29/5/17

Απασφάλισε η Μέρκελ με τη σκέψη στον Τραμπ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της

Germany's Christian Democratic Union (CDU) party chairwoman and German Chancellor Angela Merkel receives a glass of beer during an election campaign event of the German Christian Social Union (CSU) party at the 46th Truderinger Festwoche festival week in Munich, Bavaria, Germany, 28 May 2017. EPA, CHRISTIAN BRUNA
Germany's Christian Democratic Union (CDU) party chairwoman and German Chancellor Angela Merkel receives a glass of beer during an election campaign event of the German Christian Social Union (CSU) party at the 46th Truderinger Festwoche festival week in Munich, Bavaria, Germany, 28 May 2017. EPA, CHRISTIAN BRUNA

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά τις τεταμένες συνόδους κορυφής του NATO και της G7 της περασμένης εβδομάδας.

Η καγκελάριος δεν κατονόμασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως, από το Μόναχο όπου βρίσκεται, είπε ότι η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται πλήρως στους άλλους “έχει τελειώσει, σε κάποιο βαθμό”.

“Το έζησα αυτό τις τελευταίες ημέρες. Και για αυτό μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας – φυσικά με φιλικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Βρετανία και να είμαστε καλοί γείτονες όπου αυτό είναι δυνατόν με τις άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίων”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας: “Εκεί όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει, επειδή η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλά μόνο αν τα πάει καλά η Ευρώπη”.

Κατά τη διήμερη σύνοδο της G7 στην Ιταλία ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και την Ιαπωνία σε πολλά ζητήματα. Κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αισθάνθηκαν αποθαρρυμένοι καθώς χρειάστηκε να καταπιαστούν και πάλι με θέματα που ήλπιζαν ότι είχαν διευθετηθεί από καιρό. Στο τέλος της συνόδου ο Τραμπ στήριξε την πρόταση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού, όμως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για το κλίμα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος τώρα, απ’ ότι ήταν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

“Αυτό για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος μετά από αυτή τη σύνοδο είναι ότι παρά τις κάποιες ασυνήθιστες… εκφράσεις, συμπεριφορές και τα λοιπά, οι εταίροι μας στην G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι απ’ ότι άφηνε να διαφανεί η πρώτη εντύπωση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ”, είπε ο Τουσκ από την Μπρατισλάβα.

28/05/2017 19:04 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Μόναχο, Germany

mignatiou.com

2 σχόλια:

  1. Απαγόρευσαν οι ΗΠΑ στην Ε.Ε. να προστατεύει τα σύνορα της ή μήπως απαγόρευσε κανένας στην Ε.Ε. να εχει κοινή εξωτερική πολιτική;

    Διότι κάθε πολίτης της ΕΕ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες που έχουμε ρόλο ακρίτα κάθε άλλο και δικαιολογημένα πιστεύουμε, πως η ΕΕ δηλαδή δεν έδινε καμία προσοχή όσο αυτό δεν είχε κινδύνους για τις κεντρικές της δυνάμεις και ιδιαίτερα την Γερμανία. Για αυτό η Ελλάδα για την δική της άμυνα απέναντι στους διαρκώς εκβιαστές Τούρκους και δαπάνησε δισεκατομμύρια τα οποία πολλά εξ αυτών πήγαιναν σε γερμανικές βιομηχανίες.

    Ή μήπως η ΕΕ υποστήριξε την Ελλάδα στο ζήτημα των ψευτομακεδόνων ή στο Κυπριακό κτλ κτλ κτλ;

    Προφανώς όταν η καγκελάριος μιλάει για την Ευρώπη εννοεί την Γερμανία, και όταν εννοεί για την προστασία της και πάλι φαίνεται να εννοεί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύουν τους Γερμανούς, όπως άλλωστε συνέβη και με την οικονομία όπου όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωζώνης δούλευαν ακόμα και παρά τα συμφέροντα τους για τα συμφέροντα της οικονομίας της Γερμανίας.

    Να μας λείπει τέτοια προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζούμε στην εποχή των Καβαλοκαλάμιανς. Μακάρι να βγω λάθος αλλά αυτή τη φορά η Γερμανία δεν θα έχει μέλλον. Τα κρατίδια που θα την διαδεχθούν τα περισσότερα θα είναι αντιγερμανικά και ορισμένα ίσως να γίνουν και ισλαμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.