28/5/17

Η Αθήνα απαντά και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για Αιγαίο και Κύπρο: Επιστολή στον ΟΗΕ

Antonio Guterres (L), Secretary-General of the United Nations, stands near Rex Tillerson (5-R), the United States Secretary of State, and Nikki Haley (3-R), the United States Ambassador to the United Nations, following an United Nations Security Council meeting at United Nations headquarters in New York, New York, USA. EPA, JUSTIN LANE
Antonio Guterres (L), Secretary-General of the United Nations, stands near Rex Tillerson (5-R), the United States Secretary of State, and Nikki Haley (3-R), the United States Ambassador to the United Nations, following an United Nations Security Council meeting at United Nations headquarters in New York, New York, USA. EPA, JUSTIN LANE

Απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η Ελλάδα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκαν σε επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και με την οποία έθετε θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΕΔΩ Η ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Στην επιστολή του, που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, η Αγκυρα ουσιαστικά απειλούσε με casus belli τόσο την Λευκωσία όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθως όχι μόνο αμφισβητούσε την δυνατότητα της Κυπρου για διενέργεια ερευνών αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δήλωνε με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό, κ. Αικατερίνη Μπούρα απέστειλε σχετική επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συμπεριληφθεί και στο επόμενο δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας.

Η κ. Μπούρα απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς των Τούρκων και τονίζει ότι “σύμφωνα με το σύνηθες και το συμβατικό διεθνές δίκαιο, τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εν λόγω περιοχής, δικαιούνται να διαθέτουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες (ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστική οικονομική ζώνη), όπως κάθε άλλη χερσαία περιοχή”.

Το κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

Αναφορικά με την επιστολή της 12ης Απριλίου 2017 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τον Γενικό Γραμματέα (A/71/875S/2017/321), έχω την τιμή να δηλώσω τα εξής:

Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, που περιέχονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με τον ορισμό των εξωτερικών ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι αβάσιμοι, αναπόδεικτοι και στερούνται νομικής βάσης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί αγνοούν πλήρως ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18”Ε. Τα δικαιώματα αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με το σύνηθες και το συμβατικό διεθνές δίκαιο, τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εν λόγω περιοχής, δικαιούνται να διαθέτουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες (ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστική οικονομική ζώνη), όπως κάθε άλλη χερσαία περιοχή.

Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της επί των θεμάτων αυτών όπως εκτέθηκαν επανειλημμένα, μεταξύ άλλων στις επιστολές της 23ης Μαΐου και της 8ης Δεκεμβρίου 2016 του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα (A / 70 / 900- S / 2016/474 και A / 71/675-S / 2016/1043 αντίστοιχα) και τη ρηματική διακοίνωση αριθ. 974 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος, ημερομηνίας 8 Μαΐου 2012.

Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν διακινούσατε την επιστολή αυτή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, με βάση τα σημεία 41 και 73 (α) της ημερήσιας διάταξης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εάν την δημοσιεύατε στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας.

ΕΔΩ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κ. ΜΠΟΥΡΑ: GREECE-MPOURA-EPISTOLH-UN01
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑ ΤΟΥ ΟΗΕ: TURKEY-EPISTOLH-UN01

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.