1/3/10

Ατζέντα Ε.Ε. με απευθείας εμπόριο-«απομόνωση» Τ/κ

Επικίνδυνη γραμμή επιβάλλει ο Επίτροπος Φούλε - Πονοκέφαλος και διαβήματα από Λευκωσία

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Συνεργάτες του Επιτρόπου Φούλε «πιπιλούν» την άρση της «απομόνωσης» προς στήριξη του Ταλάτ στις «εκλογές», αλλά και για αποστολή πολιτικών μηνυμάτων προς τη Λευκωσία, παραπέ- μποντας σε «συνέπειες» που θα επέλθουν εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό…
Γραμμή επαναφοράς του «δόγματος» άρσης της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και έγκρισης του εκκρεμούντος Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, εγκαινίασε με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Λευκωσία...

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προσπάθεια αφύπνισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση ύπνωσης στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα μηνών της θητείας του τέως Επιτρόπου διεύρυνσης Όλι Ρεν, υπαγορεύθηκε τις τελευταίες βδομάδες από στενούς συνεργάτες του διαδόχου του, Στέφαν Φούλε, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Κυβέρνηση να αναγκαστεί να προβεί σε παραστάσεις και διαβήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του Τσέχου κοινοτικού αξιωματούχου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις στις 9 Φεβρουαρίου, προβάλλουν δύο λόγους για την ανάγκη επαναφοράς της πολιτικής τερματισμού της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων:

1. Τη στήριξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις επικείμενες «εκλογές», προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν εισακούσει τις πρόσφατες εκκλήσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την τ/κ κοινότητα… Όπως μας έλεγε έγκυρη πηγή στην Κομισιόν, δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη επίσκεψη Ταλάτ στις Βρυξέλλες, στις 4-5 Φεβρουαρίου, ο Τ/κ ηγέτης πρόταξε τη μείωση της εμπιστοσύνης της κοινότητάς του προς την Ε.Ε., «από το 95% το 2002, στο 30-35% το 2009», κάτι που μετέφερε και προς τον διευθυντή Διεύρυνσης Μάικλ Λι, ζητώντας «θετικές κινήσεις και χειρονομίες», τις οποίες προφανώς επιδιώκει να αξιοποιήσει και να εξαργυρώσει στο βωμό της «προεκλογικής» προσπάθειας για παραμονή στο τιμόνι του ψευδοκράτους. Ανάλογες θέσεις διατύπωσε προχθές ο κ. Ταλάτ και προς την Ισπανική Προεδρία, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο συνάντησης με τον ΥΠΕΞ Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

2. Την αποστολή πολιτικών μηνυμάτων για τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν και εφόσον οι απευθείας συνομιλίες δεν καταλήξουν σε λύση με υπαιτιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επί του προκειμένου μάλιστα, κύκλοι στενού περιβάλλοντος του Στέφαν Φούλε, υπενθυμίζουν την παράγραφο 93 της έκθεσης του τέως Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Μάιος 2004, για τερματισμό της «απομόνωσης» των Τ/κ καθώς και την «εξειδίκευσή» της, από την παράγραφο 47 της έκθεσης του νυν Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν τον Δεκέμβριο 2007.

Υπογραμμίζουν δε ότι «σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για σύνδεση της τ/κ κοινότητας με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να τίθεται ζήτημα de jure αναγνώρισης στο παρόν στάδιο»… Την ανάγκη άρσης της «απομόνωσης» και μείωσης των βαρών στα οποία υπόκειται η τ/κ κοινότητα, ζήτησε δημοσίως και ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, τόσο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, στο πλαίσιο της ακρόασης στην Ευρωβουλή, αλλά και μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου διεύρυνσης, στη συζήτηση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία καθώς και στην πρόσφατη συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας.

Κοινό χαρακτηριστικό των τριών δημόσιων εμφανίσεων του κ. Φούλε ήταν η απουσία αναφορών για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της διαδρομής. Ο Τσέχος Επίτροπος παρέκαμψε ακόμη και τα αυτονόητα, τα οποία περιλαμβάνονται στους όρους εντολής του. Και δεν είπε λέξη ούτε για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε για αυτήν ακόμη την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου (άνοιγμα λι μανιών και αεροδρομίων).

Ειδικότερα:
12 Ιανουαρίου 2010: Μιλώντας στο πλαίσιο της ακρόασής του στην Ευρωβουλή, ο Στέφαν Φούλε επεχείρησε να αποενοχοποιήσει την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι «διαπιστώνω ότι υπάρχει μια θετική αντίδραση και μια ανταπόκριση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» για επίλυση του Κυπριακού. Η τοποθέτηση του κ. Φούλε έγινε λίγες μέρες μετά την πυροδότηση έντονων αντιδράσεων για τις συνομοσπονδιακού χαρακτήρα προτάσεις που είχε καταθέσει ο Ταλάτ αναφορικά με το κεφάλαιο «Διακυβέρνηση». Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ο Στέφαν Φούλε συνέδεσε το θέμα με την επίλυση του Κυπριακού, όπως ακριβώς πράττει και η Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι κατανοούμε τη διασύνδεση αυτού του θέματος με την ειρηνευτική διαδικασία». Δεν έχασε μάλιστα ευκαιρία να υπενθυμίσει την εκκρεμούσα πρόταση της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο, «για να μην μείνει απομονωμένο το βόρειο τμήμα» της Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

10 Φεβρουαρίου 2010:
Μια μέρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, στις 9 Φεβρουαρίου, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση εκπροσωπώντας την Κομισιόν κατά τη συζήτηση της έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία. Στην αρχική του τοποθέτηση ο Τσέχος Επίτροπος επέλεξε να μην αναφερθεί στην επίλυση του Κυπριακού και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Το ίδιο έπραξε και στη δευτερολογία του, παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων που είχε δεχθεί αναφορικά με την παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και για την άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο. Ο κ. Φούλε έκρινε ωστόσο σκόπιμο να αναφερθεί στη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η έγκριση του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο».

22 Φεβρουαρίου: Ενώπιον της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας, ο Τσέχος Επίτροπος εξέφρασε στήριξη στα Συμπεράσματα του 2004, υποστηρίζοντας ότι η απομόνωση στη «Βόρεια Κύπρο» πρέπει να αρθεί, ώστε οι εκεί «πολίτες» να έχουν λιγότερα βάρη… Και πάλι ο Στέφαν Φούλε δεν είπε λέξη για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου. Μόνο τότε επανήλθε μερικώς η μνήμη του κ. Φούλε, ο οποίος ανέφερε ότι «το Κυπριακό είναι σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Ακόμη και όταν δεν αναφέρεται δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μας», κατέληξε ο Τσέχος Επίτροπος. Επί της ουσίας όμως, δεν είπε τίποτα. Ούτε λέξη για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας…
Η Λευκωσία δεν είναι άμοιρη ευθυνών
Η Λευκωσία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την πολιτική συμπεριφορά του νέου Επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Η λευκή επιταγή που έδωσε το Φθινόπωρο του 2009 ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, αναδεικνύεται σε πολιτικό ολίσθημα. Η απουσία όρων για τη στάση της Κομισιόν και ειδικά του αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου, αλλά και η αδυναμία εξασφάλισης ανταλλαγμάτων από την Κυπριακή Κυβέρνηση άρχισε ήδη να προκαλεί έντονα προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης πολιτικής αντιμετώπισης… Σημειώνεται ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε ζητούσαν και λάμβαναν ανταλλάγματα τα οποία απλόχερα μοίραζε ο κ. Μπαρόσο προκειμένου να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της. Το πλέον τρανταχτό ενδεχομένως παράδειγμα ήταν αυτό του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «έψησε το ψάρι στα χείλη» του κ. Μπαρόσο προκειμένου να στηριχθεί η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, λαμβάνοντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Ο Μάρκος βλέπει τον Επίτροπο Διεύρυνσης
ΕΠΙΣΗΜΗσυνάντηση με τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Αν και πρόκειται για μια πρώτη, εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, αναμένεται να εγερθούν και θέματα ουσίας, τα οποία ενδέχεται να αγγίξουν τη γενικότερη συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών. Άλλωστε, η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το φως της προκλητικής στάσης του Τσέχου Επιτρόπου, ο οποίος σε τρεις διαδοχικές δημόσιες του τοποθετήσεις, ξέχασε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά φρόντισε επανειλημμένα να υπογραμμίσει την ανάγκη άρσης της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προσπάθεια επαναφοράς του «δόγματος» περί άρσης της «απομόνωσης» ενορχηστρώθηκε τις τελευταίες 4 βδομάδες, με αφετηρία την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κάτι που οδήγησε τη Λευκωσία να προβεί σε εντονότατα διαβήματα. Συνεργάτης του τέως Επιτρόπου Όλι Ρεν και του νυν Επιτρόπου Στέφαν Φούλε επεχείρησε να «πλασάρει» το ζήτημα της έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο σε ευρωβουλευτές και τεχνοκράτες στην Ευρωβουλή, επιδιώκοντας την περίληψή του στην πρόσφατη έκθεση του Σώματος για την Τουρκία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών διά του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε διάβημα πριν από μερικές βδομάδες, ενώ στάλθηκε και επιστολή.

Αυτό που πραγματικά ξενίζει είναι ότι για πρώτη φορά ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και το «τροπάριο» του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων δεν επιστρατεύονται για να αναχαιτίσουν κυπριακές επιδιώξεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Τους τελευταίους 30 μήνες, η «απομόνωση» των Τ/κ και το απευθείας εμπόδιο ήταν απλώς το «αντίδοτο» στις επιδιώξεις της Λευκωσίας, προκειμένου να αναχαιτιστούν τα Συμπεράσματα του 2006 για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και για το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, τώρα πλέον, η «απομόνωση» επιστρατεύεται για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι αποδίδονται αφενός σε μια προσπάθεια στήριξης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις επικείμενες «εκλογές» στο ψευδοκράτος αλλά και αφετέρου για να υποδηλώσουν το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά εάν δεν επιτευχθεί λύση, παραπέμποντας σε απευθείας εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε-Τουρκοκυπριακής κοινότητας, από τα κατεχόμενα λιμάνια και παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.