27/5/17

Ψήφισμα-κόλαφος για Ερντογάν στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων

Βίντεο από την «Voice of America» δείχνει επεισόδια με τη φρουρά του Ερντογάν και τους διαδηλωτές
Σκληρό ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζεται η βίαιη συμπεριφορά των μπράβων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να δικαστούν οι άντρες της προσωπικής φρουράς του προέδρου της Τουρκίας.
Το ψήφισμα θα προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για υιοθέτηση απ’ όλους τους βουλευτές, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Έντ Ρόις, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένοπλα μέλη της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν χτύπησαν βίαια, έπιασαν από το λαιμό και κλώτσησαν διαδηλωτές σε μία απρόκλητη επίθεση που στόχευσε στο να σιγήσει τα δικαιώματα Αμερικανών πολιτών στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης. Αυτό το επίκαιρο ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη κυβέρνηση να καταπνίξει τα δικαιώματα των πολιτών μας».
Είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Πολ Ράιαν, που ηγείται της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας χαιρέτησε το ψήφισμα. Αποτελεί επίσης σπουδαία εξέλιξη ότι το ψήφισμα υποστήριξαν σθεναρά τα μέλη της Επιτροπής και από τα δύο κόμματα.
Επίσης ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της υποεπιτροπής, Ντάνα Ροραμπέτσερ, ζήτησε να μην κληθεί ποτέ ξανά ο Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντάς τον «Τούρκο δικτάτορα».
Επεισόδια είχαν δημιουργηθεί και στην προηγούμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, όταν άνδρες της προσωπικής του φρουράς είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές έξω από το Ινστιτούτο Μπρούκινκς και είχαν συγκρουστεί με παριστάμενους Αμερικανούς αστυνομικούς.
Και επιστολή προς Τίλερσον
Έγινε επίσης γνωστό ότι 29 μέλη της Γερουσίας συνυπέγραψαν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με την οποία ζητούν να δοθεί απάντηση στην προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν επί αμερικανικού εδάφους. Οι βουλευτές απαιτούν την άμεση απέλαση του προσωπικού ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας που έλαβε μέρος στα επεισόδια και την απαγόρευση στο μέλλον της εισόδου τους στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι μετά τα επεισόδια δύο άνδρες της φρουράς του Ερντογάν συνελήφθησαν, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, δεδομένου ότι χαίρουν διπλωματικής ασυλίας.

2 σχόλια:

  1. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον σουλτανοπρόεδρο ... μέχρι τώρα τον χάιδευαν ... αν πεθάνει δε τότε είναι που η Τουρκία θα σκιστεί σε περισσότερα των δυο κομμάτια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ r+w,

    Καλά θα ήταν και θα μας βόλευε η Τουρκία να χάσει λόγω της προκλητικής του ιδιοσυγκρασίας, αλλά είναι πολύ σπεσιαλίστας ο μαύρος ο σκύλος και όσο κι αν πέφτει συνεχώς σε σοβαρότατα λάθη, πάντα καταφέρνει να ξεγλυστράει την τελευταία στιγμή και στο τέλος να του λένε και «ευχαριστώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.