27/5/17

Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων


Ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των οκτώ μεγαλύτερων συνταξιοδοτικά συστημάτων στον κόσμο. Το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σήμερα στα 70 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί, έως το 2050, στα 400 τρισ., ποσό που είναι πενταπλάσιο από το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα. Τα δύο βασικά αίτια του προβλήματος είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.
Η μελέτη αφορά στα έξι μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου –αμερικανικό, βρετανικό, ιαπωνικό, ολλανδικό, καναδικό και αυστραλιανό– και στις δύο χώρες με τους περισσότερους συνταξιούχους στον κόσμο, την Κίνα και την Ινδία. Το χρηματοδοτικό κενό των έξι πρώτων συνταξιοδοτικών συστημάτων ανέρχεται σήμερα στα 56 τρισ. δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2015 στα 74,3 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, προβλέπεται πως έως το 2050 το χρηματοδοτικό κενό των έξι χωρών θα ανέλθει στα 224 τρισ. δολάρια. Αν προσθέσει κανείς την Κίνα και την Ινδία, τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, τότε το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται πως θα φτάσει τα 400 τρισ. δολάρια σε 32 χρόνια από σήμερα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και μάλιστα σύντομα, τότε η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική κρίση της ιστορίας, το βάρος της οποίας θα κληθούν να σηκώσουν οι σημερινοί νέοι. 

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Κυριοι, ειναι πραξις σαδισμου να θελει κανεις να αναπαραχθει σε αυτο το νεοφεουδαρχικο συστημα. Ειναι εντελως ανηθικο να φερνεις στον κοσμο ενα παιδι για να υποστει την θεσμοθετημενη βια καθε μορφης που εκπορευεται απο τα σπλαγχνα της διεθνους ολιγαρχιας. Βλεςπετε τωρα εχουν πεσει τα προσωπεια και η πληροφορηση οσο ναναι τους εχει ξεφυγει απο τον ελεγχο. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ! Μονο να εισαγουν σκλαβους μπορουν, αλλα ελλοχευει ο κινδυνος να διεκδικησουν οι σωγαμπροι μεριδιο απο την πιττα. Και οι μουσουλμανοι σωγαμπροι κοβουν λαιμους .......Ρστι λοιπον κυροι θα απαξιωθει για πρωτη φορα το κεφαλαιο στην Ιστορια! Ζουμε πραγματι ιστορικες στιγμες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σ' αυτές τις χώρες έφαγαν τα αποθεματικά των Ταμείων όπως έκαναν στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.