30/5/17

FT : Το ολίσθημα Μέρκελ, ο Τραμπ και το τέλος της Δύσης

Η δήλωση Μέρκελ για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ ήταν ένα σοβαρό ολίσθημα. Γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα μηνύματα της ιστορίας.




Η πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη ήταν περίεργη. Τα επακόλουθα της ήταν εκρηκτικά. Σε δηλώσεις της σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, λίγο μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον, η Άγκελα Μέρκελ έφτασε κοντά στην διακήρυξη του θανάτου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι: «Οι εποχές στις οποίες μπορούσε κανείς να βασιστεί στους άλλους έχουν σε ένα βαθμό παρέλθει, όπως συνειδητοποίησα τις τελευταίες ημέρες. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Φυσικά πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τους άλλους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να παλέψουμε οι ίδιοι για το μέλλον μας».
Τα σχόλια της Μέρκελ έγιναν γρήγορα πρωτοσέλιδο. Ο Ρίτσαρντ Χάας, ο οποίος ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων είναι ο πρεσβευτής του κατεστημένου της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής έγραψε στο Twitter: «Το να λέει η Mέρκελ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε άλλους και πρέπει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της είναι μια κρίσιμη καμπή και αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν οι ΗΠΑ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Εμεις οι Ευρωπαίοι πρεπει να παρουμε τις τυχες μας στα χερια μας.....
    Εξυπακούεται υπο την αρχηγια της Γερμανιας,γι'αυτο αλλωστε φτιαχνει και στρατο.
    Το Γ! Ραιχ διεθετε στρατο,το Δ! Ραιχ θα διαθετει στρατο και οικονομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.