είναι πάντα εκεί.
Τέλος, έλεος με αυτήν την επιπολαιότητα των πολιτικών. Οι τρεις νεαροί που έβαλαν τις σημαίες στα νησάκια γύρω από τους Φούρνους, είχαν το σκεπτικό τους και κρίνονται γι’ αυτό.
Όμως, όταν βγαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης και λένε με πομπώδεις δηλώσεις ότι η τοποθέτηση της σημαίας σε ελληνικό έδαφος είναι θέμα της εξωτερικής πολιτικής, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι διολισθαίνουν και αποδέχονται τις τουρκικές θέσεις και με τις δηλώσεις τους γκριζάρουν όχι μόνο τα νησάκια αλλά και τους ίδιους τους Φούρνους, γιατί κι αυτοί είναι στον ίδιο κατάλογο των αμφισβητούμενων νησιών με τους Ανθρωποφάγους;
Οι διπλωμάτες τι κάνουν, δεν συμβουλεύουν πλέον τους πολιτικούς;
Τελικά, μήπως κάποιοι άλλοι τζογάρουν με τα εθνικά μας θέματα για εσωτερικούς λόγους και άγραν ψήφων;

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα κυριακάτικη δημοκρατία και στο Pontos-news

16 σχόλια:

 1. Αγαπητέ Σάββα νομίζω πως η νουνεχής πολιτική σκέψη είναι στην Ελλάδα σχεδόν ανύπαρκτη. Η πλειονότητα των -κυρίως τυχάρπαστων- πολιτικών μας διακρίνεται για πολλά άλλα εκτός απο αυτό. Αγονται και φέρονται από χαμηλού επιπέδου μέσα ενημέρωσης συνδυάζοντας και τα χαμερπή προσωπικά και κομματικά τους ιδιοτελή συμφέροντα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δίνουν την εντύπωση πως δεν έχουν σε βάθος ελληνική παιδεία αλλά ούτε και ηθικές αναστολές. Την μία μέρα λένε ή υπόσχονται κάτι που την αμέσως επόμενη θα το αναιρέσουν με πράξεις ή ακόμη και με λόγια. Θεωρώ οτι εκτός από την εκ θεμελίων αλλαγή του τρόπου εκλογής των εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο πρέπει να σπουδάζουν υποχρεωτικά όλοι σε σχολή υψηλής πολιτικής και διπλωματίας και αυτό να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ σωστά όλα.
  Ένα σχολιο: αυτό που έκαναν οι 3 νεαροί μου θυμίζει τη δράση της εθνικής εταιρείας το 1896 έως 1897 που προκάλεσε και έσυρε το ελληνικό κράτος στον λεγόμενο ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο (ή Χώρα σύρθηκε απαρασκεύαστη στον πόλεμο).
  Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό επί της ουσίας ήθελαν να πουν οι υπουργοί με τις δηλώσεις τους.
  Θέλει πολύ πολύ πολύ προσοχή η περίοδος. Εάν χρειαστεί να το μπουμπουνίσουμε αλλά αφού κλείσουμε τα κενά μας ... όχι απαρασκεύαστοι
  Σας παραπέμπω στην πρόσφατη (πριν μερικές εβδομάδες) απόφαση της Βουλής για τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών και την έκτακτη έγκριση χρηματοδότησης της Πολεμικής Αεροπορίας με € 200.000.000 για άμεση αύξηση των διαθεσιμοτήτων.
  Εννοείται δε, κατά τη γνώμη μου, ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη στήριξης της ΕΕ καθώς ο προϋπολογισμός είναι εγκεκριμένος από το Δεκέμβριο του 2017 και άρα οποιαδήποτε οικονομική πράξη παρέκκλισης απαιτεί την έγκριση των θεσμών (που άλλωστε αυτοί επέβαλλαν τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες).
  Μάλιστα δε, ενώ εκκρεμεί η τελευταία αξιολόγηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Καλεντερίδη δυστυχώς για άλλη μια φορά, έχετε απόλυτο δίκιο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θεωρῶ ὅτι εἶναι τόσο χαμηλοῦ ἐπιπέδου καί ἐπιφανειακή ἡ σκέψη τῶν περισσοτέρων δημοσιογράφων καί ὅλων σχεδόν τῶν "ἁρμοδίων" πολιτικῶν στήν Ἑλλάδα, ὥστε μπερδεύουν,
  γιά τήν Τουρκία, ὅπως καί γιά τήν Ἑλλάδα ἤ γιά..,ἄλλες χῶρες
  (κρίνοντας ἐξ ἰδίων ἰδεοληψιῶν καί τά δικά μας καί τά ἀλλότρια πράγματα):
  α) τήν πολιτική ἀνάλυση μέ τήν κομματική ἐκτίμηση,
  β) τήν στρατιωτική ἀνάλυση μέ την γεωπολιτική ἐκτίμηση,
  γ) τήν νομική διερεύνηση μέ τήν ἰδεολογικη ἑρμηνεία της,
  δ) τήν φυσική κοινωνική δυναμική με τίς δυνατότητες κομματικῆς χειραγωγήσεώς της,
  ε) τίς σχέσεις ἰσορροπίας ἤ ἀνισοροπίας στρατιωτικῶν δυνάμεων, μέ νίκη ἤ ἤττα στό διπλωματικό πεδίο, ἤ μέ νίκη ἤ ἤττα σέ ....ἐκλογές,
  στ) αὐτό πού φαίνεται μέ αὐτό πού εἶναι, καί
  ζ) αὐτό πού νομίζουν, με αὐτό πού θέλουν ἤ μέ αὐτό πού φοβοῦνται!

  ΥΓ. Πληρώνουμε πολύ ἀκριβά πλέον, τίς κομματικές μετριότητες πού κατέκλυσαν τά Πανεπιστήμιά μας ἐπί 30 καί πλέον χρόνια ἤδη στίς ἀθεολόγητες καί ἀνιστόρητες "ἀνθρωπιστκές" (καί ...ἰδεολογικές) σπουδές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1) "Τις δυο επιχειρήσεις που έκανε, την «Ασπίδα του Ευφράτη», τον Αύγουστο του 2016, στην Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ και τον «Κλάδο Ελαίας», τον Ιανουάριο του 2018, στο Αφρίν, τις έκανε για δυο λόγους.
  Ο πρώτος ήταν γιατί ο αντίπαλος ήταν κατά πολύ μικρότερης πολεμικής ισχύος από την Τουρκία και μάλιστα οργάνωση και όχι κράτος, άρα είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.
  Ο δεύτερος γιατί και στις δυο είχε την σαφή υποστήριξη και άδεια μιας μεγάλης δύναμης, της Ρωσίας.
  Έτσι, εκ του ασφαλούς και με πολύ σαφή γεωπολιτικό στόχο και όχι για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν προχώρησε στις δυο αυτές επιχειρήσεις.
  Και η Ελλάδα ούτε οργάνωση είναι ούτε ανίσχυρη αμυντικά και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν συγκρουστεί με την Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει και τη χώρα του στην καταστροφή".

  2) "Με βάση ποια στοιχεία και ποια αναλυτική διαδικασία, λοιπόν, βγάλαμε εμείς στο συμπέρασμα ότι οι 66 μέρες μέχρι τις εκλογές, είναι περίπου μέρες πολέμου;"

  Πολύ σωστά αυτά(και ολόκληρο το άρθρο γενικά).

  Όλες αυτές τις μέρες κάποιοι (ειδικά στην τηλεόραση) έχουν μιλήσει περίπου για περίπτωση θερμού επεισοδίου-πολέμου αυτές τις μέρες(2 μήνες) μέχρι να γίνουν οι τουρκικές εκλογές.

  Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα(φυσικά πάντα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα).
  Τώρα, όσον αφορά την περίπτωση ατυχήματος, οι Τούρκοι εκτελούν πάντα διαταγές των ανωτέρων τους οπότε και η περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ χαμηλή. Ο "Σουλτάνος" διάφορα "νεοθωμανικά σόου" στις προεκλογικές συγκεντρώσεις θα κάνει, μπορεί να πάει και στις στρατιωτικές ασκήσεις να το παίξει νέος "Πορθητής" με στολή και καπελάκι. Μέχρι εκεί. Την καρέκλα θέλει. Δεν θα κάνει κάτι που δεν θα είναι σίγουρο και να χάσει την καρέκλα.

  Μετά τις εκλογές όμως η κατάσταση πιστεύω θα αλλάξει (είτε σταδιακά είτε πολύ γρήγορα, θα εξαρτηθεί και από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα), θα γίνει πιο επικίνδυνη για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για τους εξής λόγους:

  1) Θα συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του με τις αλλαγές στο σύνταγμα τους. Ουσιαστικά θα έχουμε να κάνουμε με έναν...ΜογγολοΦύρερ.

  2) Θα έχει πολιτική συμμαχία με τους Εθνικιστές και άρα στη νέα κυβέρνηση εκτός εκτός από ισλαμιστές AKP θα έχουν και εθνικιστές-γκρίζους λύκους υπουργούς και ενδεχομένως και κάποιον εθνικιστή-γκρίζο λύκο αντιπρόεδρο. Άρα η πολιτική της Άγκυρας θα γίνει ακόμα πιο επιθετική (αρχικά σε λεκτικό επίπεδο και στη συνέχεια σε επίπεδο συνοριακών επεισοδίων ειδικά στο Αιγαίο).

  3) Σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τους δανειστές της για τα οικονομικά της προβλήματα σε συνδυασμό με κοινωνική αναταραχή. Ασχέτως το τι λένε κάθε φορά για πλεόνασμα, ανάπτυξη, "βγαίνουμε από μνημόνια” κτλ, υπάρχει και η πραγματική οικονομία και εκεί τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Πέρα από το εξωτερικό χρέος υπάρχει και το εσωτερικό χρέος. Αυτή η κατάσταση όταν "σκάσει" θα είναι τρομακτική.

  Το (3) είναι που προσωπικά με φοβίζει περισσότερο διότι μόνο τότε θα τολμήσουν κάτι πολύ σοβαρό οι Τούρκοι. Από τη μια έχουμε τα Εθνικά μας θέματα και από την άλλη την κοινωνία με τα οικονομικά προβλήματα. Χωρίς και το (3) οι Τούρκοι θα πάρουν σοβαρό ρίσκο. Περιμένουν να γίνει το (3) και να μείνει ακάλυπτη η Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γενικά πιστεύω ότι η περίοδος Αύγουστος 2018 - Άνοιξη 2019 θα είναι επικίνδυνη(δεν ξέρω πόσο πάντως αρκετά περισσότερο απ' ότι τώρα) για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  Οι προμήθειες καυσίμων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών δεν μπορούν να περιμένουν. Όπως και η διαρκής ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής. Να γίνουν προμήθειες χωρίς να ανακοινωθούν. Το θέμα δεν είναι το ΑΝ αλλά το ΠΟΤΕ θα γίνει κάτι σοβαρό με την Τουρκία. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να είναι έτοιμες (ακόμα και στην περίπτωση εσωτερικής αναταραχής) να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας.

  Χρειαζόμαστε νοοτροπία ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ με λίγα λόγια και μεθοδική αθόρυβη δουλειά. Δεν είναι δυνατόν πχ να ανακοινώνονται προμήθειες πολεμικών πλοίων πριν “κλείσει” με κάθε λεπτομέρεια η συμφωνία. Αυτά τα πράγματα κατά τη γνώμη μου δεν γίνονται έτσι.

  Κλείνεις αθόρυβα τη συμφωνία, ¨"δίνεις γραμμή" στους αμυντικούς συντάκτες με ευγενικό τρόπο και αν χρειαστεί και με έμμεσες απειλές (Όποιος μιλήσει και είναι “κακό παιδί” να ξεχάσει διευκολύνσεις για ρεπορτάζ, ρουσφετάκια και αποκλειστικότητες από το υπουργείο Άμυνας) να μην μιλήσουν για το θέμα, πηγαίνουν Ελληνικά πληρώματα για την παραλαβή των πλοίων, στο ένα πλοίο δίνεις το όνομα "Κουντουριώτης", στον κόσμο που μαζεύεται να δει(και ειδικά στα παιδιά) μοιράζεις Ελληνικές σημαιούλες όπως έγινε στην παρέλαση και στήνεις ξαφνικά σόου-ΨΕΠ(με απευθείας σύνδεση της ΕΡΤ ) με τις FREMM δίπλα στο Αβέρωφ και τον υπόλοιπο στόλο( αλλά και διάφορα καΐκια και κάθε τύπου Ελληνικά εμπορικά πλοία της περιοχής να “βαράνε” οι σειρήνες τους και να καίνε καπνογόνα σε χρώμα μπλε και άσπρο), παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και τίτλο “Ο Ελληνικός στόλος υποδέχεται τα νέα πλοία του”.

  Κάτι είπαν για τέλη άνοιξης μέχρι τέλη καλοκαιριού ότι θα τις παραλάβουμε. Να η ευκαιρία που θα είναι και Αργία να έχει κόσμο:

  28 Μαϊου 2018 είναι του Αγίου Πνεύματος
  15 Αυγούστου 2018 (όπως κάθε Δεκαπενταύγουστο) γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου.

  Αν “κάτσει” να έρθουν τα πλοία Δεκαπενταύγουστο να γίνει υποδοχή τους στην Τήνο με τμήμα του στόλου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν έχεις Όλυμπε θεούς μηδέ λεβέντες η Όσσα ραγιάδες έχεις μάνα γη σκυφτούς για το χαράτσι......
  Νομίζω ότι ο μεγάλος Κωστής Παλαμαάς με το ποίημα "Γύριζε" είναι ποιο επίκαιρος από ποτέ.
  Απ όσο γνωρίζω οι αρχοντες του κοινοβουλίου έχουν στη διάθεσή τους ο κάθε ένας επιστημονικούς συμβούλους.
  Καλό θα ήταν να τους κάνουν κάποιες ώρες διδασκαλίας σε διπλωματικά ζητήματα όπως πολύ σωστά τονίζει ο Σάββας ώστε να μην ξευτιλίζουν αυτό τον αιματοβαμένο τόπο και πάνω απ όλα τους νεκρούς του που θυσιάστηκαν για να μην είμαστε ακόμη σκλάβοι.
  Αν λοιπόν πρέπει να παίρνουμε άδεια για υψώνουμε τη γαλανόλευκη στην ελληνική γη τότε είμαστε και άξιοι της μοίρας μας με αυτούς τους ανίκανους που ανεχόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι τούρκοι για να επιτεθούν θα πρέπει να έχουν προεξοφλήσει την επιτυχία της επίθεσης, δηλαδή θα πρέπει να είμαστε μισοπεθαμένοι για να επιτεθούν και εμείς, ακόμη μισοπεθαμένοι δεν είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όλα γίνονται για την προδοσία της Μακεδονίας για αυτό και ο ξεδιάντροπος προδότης που το παίζει υπεξ αυτός ο υπάλληλος του Ερντογάν δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα καθόλου πάρα μόνο έχει θέσει ως προτεραιότητα την προδοσία της Μακεδονίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν τρομάζω, δεν πτοούμαι, δεν φοβάμαι,γιατί όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες,αγύρτες της πολιτικής,λιπόψυχοι,και μικρόμυαλοι, στο πρώτο μπαμ θα εξαφανιστούν.
  Φυσιολογικά λοιπόν θα ανοίξει ο δρόμος για τους καλούς και τον καλλίτερο.
  Θα ήμουν απελπισμένος αν διαπιστώναμε,- απ΄την μεριά του κόσμου-, ανερμάτιστες τοποθετήσεις,επιπολαιότητες,αδιαφορία, τυχοδιωκτισμό, ηλιθιότητες κλπ.
  Αυτά ευτυχώς τώρα πια σε μας τους κοινούς πολίτες ,στους απλούς ανθρώπους δεν συμβαίνουν,έχουν εξαφανιστεί.(λόγω του αντίπαλου χάους που δημιουργούν οι πολιτικοί και οι σύμμαχοι μας),σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που περνά η Χώρα μας.
  Επέστρεψε η υγιής συλλογική συνειδητότητα,ο πατριωτισμός και η έννοια του καθήκοντος που φτερουγίζει στις ψυχές όλων μας.
  Ήδη ο κόσμος αφουγκράζεται τον καλλίτερο μεταξύ των τόσων καλών στρατηγών,που διαθέτει η Χώρα μας και η θεία πρόνοια κάνει χώρο να διαβεί ο ένας ο ανεπανάληπτος ο Θεμιστοκλής του σήμερα.
  Κι αυτός φυσικά νοιώθει τα σκιρτήματα,και τον χώρο που του παραχωρούν.
  Είναι ο καλλίτερος είναι ο ευφυέστερος,είναι ο πιο σεμνός είναι ο δυνατός ο Στρατηγός που όλοι περιμένουμε.
  Κάθε σκέψη, πρωτοβουλία και σχεδιασμός του στα περί αμύνης της χώρας,ήταν και είναι ΤΟΜΗ, που ακολουθούν έκτοτε οι ένοπλες δυνάμεις μας.
  Κατά καιρούς,σεμνά και ταπεινά υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε,και όλοι στρέφουν το πρόσωπο προς αυτόν.
  Μακάρι να δικαιωθούμε πατριώτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια για το άρθρο!Όμως δεν " νιώθουν" από κατσάδες! Ένα θέμα μεγάλο είναι τα ΜΜΕ. Η πληροφορία έχει συρρικνωθεί σε 3 κανάλια! Αυτά λοιπόν με όσα ανέφερε ο τεταρτος κατά σειρά σχολιαστής " κατευθύνουν" μέρος της ελληνικής κοινωνίας αλλά και πολιτικών! Όμως στην παρατήρηση " στις μετριότητες που κατέκλυσαν τα πανέπιστήμια μας τα τελευταία 30 χρόνια" κρύβεται όλη η κατάντια της Ελλάδας και το θεωρώ από τα καλύτερα σχόλια γιατί εμπεριέχει πολλούς τόνους μελάνι για να το αναλύσεις! Όλοι μας όμως ξέρουμε τι σημαίνει με την σκέψη σαν αστραπή να νιώθει..!Ο Ελληνισμός χάθηκε από αυτήν την κατάντια όχι των 30 αλλά πολύ περισσοτέρων χρόνων που ξεπερνούν τον αιώνα! Δεν είμαι μηδενιστής σεοτι αφορά άξιους ανθρώπους ως συμβούλους! Απλά οι άξιοι είναι εκτός κυβέρνησης! Ακριβώς γιατί η " διαβρωμένη" ελληνική πραγματικότητα χάνεται πανω από εκατό χρόνια πρίν στην ρίζα! Στην παιδεία μακριά από την γνώση του ελληνισμού, της παράδοσης και ανεξίτηλων αξιών. Ακολούθησε το ξήλωμα γης εθνικής συνείδησης με χιλιάδες τρόπους που δεν είναι της παρούσης να πούμε!Σήμερα έχει απομείνει ένα δίκτυο σε ότι αφορά την πληροφορία και την αναπτέρωση αλλά και υποστήριξη του Έθνους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Στην εμφάνιση πατριωτών που καλούνται γιατί πουλάνε στα συστημικά ΜΜΕ να βάλουν πλάτη! Στα μέσα ΜΜΕ ενημέρωσης που συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλα και " χαριεντίζονται" λες και η Πατρίδα είναι παιχνιδάκι! Τέλος κατά την ταπεινή μου γνώμη μην ψάχνουμε τις αιτίες και τις λύσεις στα δικά μας προβλήματα στους άλλους! Οι λύσεις και οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε μας! Είναι ώρα για δουλειά απ'όλους με τσαγανό! Να βγούμε έξω και να ανταποδώσουμε τον υβριδικό πόλεμο! Από φιλότιμο από εγωισμό! Να πούμε όλοι: ποιοί μωρέ οι Τούρκοι" άλλοι να δώσουν δυο " ανάποδες" μ9άτσες με τον λόγο τους στον υπουργό! Αυτό κάνει το άρθρο τους σκουντάει...τώρα χρειάζεται ο πνευματικός κόσμος ...Όλοι πια έχουν στραφεί στα ΜΚΔ.Τέλος ένα μικρό σχόλιο για την Μακεδονία που ειπώθηκε! Πάρτε το χαμπάρι όλοι πως δεν θα περάσει το σχέδιό τους! Καραούλι είμαστε ΟΛΟΙ!!! Το ένα μάτι έχουμε στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και το άλλο στην Μακεδονία! Γυαλίζει το μάτι μας! Τ ακούτε! Δεν είμαστε ο Υπεξ να τραγουδάμε στο Βελιγράδι! Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ να έχουμε ομοψυχία γιατί είναι πολύ σημαντικό, και κουράγιο...με βάρδιες όλοι για την Ελλάδα! Πρώτοι να πηγαίνουμε και να τδακωνόμαστε ποιος θα κάνει σκοπιά το " γερμανικο"!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Let us hope the drums of war wake us up. False alarm or not wouldn't be nice to see some new armaments in our Arsenal?
  Instead of saying Erdogan is not crazy to attack Greece, let us build on that and pressure the authorities to react.
  I find the article's idea more "dangerous" than preparing for a war that has a small chance of occurance.
  We have been asleep for too long believing EU, euro, NATO, etc would solve all our problems. It is time to look the devil in the eyes.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Επίσης η ανυπαρξία ουσιωδους συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου εξωτερικών αμύνης και διαφόρων υπηρεσιών αλλά και η μη ύπαρξη συμβουλίου Εθνικής ασφαλείας που να συμβουλεύεται και αξιόλογες δεξαμενες σκέψεις....κάνει τις τελικές λήψεις αποφάσεων και τις επισημες τελικές θέσεις της χώρας μας σε πολλά κρισημα εθνικά θέματα και όχι μόνο...ΠΟΛΛΥ προβληματικές!!!.....με κύριο ορατό στοιχείο την αδυναμία προβλέποντας!!..αλλά και διορατικότητας !!..στα λελουμενα συμβαίνοντα!!!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε μου το να φτιάξεις έναν θεσμό δεν λέει τίποτα. Το να γίνει δηλαδή Συμβούλιο ασφαλείας με τους υπάρχοντες είναι άχρηστο. Άντε και να συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κοτζιάς ο υπεξ δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος και τι έγινε. Επιπλέον υπάρχει το Κυσεα περιπου συμβουλιο ασφαλείας δεν έχει σημασία γιατί όποιος τολμήσει στρατιωτικός να μιλήσει επιστρατεύεται δεύτερον οι Έλληνες πολιτικοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια πασχίζουν να αποδείξουν ότι όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση όπως δηλαδή δρουν αυτοί θέλουν να βρουν όμοιους . Η ουσία όμως είναι και η μεγάλη διαφορά εκεί που λέει ο κύριος Καλεντερίδης ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά με βάση έναν εθνικό και μακροπνοο σχεδιασμό και όχι τυχοδιωκτικα . Αυτή τη στιγμή η ρητορεία του Ερντογάν και όποιου αλλου έναντι της Ελλάδος είναι σε συνεννόηση τόσο με τον παιατ, πριν λίγες εβδομάδες ήταν στην Τουρκία θυμίζω όσο και με την ελληνική κυβέρνηση ωστε η ελληνική κοινή γνώμη να αποσυντονιστει για το σκοπιαν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κοτζιάς δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την Τουρκία . Το εκπληκτικό σε όλα αυτά όμως είναι πως η Ελλάδα από όλη αυτή την ιστορία μπορεί να βγει μόνο χαμένη και στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό βέβαια θα βγει κερδισμένος ο σύριζα άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχουν βγει πολύ πρόσφατα κάποιες που αστείες δημοσκοπήσεις .....εχουμε να κάνουμε με προδότες αυτή είναι η ουσία

   Διαγραφή
 14. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ"ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ" ΤΟΥ 1974.ΣΩΣΤΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα για να παρανοήσεις και να φτάσεις εκεί πρέπει να το θέλεις το άρθρο τα λέει ξεκάθαρα

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.