30/5/17

Ο Τραμπ προωθεί τα πιόνια του

Ενώ το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε για να πολεμήσει ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει αναπροσανατολίσει. Αν και διατηρεί το στόχο να ανταγωνίζεται τη Ρωσία, θα αφιερώνει από τώρα και στο εξής το ήμισυ των πόρων του για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού.
Τιερί Μεϊσάν
Ο Τιερί Μεϊσάν παρατηρεί τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ για να πείσει τους συμμάχους και τους εταίρους του να εγκαταλείψουν τους τζιχαντιστές τους οποίους υποστηρίζουν, εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν. Αντίθετα με το τι παρουσιάζουν ο διεθνής Τύπος και οι πολιτικοί αντίπαλοι του, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει αμείωτα για τέσσερις μήνες μια αντι-ιμπεριαλιστική πολιτική η οποία αρχίζει να αποδίδει καρπούς: η διαδικασία τερματισμού της σαουδαραβικής υποστήριξης των Αδελφών Μουσουλμάνων, το τέλος του συντονισμού των τζιχαντιστών από το ΝΑΤΟ και η διαδικασία τερματισμού της δυτικής χρηματοδότησης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 30 Μαΐου 2017

Από τη 3η διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στις 6 Ιουλίου 2012 στο Παρίσι έως την ορκωμοσία  του προέδρου Τραμπ, στις 21 Ιανουαρίου 2017 στην Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έπαψαν ταυτόχρονα να οργανώσουν το πόλεμο κατά της Συρίας και να υποκρίνονται ότι διαπραγματεύονται μια πολιτική έξοδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε κατά τα τελευταία 16 χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ως αντι-ιμπεριαλιστής ακτιβιστής. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των επικριτών του, το γεγονός ότι ο ίδιος είναι δισεκατομμυριούχος δεν αμαυρώνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 

Μόλις αφίχθη στο Λευκό Οίκο [
 1 ], ο πρόεδρος Τραμπ παλέψε πρώτα κατά της δικής του διοίκησης, από την οποία το 98% των ανώτερων υπαλλήλων ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον, και δευτερευόντως εναντίον των συμμαχικών κυβερνήσεων του προκατόχου του. 

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, συνέχισε τη θέλησή του να απελευθερώσει τη χώρα του και τον κόσμο, διεξάγοντας μια σειρά από ενέργειες που νοθεύονται από τους αντίπαλούς του ή παρουσιάζονται ως αντιφατικές. 

Στη σύνοδο κορυφής με αραβικά και μουσουλμανικά Κράτη, στις 21 Μαΐου στο Ριάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους συνομιλητές του, γενικά και, τη Σαουδική Αραβία, ιδίως, να σταματήσουν κάθε επαφή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και κάθε δεσμό με την ισλαμική τρομοκρατία [
 2 ]. Γνωρίζοντας ότι ζητούσε από τον βασιλιά Σαλμάν να στερηθεί από το κύριο στρατό του, τον προίκισε με ένα οπλοστάσιο αντικατάστασης αξίας 110 δισ. δολάρια.

Παρά τις επιθέσεις ευγένειας του βασιλιά και της αυλής του, η Σαουδική Αραβία εξέδωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής μια δήλωση χωρίς να την υποβάλει στους άλλους συμμετέχοντες [
 3 ]. Το έγγραφο αυτό μπορεί να διαβαστεί ως αναγγελία της δημιουργίας ενός «Ισλαμικού Στρατιωτικού Συνασπισμού» διευρύνοντας τη «κοινή αραβική Δύναμη» για την οποία είδαμε τα έργα στην Υεμένη. Αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως δικαιολογία για μια σαουδαραβική κατοχή των περιοχών της Συρίας, του Ιράκ και αλλού, οι οποίες θα απελευθερωθούν από το Νταές. 

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τους συμμάχους να συλλεχθούν ταυτόχρονα ενώπιον ενός ερείπιου από το Τείχος του Βερολίνου και ενώπιον ενός άλλου από τους Δίδυμους Πύργους.
 
Υπενθυμίζοντας τους ότι είχαν δεχτεί -στο ονόμα του άρθρου 5 της Συνθήκης-  την αρχή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τους ανάγκασε να αναπροσανατολίσουν τους στόχους της Συμμαχίας [ 4 ]. Σίγουρα η τελευταία θα διατηρήσει την αντι-ρωσική λειτουργία της, αλλά δεσμεύεται από τούδε και στο εξής για την εξάλειψη των τζιχαντιστών τους οποίους συντόνιζε μέχρι τώρα από τη βάση της στη Σμύρνη (Τουρκία). Περαιτέρω, τους ανάγκασε να μοιράσουν τις πληροφορίες τους σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε μια μονάδα συντονισμού πληροφοριών. 

Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7,
G7, στις 26 Μαΐου στην Ταορμίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ τράβηξε από τους σύμμαχούς μια δήλωση «κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού» [ 5 ]. Στην πραγματικότητα, οι εταίροι του δεν δεσμεύτηκαν παρά μόνο να αποτρέψουν την εξαγωγή προς τη Δύση της τρομοκρατίας από τις ζώνες όπου την οργανώνουν, την χρηματοδοτούν και την υποστηρίζουν. Εν πάση περιπτώσει, η G7 ξεκίνησε μια διαδικασία που στοχεύει να στεγνώσει όχι μόνο τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και του βίαιου εξτρεμισμού, δηλαδή, των Αδελφών Μουσουλμάνων, της μήτρας της τρομοκρατίας. 

Αυτή η δήλωση δεν ήταν δυνατή παρά μόνο στο πλαίσιο της επίθεσης που διαπράχθηκε στο Μάντσεστερ στις 22 Μαΐου, από τον γιο ενός διπλού πράκτορα της
MI6, ταυτόχρονα πρώην μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας του Μουαμάρ Καντάφι και της αλ-Κάιντα [ 6 ]. Αλλά είναι σαφές ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να μην έχουν την πρόθεση να στερηθούν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. 

Φαίνεται όμως πιθανό ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύουν τις υπηρεσίες τους.
 Θα τους πάρει χρόνο. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το έχει ακόμα καταφέρει στη δική του διοίκηση. Έτσι, στις 20 Μαΐου, στη Τζέντα, το Πεντάγωνο παρέδινε όπλα στους τζιχαντιστές, στο πλαίσιο μιας σύμβασης που υπεγράφη κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρικής μετάβασης [ 7 ]. Αυτά τα νέα όπλα περιλαμβάνουν πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και βουλγαρικά τεθωρακισμένα OT-64 SKOT.



[1] “Donald Trump Inauguration Speech”, by Donald Trump, Voltaire Network, 21 January 2017.
[2] “Donald Trump’s Speech to the Arab Islamic American Summit”, by Donald Trump, Voltaire Network, 21 May 2017.
[3] “Riyadh Declaration”, Voltaire Network, 23 May 2017.
[4] “Remarks by Donald Trump at NATO Unveiling of the Article 5 and Berlin Wall Memorials”, by Donald Trump, Voltaire Network, 25 May 2017.
[5] “G7 Taormina Statement on the Fight Against Terrorism and Violent Extremism”, Voltaire Network, 26 May 2017.*****************************
[6] « Το Μάντσεστερ, η MI6, η Αλ Κάιντα, το Νταές και οι Αμπέντι », Δίκτυο Βολταίρος, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, 25 Μαϊου 2017.
[7] « Le Pentagone poursuit les contrats d’armement des jihadistes de l’ère Obama », Réseau Voltaire, 28 mai 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.