27/5/17

Νέα τριμερής Ισραήλ - Ελλάδος - Κύπρου τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος   
Σκοπός η προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή
Η προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδος - Ισραήλ - Κύπρου στις 14 και 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιουβάλ Ροτέμ που επισκέφθηκε την Αθήνα την Πέμπτη 25 Μαϊου.
Η νέα τριμερής, η σημαντικότερη από τα σχήματα συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τον ισραηλινό αξιωματούχο, θα δώσει την ευκαιρία στους Αλέξη ΤσίπραΒενιαμίν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη να επαναλάβουν ότι ο σκοπός τους είναι να διευκολύνουν την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή χωρίς η συνεργασία να στρέφεται εναντίον κανενός.Ο κ. Ροτέμ είχε σύντομη συνάντηση με μικρή ομάδα δημοσιογράφων μετά τις συναντήσεις που είχε με έλληνες αξιωματούχους. Όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός για συνομιλίες με όλες τις χώρες της περιοχής και αναφέρθηκε σε «αγωγούς της ειρήνης», θέλοντας να περιγράψει τον τρόπο με το οποίο προσεγγίζει το Ισραήλ την ενεργειακή συνεργασία.

Ωστόσο, απέφυγε να προβάλλει μία λύση ή επιλογή ως καλύτερη από κάποια άλλη σε σχέση με την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, αναμένει με ενδιαφέρον τη μελέτη βιωσιμότητας για τον αγωγό East Med που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, στη Λευκωσία.

Επιπλέον, οι επιλογές ενός αγωγού προς την Τουρκία ή του LNG (ιδιαίτερα εφόσον ανακαλυφθούν περισσότερες ποσότητες αερίου στην ευρύτερη περιοχή) παραμένουν στο τραπέζι. Σε τελική ανάλυση όμως, θα είναι οι εταιρείες που θα αποφασίσουν ποια είναι η πιο συμφέρουσα οδός εξαγωγής. Αναφορικά με την Τουρκία πάντως, σημείωσε ότι υπάρχει προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, αλλά στο στρατηγικό επίπεδο είναι ακόμη νωρίς.

Τέλος, από τα λεγόμενα του κ. Ροτέμ, είναι ξεκάθαρο ότι η ισραηλινή πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη από τη στάση που μέχρι τώρα τηρεί η κυβέρνηση του νέου αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ«Θέλουμε την Αμερική να επανεμπλακεί στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης γίνεται ασμένως δεκτή από τα συντηρητικά σουνιτικά αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής που αναγνωρίζουν ότι ο κοινός εχθρός είναι ένας: το σιϊτικό Ιράν.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.