28/5/17

Γ. Στουρνάρας: Οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣΓ. Στουρνάρας: Οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Παρέμβαση για τις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος πραγματοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της «Καθημερινής».
Στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα έχει «ακόμη πολύ δρόμο» να διανύσει, καταγράφοντας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν μείνει πίσω και θα πρέπει να προωθηθούν με την αναγκαία ταχύτητα, ούτως ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Αναφερόμενος το θέμα της αξιολόγησης αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους τονίζει χαρακτηριστικά ότι «οι εταίροι μας και ιδιαίτερα το Eurogroup, πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους», ενώ προσθέτει ότι «το επόμενο Eurogroup πρέπει να καταλήξει σε λύση».
"Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε", επισημαίνει ο επικεφαλής της ΤτΕ. "Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τις συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε τομείς που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ταμπού όπως το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία κ.λπ. Αρκετές ακόμη μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στην αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ορισμένων επαγγελμάτων για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αξιολόγηση των δομών του δημόσιου τομέα, μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, μέτρα για τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών", σημειώνει.
"Και, βεβαίως, απομένει να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", τονίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του.
"Αυτά, όμως δεν αρκούν γι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα", υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
"Από το επόμενο κιόλας Eurogroup πρέπει να εξειδικευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τα οποία, όπως έχει συμφωνηθεί πέρυσι, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος".
"Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο".
Όσον αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει ήδη η ΤτΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη. "Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγονται ελάχιστο μόνο κόστος".
Ο συνδυασμός των παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά το "θα θέσει σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας".
"Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται", υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας κλείνοντας.
Ημερησία

13 σχόλια:

  1. Αγιος άνθρωπος ! Ο Θεος να τον φυλάει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έχεις μάθει ότι πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας έτσι;

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως ! Εχω γράψει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαφέρει των προηγούμενων ! Μπορεί να ειναι και χειρότερος ! Για αυτο και τον εχουν στα ώπα ώπα.

      Διαγραφή
    3. @ Alexandros

      >Τι έχεις μάθει ότι πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας έτσι;<

      Δηλαδή;

      Απάντηση, πάντως, για το πότε οι Ισραηλινοί απέβλεπαν στα Δωδεκάνησα, δεν έδωσες, καίτοι σε ξαναρώτησα. Τουλάχιστον δεν έχεις τον ανδρισμό να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος, αντί να κάνεις τον ... Αλέκο;

      Διαγραφή
  2. Οντως και εχουμε πολυ ακομα δρομο να διανυσουμε, σε οτι αφορα τις μεταρρυθμισεις. Μεχρι να μηδενισουν οι συνταξεις και οι μισθοι. Ολα πολυ λογικα για το λογιστη Στουρναρα. Για πραγματικες μεταρρυθμισεις, ουτε κουβεντα, γιατι θα χασει η οικονομικη και πολιτικη ελιτ που λεηλατει τη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγονται ελάχιστο μόνο κόστος".

    "..αναδιάρθρωση του χρέους.." + "...ελάχιστο μόνο κόστος για τους εταίρους... "

    Μετάφραση. Βγάζουμε βάρη απο την πλάτη αυτών των γενιών (για να συνεχίσουν να μας ανέχονται) και τα φορτώνουμε πάλι στις επόμενες γενιές (κι ας κόψουν τον λαιμό τους - τα δικά μας τα παιδιά θα τα στείλουμε στην Αγγλετέρα κι στην Φριτσία).. Αν απομείνουν επόμενες γενιές.. Το μέλλον.. Αλλά το ένοιαζε ποτέ αυτό το κρΆΤος για να το νοιάξει τώρα?

    Το Δουκάτο των Αθηνών, αυτή η λάσπη "κυβερνητικών αξιωματούχων", πολιτικών και πολιτευτάδων, διαπλεκόμενων "επιχειρηματιών", εξαρτημένων πραιτοριανών (ξέρουν ποιοί είναι) και δύστυχων πελατών μέσα σ'αυτό τον αιώνα θα εξαλείψει και τον Ελληνισμό όπως ακριβώς εξάλειψε τον προηγούμενο αιώνα την Ρωμιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μνήμες για τρύπες στο νερό στην νεοελληνική έρημο
    http://www.ifestosedu.gr/111ONEGreeceWarning.htm
    "Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και εκατοντάδες συνάδελφοί μου οικονομολόγοι και ειδικοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (εξαιρουμένων ελάχιστων συναδέλφων) δεν τα γνώριζαν, ή δεν τα γνώριζαν επαρκώς για να έχουν αυτοπεποίθηση και να παρέμβουν στην δημόσια συζήτηση για να αποσοβήσουν μια βεβαία καταστροφή.
    Η ένταξη όπως γινόταν, γράψαμε τότε αφοριστικά αλλά δυστυχώς αλάνθαστα «θα μετατραπεί σε φυλακή χωρίς απόδραση». Σχολιαστής σε μπλοκ πέρυσι έγραψε ότι αυτή η προειδοποίηση αξίζει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είπε ψέματα πλην αυτοί που συναποφάσισαν ή συνοδοιπόρησαν για να συντελεστεί αυτό το πολιτικό έγκλημα όπως ο κ Παπαδήμος και κ Στουρνάρας αντί να πάνε, τουλάχιστον, σπίτι τους, παραδόξως και αλλόκοτα κάθονται τώρα σε εξουσιαστικές καρέκλες [ειλικρινά δεν ξέρω πως γίνεται να το αντέχουν, τι νοιώθουν αυτοί οι άνθρωποι] ενώ όσοι από εμάς είμαστε ασκητικοί ακαδημαϊκοί ερευνητές και μετά από πολλές δεκαετίες εξ αντικειμένου διακεκριμένη επιστημονική παρουσία –και για να μην αναφέρουμε την κατά το ήμισυ αρπαγή του τίμιου μισθού μας–, μας ενοχλούν καθημερινά τα «τηλεφωνικά κοράκια των τραπεζών». Ποιων τραπεζών, ποιος τις πληρώνει, ποιος τις κατέχει, ποιος δίνει τις εντολές! Η μόνη «παρηγοριά» –παρηγοριά δεν είναι, εδώ που τα λέμε, πόνος είναι, εάν θέλει κανείς να ζει σε μια εύτακτη, ευνομούμενη και δίκαια οργανωμένη κοινωνία– είναι ότι ακόμη δεν είμαστε άνεργοι. Άνεργοι όμως είναι εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες μας, και αυτό είναι το μείζον. ... Σε πολλά βιβλία έχουν αναλυθεί εκτεταμένα τόσο το Γερμανικό ζήτημα όσο και το ζήτημα της ΟΝΕ. Σε αυτή την ερευνητική και συγγραφική εμπειρία οφείλονται και οι θέσεις μας την δεκαετία του 1990 για τον τρόπο αντιμετώπισης της ΕΕ από την Ελλάδα και κυρίως τα ιδεολογικά κίνητρα στην βάση των οποίων ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ.
    Τη δεκαετία του 1990 όταν ακούσαμε περί ταχύρρυθμων κινήσεων ένταξης μέσα στην Γαλλογερμανική νομισματική φυλακή –διότι για όποιος είχε στοιχειωδώς μελετήσει την μετάβαση από τον Ψυχρό Πόλεμο στην μεταψυχροπολεμική εποχή το ήξερε– αγωνιωδώς πλην μάταια εκφράσαμε πολλές επιφυλάξεις. Αυτές οι επιφυλάξεις είναι διαχρονικά συνεπείς. Απλά το θεωρούσα μια καταστροφή και κόντρα στο ρέμα (και με πολύ μεγάλο κόστος από βέλη προερχόμενα από τους ταλιμπάν της ευρωλαγνείας) το διατύπωνα διαρκώς δημόσια. ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Στουρνάρας θα περάσει από ειδικό δικαστήριο. Αν προλάβει και την κοπανήσει και κυκλοφορεί με το διπλωματικό διαβατήριο που του έχει δώσει η ΕΚΤ, θα ζητηθεί μέσω Ιντερπολ η σύλληψη και έκδοσή του στην Ελλάδα. Εγινε το ίδιο και στην Ισλανδία.
    Δίωξη για αποδοχή προιόντος εγκλήματος θα ασκηθεί και για όλα τα συγγενικά τους πρόσωπα που ξεκοκκαλίζουν το κλεμένο δημόσιο χρήμα. Δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα χωρίς να συλληφθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη φας, σφάζομε γλάρο :-))))))

      Η ΕΚΤ δεν δίνει διαβατήρια.

      Διαγραφή
  6. Τα διπλωματικά, υπηρεσιακά όπως και τα κοινά διαβατήρια εκδίδουν οι χώρες μέλη της ΕΕ. Το δικαίωμα όμως να έχει ο Στουρνάρας διπλωματικό διαβατήριο και ισόβια ασυλία το δίνει η ΕΚΤ παράρτημα της οποίας είναι η ΤτΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε διπλωματικό διαβατήριο έχει ο Στουρνάρας, ούτε ασυλίας χαίρει. Πού τα είδες αυτά γραμμένα; Έχεις να μού δώσεις κάποια πηγή;

      Τα διαβατήρια στην Ελλάδα εκδίδει το γραφείο διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, τα δε διπλωματικά το ΥΠΕΞ.

      Είναι απίστευτο πόσο έχει αυξηθεί κι εδώ μέσα ο αριθμός των ατόμων που γράφουν εντελώς ατεκμηρίωτα.

      Διαγραφή
    2. Εχει ο Καζάκης κλειστό το κινητο τώρα...

      Διαγραφή
    3. Ποιος είμαι που θα μού δίνεις έτοιμα τα στοιχεία/τεκμήρια; Αυτός που αμφισβητεί αυτά που λες και σού ζητά να τα αποδείξεις. Εάν δεν ξέρεις να κάνεις διάλογο, ή δεν μπορείς να αποδείξεις αυτά που λες, εγώ θα πάω να γυρεύω αποδείξεις; Ρε για κούνα το καφάλι σου δεξιά-αριστερά, μπας και ξεξυπνήσεις.

      >Το δικαίωμα όμως να έχει ο Στουρνάρας διπλωματικό διαβατήριο και ισόβια ασυλία το δίνει η ΕΚΤ<

      Επαναλαμβάνω ότι ο Στουρνάρας ούτε διπλωματικό διαβατήριο έχει, ούτε ισόβια ασυλία και ούτε τίποτε από τα δύο τού δίνει η ΕΚΤ. Το ότι δεν πήγε να καταθέσει και δεν τον πήγαν σηκωτό, είναι απλώς θέμα εισαγγελέως. Τίποτε απ' αυτά δεν αποδεικνύει.

      Βάσει καταστατικού, ο Διοικητής λογοδοτεί στο ΔΣ και την ΓΣ, όπως σε όλες τις τράπεζες. Και ασφαλώς η ΤτΕ δημοσιεύει ισολογισμό. Βάλε τα γυαλιά σου να τον δεις.

      Αφού σού κατέδειξα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ότι γράφεις ατεκμηρίωτες αρλούμπες, τώρα είναι η σειρά σου, αν έχεις αξιοπρέπεια κι αν σέβεσαι το εαυτό σου... Κιτσάρα ... Άλλως, θα μού δώσεις το δικαίωμα να σε θεωρώ αναξιόπιστο!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.