31/5/17

Ο Τραμπ χαλάει το κλίμα: Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού

Ο Τραμπ χαλάει το κλίμα: Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού
Ο κύβος ερρίφθη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για το κλίμα του Παρισιού, στην οικοδόμηση και διαμόρφωση της οποίας είχε κεντρικό ρόλο ο Μπαράκ Ομπάμα και στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες εκτός από τη Συρία και τη Νικαράγουα. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι αξιωματούχοι του έχουν παρατεταμένα μπλοκάρει ανακοινώσεις οργανισμών παγκοσμίως από την G7 μέχρι τον ΠΟΕ και το NATO επ αφορμής της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά media το θέμα της παραμονής ή απόσυρσης από τη συμφωνία για το κλίμα έχει διχάσει τον Λευκό Οίκο με τον πολιτικό σύμβουλο του Τραμπ, Στηβ Μπάνον, να πιέζει για την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και αποχώρηση, ενώ η Ιβάνκα Τραμπ, ο υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρυ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πιέζουν για την παραμονή.

Η ανακοίνωση της απόφασης για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με τους περισσότερους ηγέτες να έχουν ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό.

Παράλληλα θα απαιτηθεί νέα διαδικασία διαμόρφωσης των standards εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ και ανά πολιτεία, ενώ είναι ακόμη αβέβαιο αν οι και σε πιο βαθμό οι επιλογές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορούν να υπερισχύσουν σε τέτοια θέματα των πολιτειακών αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ακόμη αυστηρότερα πρότυπα από αυτά που προβέπει η συμφωνία για το κλίμα.


Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανέφερε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios την Τετάρτη, επικαλούμενο δύο μη ταυτοποιημένες πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «φιάσκο», αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας το Σάββατο, αναφέροντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Αργότερα, με κοινοποίηση του στο Twitter,  είχε ανακοινώσει πως θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα.
Στην απόφαση του Τραμπ αναφέρθηκε και το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο μία από τις δύο προαναφερθείσες πηγές.
Η συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 200 χώρες και η οποία πάρθηκε στο Παρίσι το 2015, στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων αερίων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Κάτω από τη συμφωνία, οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 με 28 ποσοστιαίες μονάδες στο χρονικό διάστημα 2005-2025.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, την απόσυρση θα αναλάβει μία ομάδα, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Σκοτ Προύιτ, και η οποία θα επιλέξει μεταξύ μίας επίσημης σταδιακής απόσυρσης που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια, και μίας απότομης απόσυρσης από τη συνθήκη του ΟΗΕ, πάνω στην οποία βασίζεται η συμφωνία, η οποία θα γίνει πιο γρήγορα αλλά και πιο ακραία.
Η απόφαση για την απόσυρση από τη συμφωνία επηρεάστηκε σημαντικά από ένα γράμμα που υπέγραψαν 22 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, το οποίο τασσόταν ανοιχτά υπέρ μίας στροφής 180 μοιρών σε σχέση με την κλιματική πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, σημείωνει το δημοσίευμα.
Ο τελευταίος, σε επίσκεψη του στην Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα, είχε εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια για την ιστορική συμφωνία, στην επίτευξη της οποίας συνέβαλε σημαντικά και ο ίδιος.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει μία αμερικανική έξοδος, φοβούμενοι ότι άλλα έθνη μπορεί να επηρεαστούν και να χαλαρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη συμφωνία ή ακόμη και να αποχωρήσουν και αυτά από αυτή.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις για τη λειτουργία της συμφωνίας αναμένεται να είναι μεγάλες, καθώς η τελευταία βασίζεται κυρίως στην αφοσίωση που δείχνουν σε αυτή τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, τα οποία, σύμφωνα με επιστήμονες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ξηρασία, καθώς και συχνότερες ισχυρές καταιγίδες.
H ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού θα ανακοίνωθει τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος με κοινοποίηση του στο Twitter.
I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη μούφα η υπόθεση της υπερθέρμανσης.Ολο το κόλπο ήταν για να φορολογούν τον πλανήτη τρομοκρατώντας μας
    εδώ ο Φάρατζ τους δουλεύει διότι τα παγόβουνα επανήλθαν σε έναν χρόνο κατά 60%!!!!!
    Φάρατζ / Μπαρόζο - Υπερθέρμανση του Πλανήτη
    https://www.youtube.com/watch?v=vxgM4qbRoRQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.