27/5/17

Σύνοδο για το Κυπριακό χωρίς όρους θέλει η Αγκυρα

Τη Δευτέρα ο ιδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αιντ στην Αθήνα

Λευκωσία 
Χωρίς απάντηση έμεινε από την τουρκική πλευρά το αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε να μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες, μετά τη δήλωσή του ότι οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Τη Δευτέρα, ο κ. Άιντε θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά την περιγραφή του αδιεξόδου, το οποίο ωστόσο η Λευκωσία το αρνείται καλώντας όλες τις πλευρές να μην προτρέχουν. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων, που θα καθοριστούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ενημέρωση που θα του παρέχει ο κ. Άιντε τις επόμενες ημέρες. Αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίμησε ότι στην ενημέρωση του κ. Άιντε θα τονισθεί πως η όλη προσπάθεια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής στάσης.

Από την πλευρά της η Αγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσδοκά τη διεξαγωγή συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι όροι που θέτει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αντίθετοι με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και δεν συνάδουν με τη διακήρυξη της συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2014.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι «ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη, με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι σύνοδος για το Κυπριακό, συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε-έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές». Προστίθεται ότι «με δήλωση του ειδικού συμβούλου 'δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις'».

Πάντως, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωση, απάντησε σε έναν προς έναν στους ισχυρισμούς που πρόβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρώντας να του επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στον κ. Ακιντζί πως είναι αυτός που απέφευγε τη μεθοδολογία της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.