21/3/10

Διαρθρωτικά μέτρα, τώρα


Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οποιος το αρνείται είναι είτε υποκριτής είτε υστερόβουλος ή απλώς βλαξ. Τα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να επιβληθεί κάποια τάξη στα δημοσιονομικά-οικονομικά της χώρας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι δυσάρεστα μεν, αναγκαία δε. Ακόμη πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι το σύνολο των ατόμων που προκάλεσαν ή ωφελήθηκαν από τις σπατάλες του κράτους δεν συμπίπτει πλήρως με το σύνολο εκείνων που πήραν τα μέτρα ή που καλούνται τώρα να φέρουν το βάρος.

Τα κυβερνητικά μέτρα πιθανότατα θα αποδώσουν. Ομως είναι αμφίβολο αν θα βελτιώσουν τη δομή του δημοσιονομικού μας συστήματος. Προς τούτο απαιτούνται μέτρα διαρθρωτικά. Ιδού μερικά παραδείγματα.

Το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αποδειχθεί σπάταλο και αναποτελεσματικό. Μια καλή και δίκαιη λύση θα ήταν να επιβληθεί διά νόμου η λειτουργία των δήμων και κοινοτήτων επί τη βάσει ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Τα έξοδα των δήμων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τοπικά τους έσοδα. Μια τέτοια λύση θα επιφέρει αναγκαστικά έλεγχο και πειθαρχία στη λειτουργία των ΟΤΑ, δηλαδή λιγότερες σπατάλες, περισσότερα έσοδα, καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, και γενικά φροντίδα για την κατάσταση των ΟΤΑ. Η συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης στα οικονομικά των δήμων πρέπει να περιορίζεται στα έργα υποδομής των οποίων η σημασία υπερβαίνει τα όρια του δήμου.

Ενα άλλο και διαφορετικό παράδειγμα στρεβλής και άδικης πολιτικής του δημοσιονομικού μας συστήματος είναι οι φόροι υπέρ τρίτων. Αυτή είναι η περίπτωση κατά την οποία ο πολίτης πληρώνει φόρο υπέρ κάποιου άλλου, χωρίς κάποιο όφελος για τον ίδιο ή για το Δημόσιο. Π.χ., αν χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες κάποιου δικηγόρου, πέραν της αμοιβής του δικηγόρου θα πληρώσετε και κάτι για το Ταμείο Νομικών. Αυτό είναι σκανδαλώδες. Το Ταμείο Νομικών πρέπει να χρηματοδοτείται από εκείνους που θα ωφεληθούν από αυτό. Το Ταμείο Νομικών είναι ένα παράδειγμα μόνο. Οπως λένε οι ειδήμονες, υπάρχουν εκατοντάδες φόροι υπέρ τρίτων και η επιβάρυνση των πολιτών είναι σημαντική.

Μια άλλη σκανδαλώδης τακτική που είναι καιρός να καταργηθεί είναι η πληρωμή τελών υπέρ της ΕΡΤ με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Είτε έχουμε είτε δεν έχουμε τηλεόραση πληρώνουμε ΕΡΤ, πράγμα τελείως παράλογο. Η αναγκαστική ροή χρημάτων προς την ΕΡΤ έχει οδηγήσει στις σπατάλες και στην κακοδιοίκηση, την οποία όλοι γνωρίζαμε και για την οποία πρόσφατα ενημερωθήκαμε και επισήμως. Βέβαια η εξοργιστική αναγκαστική πληρωμή και η ανάγκη κατάργησής της δεν έχει σχέση με την ποιότητα των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Αναμφίβολα η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στον χώρο αυτό. Ομως είναι παράλογο να αναγκάζεται ο πολίτης να πληρώνει για την ΕΡΤ μόνο και μόνο επειδή έχει ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ως κάτι που πρέπει να καταργηθεί το αίσχος των δωρεάν βιβλίων και της δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το «δωρεάν» είναι καλό για όσους έχουν ανάγκη, αλλά είναι ντροπή για τους πλούσιους. Στο θέμα της δωρεάν εκπαίδευσης θα επανέλθω διότι είναι μεγάλης σημασίας.

Τα παραπάνω παραδείγματα έχουν σκοπό να τονίσουν την ανάγκη σοβαρής μελέτης και αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού μας συστήματος.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

8 σχόλια:

  1. Όλα τα ...καλά παιδιά διορίστηκαν και πάλι

    Για να καταλάβουμε καλύτερα τα ρουσφέτια που κάνει η αντιπολίτευση χωρίς να κυβερνάει έχουμε και λέμε:

    1).Η κόρη του Ν.Καραχάλιου διορίστηκε στο γραφείο του Σαμαρά

    2). Ο πρώην δ/ντης του γραφείου της Ντόρας, ο Γ.Πευκιανάκης διορίστηκε στον δήμο Κηφισιάς.

    3). Ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ Γ.Πιερουτσάκος σύμφωνα με...

    το 'Καρφία' διορίστηκε στον δήμο Π.Φαλήρου όπως δήμαρχος είναι ο γνωστός Μητσοτακικός, ο Δ.Χατζηδάκης

    http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_5346.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που έχω να πω είναι πως η επιστήμονες καταστρεψαν τον κόσμο και σε περιορισμένη τοπίο την Ελλάδα. Αυτά που μας λέει ο κ Λιανός τα έλεγαν οι πατεράδες μας κι 'ας μην ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου. Καταγγελίες δεν είδαμε από αυτούς, αντίθετα συμβάλλανε στη στρεβλή νομοθέτηση και αργότρα την απαλλάγή αυτών που πήραν αυτές τις αποφάσεις. Τώρα που η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού έρχονται να μας υποδείξουν τι; Η επιστήμη οφείλει να υπηρετεί με υψηλά ιδανικά, τη πρόοδο της ανθρωπότητας.Σαν δεν ντρέπονται γλυφτοκοκαλλάκηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα οτι μονο το 1/10 των χρηματων διαθέτουν οι τράπεζες.Αν πάμε ολοι μαζι να κάνουμε ανάληψη,θα παρουμε απ τα 3 το μακρυτερο.Πανε τα λεφτα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλε πανεπιστημιακε αυτα ειναι τα διαρθρωτικα μετρα;Ενα διαρθρωτικο μετρο ειναι να πληρωνεσαι με βαση το αποτελεσμα του εκπεδευτικου σου εργου στο πανεπιστημιο και οχι με βαση την πολιτικη σου κλεφτοπαρεα.καταργηση μονιμοτητας των δημοσιων υπαλληλων..κ.λ..κ.λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τους φανατικούς σαδομαζοχιστές της σαρία και των “εκλεκτών” λαών-φονιάδων

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΟΡΟΣ

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
    ΤΜΗΜΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
    18- 3 - 2010
    Αριθ.Πρωτ. Φ.14/ 134 / 31711 /Γ1

    ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακές Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε.
    της χώρας (έδρες τους)
    2. Προϊσταμένους Επιστημονικής
    & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε
    (έδρες τους)
    3. Σχολικούς Συμβούλους Δ.Ε. & Προσχολικής
    Αγωγής της χώρας (μέσω των Δ/νσεων Π.Ε.)
    4. Δ/νσεις και Γραφεία Π.Ε της χώρας
    (έδρες τους)
    5. Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία της χώρας
    (μέσω Δ/νσεων & Γραφείων Π.Ε.)

    Θέμα: « Υλικό για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού – 21η Μαρτίου»
    ....
    Συνοδευτικά σας επισυνάπτουμε σε ηλεκτρονική μορφή το εγχειρίδιο της Διεθνούς Αμνηστίας «Πρώτα Βήματα: Ένα εγχειρίδιο για να αρχίσετε την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις εκπαιδευτικές πρακτικές τους με θέματα σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί μια βασική εισαγωγή, με δραστηριότητες για παιδιά οι οποίες είναι καθορισμένες ανά ηλικία. Υπάρχουν, επίσης, συμβουλές πάνω στη μεθοδολογία και οδηγίες για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σ’ αυτό το θέμα. Ο τρόπος προσέγγισης δίνει έμφαση στο πρακτικό παρά στο θεωρητικό επίπεδο.
    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

    Απόσπασμα από το εγχειρίδιο της Διεθνούς Αμνησίας (Κύπρου, Σερβίας, Παλιστίνης κλπ...)

    Πιθανοί χρηματοδότες

    Αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να είναι σε θέση να δώσουν χρήματα έτσι ώστε να σας βοηθήσουν στην εργασία σας με θέμα την εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
    Οργανισμός: Open Society Foundation/ Soros Foundation
    Διεύθυνση: Γραφεία στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης
    Οργανισμός: Soros Foundation
    Διεύθυνση: 888 Seventh Avenue, New York, N.Y.10106, USA
    Τηλ.: +1 212 7572323

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΤΑΣΗ Max Keiser ΑΠΟ Αλ Τζαζίρα:

    Get rid of financial terrorists in Greece:

    1) ΠΑ.ΣΟ.Κ.
    2) Ν.Δ.
    3) ΔΝΤ (IMF)
    4) ...

    http://www.youtube.com/watch?v=AbH1JsOTInk

    Έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2010. Δέστε το όλο,
    και συγκρίνετε τους οσφυοκάμπτες ασπόνδυλους
    με τον πραγματικό αναλυτή.



    ΜοΣ

    PS: Εκτός kai αν ο σαδομαζοχισμός μας εκφράζει, λέει ο Max Keiser.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. HOW TO LIVE TAX-FREE IN GREECE! Πίστευε και μη, ερεύνα! Ψάξτε τι σας λέω. THIS IS NOT A JOKE!



    ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΥΛΤΙ-ΚΟΥΛΤΙ ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. ΚΑΙ Δ.Ν.Τ.

    1) ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ

    Εδώ μερικοί αρσενικοί μπορεί να έχουν πρόβλημα, με αυτό που όλη η Ελλάδα εορτάζει κάθε 1η Ιανουαρίου, οπότε πάμε στο option #2:

    2) ΔΗΛΩΣΤΕ ΠΑΠΑΣ

    Εδώ περικές θυλικές μπορεί να έχουν πρόβλημα, οπότε πίσω στο option #1.

    Με τα νέα μέτρα, ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προβλέπει όλους τους Έλληνες να βάζουν το 'REV.' πριν το ονομά τους και όλες τις Ελληνίδες να δηλώνουν Εβραιοπούλες. «Μηδέν εις το πηλίκιον», που λέει και ο Jefrey ο ταξειδευτής...



    HOW TO LIVE TAX-FREE IN GREECE! Πίστευε και μη, ερεύνα! Ψάξτε τι σας λέω. THIS IS NOT A JOKE!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλος κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ως κάτι που πρέπει να καταργηθεί το αίσχος των δωρεάν βιβλίων και της δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για όλους
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ" ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΤΛ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΠΑΡΑΓΟΥΝ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΑΣΜ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΔΚΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΥΠΟΡΟΥΣ" (ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ)ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΗΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ "ΑΣΤΕΙΟ"¨"ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΝΕΡΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ"ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ¨"ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ" (ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΕ) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΔΚΤΡΑ (ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) ΕΠΕΙΔΗ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ" ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ)ΑΝ ΘΕΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΤΙΑΚΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΑΝ ΞΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ)
    ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ 8.59 ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.