29/5/17

Ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο: Κρίση στους κόλπους της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων

Της Sophie Mangal
Μετάφραση: Γεώργιος Αναγνώστου
Ο τωρινός διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, η οποία είναι γνωστή ως SOCOM (Special Operations Command), Στρατηγός Raymond A. Thomas, απευθυνόμενος στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν την τρέχουσα ένταση όσον αφορά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Δήλωσε ότι το προσωπικό είναι εξαντλημένο ψυχολογικά, γεγονός που αντανακλάται, μεταξύ άλλων, από το μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών.
Ο στρατηγός τόνισε ότι 8.000 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ λαμβάνουν μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το 55,3% των στρατιωτών βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, το 17,3% στην Αφρική και το 12,7% στην Ευρώπη. Περίπου 500 καταδρομείς βρίσκονται στη Συρία. Η ενεργός εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων σε τέτοιο βαθμό έχει αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά την αντοχή των μονάδων στο στρες. 
Ο Στρατηγός R. Thomas διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού. Ωστόσο, δεν παρέθεσε συγκεκριμένα δεδομένα για να μην εισέλθει σε «τρομακτικά στατιστικά στοιχεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, εφιστάται η προσοχή στις πληροφορίες που διακινούνται από αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το αποκορύφωμα των αυτοκτονιών μεταξύ του προσωπικού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών συνέβη το 2012. Εκείνο το διάστημα, συνήφθη μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν, και ξεκίνησε η ενεργός φάση της σύγκρουσης στη Συρία. Σύμφωνα με το Reuters, καταγράφτηκαν τότε επίσημα περισσότερες από 350 περιπτώσεις αυτοκτονιών. Το 2014 – έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης του διεθνούς συνασπισμού σε Συρία και Ιράκ – αυτοκτόνησαν 275 στρατιώτες. Το 2016 καταγράφτηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις.

Επιπλέον, ο αρχηγός των Ειδικών Δυνάμεων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πρόσφατα οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο ως γενικό μέσο για την επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύει ότι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες επί του παρόντος να φέρουν εις πέρας καθήκοντα πέραν των συνηθισμένων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, η SOCOM αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη στελέχωση, οι οποίες οφείλονται στην ευρεία γεωγραφική ανάπτυξη των στρατευμάτων, καθώς και στα μεγάλα χρονικά διαστήματα που διαρκούν οι αποστολές. Ως παράδειγμα, ο στρατηγός ανέφερε την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, η οποία, σύμφωνα με τα σχέδια, επρόκειτο να λήξει το 2014.

Ο στρατηγός τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η SOCOM διπλασίασε, και ακόμη τριπλασίασε, τις προσπάθειες για την παροχή ψυχολογικής βοήθειας. Για αυτόν τον σκοπό, πριν από δύο χρόνια, υπογράφτηκε μια σύμβαση με την Αµερικάνικη Ένωση Αυτοκτονιολογίας για την εκπόνηση ενός προγράμματος με στόχο την πρόληψη των αυτοκτονιών και την αναγνώριση πρώιμων ενδείξεων για ενδεχόμενες τραγωδίες.

Οι τραγωδίες αυτές δεν αποτελούν, δυστυχώς, έκπληξη μετά από σχεδόν 16 χρόνια αδιάκοπων πολέμων. Το 2015, ο πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, Στρατηγός Joseph Votel, όπως και ο Ναύαρχος William McRaven το 2014, απηύθυνε προειδοποιήσεις για την υπερβολική πίεση που ασκούνταν στο προσωπικό. Πλέον οι στρατιώτες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ μιλούν αρνητικά για τους κανόνες της μάχης, τον μικρό αριθμό και το υψηλό επίπεδο θνησιμότητάς τους σε Ιράκ και Συρία.

Οι Ειδικές Δυνάμεις ανέμεναν με ανυπομονησία την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Donald Trump. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Trump, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Βόρεια Καρολίνα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και όχι στην ανατροπή κυβερνήσεων. Φαίνεται ότι αυτά τα σχέδια δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς με αυτόν τον ρυθμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται σύντομα να καταστήσουν ανενεργές τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.