31/5/17

Χωρίς προηγούμενο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, λέει ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλάει σε συνέδριο του Economist. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλάει σε συνέδριο του Economist. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

Την «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, από το 2010, στη διόρθωση των ανισορροπιών, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
«Είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.

Στην ομιλία του, με θέμα κυρίως το αν βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος του χρέους, ως βασικής προϋπόθεσης για την ανάκαμψη.

Ο ίδιος παρουσίασε μια πρόταση διευθέτησης, η οποία στηρίζεται στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια μείωση στο 2%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Όπως τόνισε αυτό είναι το «λιγότερο» που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ Βερολίνο, Germany
mignatiou.com

10 σχόλια:

  1. "Χωρίς προηγούμενο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, λέει ο Στουρνάρας"!

    Ministries of 1984
    The Ministries of Love, Peace, Plenty, and Truth are ministries in George Orwell's futuristic fiction dystopia novel Nineteen Eighty-Four, set in Oceania. Despite the name, no actual "ministers" are mentioned in the book, and all public attention is focused on the idealized figurehead Big Brother.
    The Ministry of Peace concerns itself with war, the Ministry of Truth with lies, the Ministry of Love with torture and the Ministry of Plenty with starvation. These contradictions are not accidental, nor do they result from ordinary hypocrisy: they are deliberate exercises in doublethink.

    Ministry of Plenty
    The Ministry of Plenty (in Newspeak, Miniplenty) is in control of "Oceania's" planned economy. It oversees rationing of food, supplies, and goods. The central theme of Oceania's idea that a poor, ignorant populace is easier to rule over than a wealthy, well-informed one. Telescreens often make reports on how Big Brother has been able to increase economic production, even when production has actually gone down (see § Ministry of Truth). The Ministry hands out statistics which are "nonsense".
    Like the other ministries, the Ministry of Plenty seems to be entirely misnamed, since it is, in fact, responsible for maintaining a state of perpetual poverty, scarcity and financial shortages. However, the name is also apt, because, along with the Ministry of Truth, the Ministry of Plenty's other purpose is to convince the populace that they are living in a state of perpetual prosperity.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Κριστιαν Θελω να πιστευω οτι μπερδεψατε τις αναρτησεις με εκεινον που δεν εχει ονοματεπωνυμο. Δικια του αναρτηση ειναι αυτη , οχι δικια σου. Εκτος κι αν εχεις εφεση στο μπλακ χιουμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάταια προσπαθείς να σπείρεις ζιζάνια στην ομάδα διαχείρισης του Ινφογνώμονα και να βάλεις καλούπια εκεί που δεν υπάρχουν.

      Διαγραφή
    2. Ποτε δεν περασε απο το μυαλο μου να κανω κατι τετοιο.Αν ετσι νομισατε,σας ζητω συγγνωμη.Αυτο που εννοω ειναι οτι ο αν παρατηρησεις το συνολο σχεδον των αναρτησεων των βασικων συνεργατων του Ινφογνωμονα θα δειτε οτι ο καθενας απο εσας εχει και μια διαφορετικη θεματογραφια-ενα καλουπι για να δανειστω την δικη σου λεξη.Τωρα οσον αφορα το πνευμα της αναρτησης. Αν συμμεριζεσθε τις αποψεις του Στουρναρα περι προοδου της πατριδας μας, τι να πω; Θεωρειτε προοδο τις χιλιαδες που αυτοκτονησαν , τις χιλιαδες που πεθαινουν απο ελλειψεις στα νοσοκομεια , τα παιδια που δεν γεννιουνται γιατι οι νεοι δεν κανουν οικογενεια , τις 500 χιλιαδες νεων που εφυγαν στο εξωτερικο , το 1,5 εκατ ανεργους-ανασφαλιστους αναμεσα σε αυτους ειμαι κι εγω, τα 500 χιλ παιδια που υποσιτιζονται και λιποθυμουν απο την πεινα στα σχολεια;Αυτα για να περιοριστω μονο στο ανθρωπινο παραγοντα .Απλα να εχετε υπ'οψη σας οτι τυποι σα το Στουρναρα δε θα μπορουσαν να κανουν το κακο που κανουν,αν δεν υπηρχαν οι δημοσιογραφοι και οι διαμορφωτες της κοινης γνωμης να κανουν πλυση εγκεφαλου στο κοσμο. Με εκτιμηση

      Διαγραφή
    3. Μαρίνο,
      Εσύ μίλησες για black humor, έτσι δεν είναι; Συνεπώς η συγνώμη σου περισσεύει.

      Τώρα για το θέμα Στουρνάρα.
      Καλώς κακώς είναι διοικητής της ΤτΕ, αλλά δύσκολο να μην αναφερθεί σε πληροφοριακό δελτίο ενημέρωσης όπως είναι ο Ινφογνώμων, -συμφωνούμε, δεν συμφωνούμε- με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του.

      Διαγραφή
  3. 1η Ιουνίου είναι σήμερα. Το είδα και νόμιζα ότι είναι πρωταπριλιά.
    Καλό μήνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To 2013 είχε δήλωσει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο.Το 2017 λέει για πρόοδο άρα το 2021 θα μας λέει είμαστε στο τούνελ που βγαίνει σε μία στροφή που οδηγεί στην ανηφόρα που μας οδηγεί στις αγορές ! Αν και είναι πλέον Ιούνιος ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν στο πρώτο μου σχόλιο συμπληρώσω ότι μιλάμε για υπόκοσμο του χειρίστου είδους, θα έχω άδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.