27/5/17

Φοβερό άρθρο του Παντελή Σαββίδη: Τα οκτώ θανάσιμα αφηγήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στο χάος

Υπάρχουν οκτώ αφηγήματα της Μεταπολίτευσης τα οποία μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση. Η τραγωδία επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αφήγημα που θα μας βγάλει από την κρίση. Υπάρχουν, μερικές, ανεδαφικές υποσχέσεις που δίνονται σε έναν ευκολόπιστο λαό.
Το πρώτο αφήγημα έχει να κάνει με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ήταν ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός που νομιμοποίησε το ΚΚΕ, τα πράγματα δείχνουν υπό προϋποθέσεις, και το κατέστησε πολιτικό μικρομάγαζο. Διαπνεόταν από ένα μεσσιανικό όραμα, και επέβαλε για τον εαυτό του το χαρακτηρισμό του «Εθνάρχη». Η πολιτική του συμπυκνώνεται στη φράση «σας έβαλα στην ΕΟΚ, μάθετε να κολυμπάτε».
Μόνο που από ό,τι αποδείχθηκε δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούσαμε να μάθουμε να κολυμπάμε, ή χρειαζόμασταν προπόνηση. Πάντως, δεν μάθαμε να κολυμπάμε.
Ο δεύτερος πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, το αντίπαλο δέος της Δεξιάς παράταξης και του Καραμανλή.
Επεδίωξε τον μικροαστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας βάζοντας νέα στρώματα στο πολιτικό παιχνίδι (αυτά που ήθελε να εκφράσει και του έδιναν την πολιτική νίκη), αλλά στο κρίσιμο σημείο της στροφής έλεγε «δυστυχώς, δεν μας ακολούθησαν», εννοώντας πως τα στρώματα του κινήματός του ήθελαν απλώς να διώξουν τους άλλους και να καταλάβουν αυτά την εξουσία. Καμιά ουσιαστική μεταβολή στην πολιτική εξέλιξη της χώρας.
Το τρίτο αφήγημα ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η φράση που έμεινε από την πρωθυπουργία του αναφερόταν στο «σκοπιανό» και συνοψίζεται στο «Σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς τίποτε για το όνομα». Τα χρόνια πέρασαν και το όνομα παραμένει ακόμη άλυτο. Όλοι το θυμούνται.
Το τέταρτο αφήγημα ήταν του Κώστα Σημίτη.
Η συνέχεια του άρθρου στο: 

15 σχόλια:

  1. Για τον τελευταίο διαφωνώ ριζικά!

    Γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και βαδίζουν επί προδιαγεγραμμένου σχεδίου το οποίο διαθέτει πολλαπλές πτυχές και διάφορες κατευθύνσεις.

    Εκτός από την άλωση της εξουσίας, από την οποία πολύ δύσκολα θα φύγουν και άν θα φύγουν, ετοιμάζουν την μετάβαση της χώρας όχι μόνο σε άλλο καθεστώς αλλά σε τελείως άλλη .. χώρα!

    Κάνετε όλοι λάθος σας εάν νομίζετε ότι παίζουν λόγω άγνοιας τα εθνικά μας θέματα!


    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων και αντικειμενικότητας στις προσεγγίσεις, αλλά συχνά (όπως και εδώ) φθάνει στην άλλην άκρη:
    Ίσως για να μην μάς πούν δεξιούς ή δεξιόφιλους ή απλά "μη αρκούντως προοδευτικούς", γινόμαστε πιό αυστηροί προς τούς πολιτικούς τής λεγόμενης "δεξιάς" και πιό επιεικείς στους αυτοχαρακτηριζόμενους προοδευτικούς και αριστερούς κ.ο.κ. . Πιθανότατα οι εκτιμήσεις ως προς τούς Κωνσταντίνους (Καραμανλή, Μητσοτάκη και Καραμανλή νεώτερο) να μην είναι υπερβολικές αλλά απλά αυστηρές . Δεν γίνεται όμως να είμαστε τόσο ήπιοι και να λέμε "Καμιά ουσιαστική μεταβολή στην πολιτική εξέλιξη της χώρας" για τον ολετήρα
    που αναβίωσε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Ελλάδα, μισθοδοτώντας "πρώην αντάρτες" (την στιγμή μάλιστα που είχε ήδη αρχίσει η αφομοίωσή τους στην αστική προσαρμογή), εισήγαγε τον απόλυτο και απροκάλυπτο αμοραλισμό και διέλυσε εσκεμμένα τον παραγωγικό ιστό τής χώρας πετατρέποντας την οικονομία μας σε αμιγώς δανειστική και επιχορηγούμενη. Αν αυτή η διάλυση ηθών, αξιών και οικονομίας και το καταστροφικό "πισωγύρισμα" δεν είναι ουσιαστική μεταβολή στην πολιτική εξέλιξη της χώρας, τοτε τί είναι;;
    Ανάλογα και για τον "κινέζο ανακτορικής καλλιεργείας", τον γνωστό "γερμανό Ελληνικής καταγωγής". Μπορεί να αναφέρεται κανείς στην ύποπτη έως σκοτεινή πολιτεία του χωρίς να καυτηριάζει την με ψεύτικα στοιχεία ένταξή μας στο ευρώ με προκρούστια δραχμική ισοτιμία βρόγχου, το εγκληματικό σκάνδαλο τού Χρηματιστηρίου, το ξεπούλημα αποθεμάτων χρυσού, τα swaps και την λοιπή δημιουργική λογιστική που μεταχρονολόγησε το χρέος ώστε να εκτιναχθεί στα χρόνια τού Κώστα Καραμανλή (τού νεώτερου);;
    Με όλην την εξαιρετική εκτίμηση που τρέφω προς τον συντάκτη τού άρθρου, με όλη την δυνατή σεμνότητα που μπορώ να επιστρατεύσω, φιλικότατα, θα τού πρότεινα , αυτά τουλάχιστον τα κεφάλαια να τα "ξαναδιαβάσει" αλλιώς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν φαίνεται να μπορεί να βγει άκρη για το ποιοί είμαστε και πώς πορευόμαστε αν δεν φτάσουμε σκαλίζοντας σε κάποια βασικά στοιχεία (πίσω από τα εμφανώς δεδομενα). Μια ιδέα είναι η εξής. Πρώτον, το νεο-ελληνικό κράτος ιδρύθηκε ως προτεκτοράτο, εν πολλοίς υπό τη γερμανική εποπτεία (γι' αυτό και εκείνοι δεν έπαψαν να απαιτούν να είμαστε γενικώς του χεριού τους). Δεύτερον, ανατεθήκαμε στη δυτική σφαίρα επιρροής, και γι' αυτό η Δύση θα (επιχειρεί τουλάχιστον να) μας συντρίβει, όποτε ''κουνιόμαστε" ή πάμε να "κουνηθούμε". Τρίτον, η Ρωσία, γνωρίζοντας το status quo, πάντα επιχειρεί να πατάει στην όποια πολιτισμική συγγένειά μας, για να μας δημιουργεί ποικίλες ελπίδες, μόνο και μόνο για να προκαλεί εσωτερικές τριβές στη Δύση (εμείς, όμως, υφιστάμεθα τις συνέπειες). Τέταρτον, η αμφίπλευρη υποδαύλιση έντονης έως διασπαστικής εσωτερικής διαίρεσης, δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών βαθιάς εθνικής πολιτικής και παράγει τη γελοία εικόνα Κωστάκης εναντιον Γιωργάκη, Αλεξάκος ο αστοφάγος, κ.λπ. Πέμπτον, και ισως κρισιμότερον, όλα αυτά και ειδικά το τελευταίο, είναι δυνατά μόνο πάνω στο υπέδαφος ενός λαού "ευκολόπιστου" (ας χρησιμοποιήσω τον όρο του σεβαστού καθόλα κ. Σαββίδη). Μόνο που το να έχουμε ένα όνομα για το πρόβλημα δεν σημαινει ότι έχουμε και γνώση/επίγνωση του βάθους του. Γιατί άραγε ο λαός μας έφτασε να γίνει τόσο ευκολόπιστος; Από πότε; Τι συντηρεί αυτή την κατάσταση; Και, αν αλλάξει αυτό, μέχρι τι μπορούμε να ελπίζουμε; (Τέλος χρόνου. Αλλού τα άλλα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο λάθος του Κου Σαββίδη, εξισώνει τις κυβερνήσεις Α. Παπα δρεου- Σημίτη που επιδοτήθηκαν με 116 δις απο την ΕΕ με τις υπόλοιπες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αφηγήματα του αρθρογράφου διαβάζονται σαν παραμύθια. Κύριε Σαββίδη για την κάθε περίοδο διακυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικες συνθήκες και συγκεκριμένες ευθύνες.Όταν παρέλαβε ο αποκαλούμενος Εθνάρχης την εξουσία από την δικτακτορία η Ελλάς ήταν μία ευημερούσα χώρα,με υγειή παραγωγική βάση, ισχυρό νόμισμα,με ελάχιστο δημόσιο χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ.Η ισοτιμία δολαρίου προς την δραχμή ήταν 1 δολ. προς 30 δραχμές.Μέσα σε έξι χρόνια διακυβέρνησης απο τον Καραμανλή και τον Ράλλη [το ξέχασες αυτό το αφήγημα], η ισοτιμία πήγε 1 δολάριο προς 81 και το δημόσιο χρέος σε αυξητική τάσι.Η Ίδια αρνητική πορεία και με επιταχυνόμενο ρυθμό συνεχίστηκε και επι κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.Το αποτέλεσμα ήτο η οικονομία της χώρας το 1989 να βρίσκεται υπό κατάρρευση όταν παρέλαβε την εξουσία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο οποίος προς τιμήν του προσπάθησε να ανακόψει την αρνητική πορεία και να σταθεροποιήσει την οικονομία, χωρις να ζητήσει την βοήθεια του Νομισματικού Ταμείου.Εάν δεν ανατρέπετο η κυβέρνηση Μητσοτάκη από συμφέροντα διαπλοκής εκτιμώ ότι η Πατρίδα μας δεν θα βρισκόταν στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και που την οδήγησαν οι ανίκανοι πρωθυπουργοί που στη συνέχεια κυβέρνησαν την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι οι μεγαλο-δημοσιογράφοι, χρησιμοποιούν το εξής τέχνασμα (φυλάνε την λεγόμενη πισινή) : Μας υποβάλουν την αίσθηση πώς, ό,τι έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσαντες και κυβερνώντες, το έκαναν από αγνή πρόθεση και απλώς έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους.

    Καμμία, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ, αναφορά δεν θα βρούμε, η οποια να αναφέρεται στις προθέσεις και στα βαθύτερα αίτια των πράξεων και αποφάσεων των κυβερνώντων.

    Εν ολίγοις, όλη η συστημική δημοσιογραφία εν δράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιός είναι ο κ. Σαββίδης που με υφος πολλών δωδεκάδων καρδιναλίων "ξεπετά" την τεσσαρακονταετία με αποφάνσεις και αποφθέγματα ;
    Ποίο το εργο του, η θητεία του στην κοινωνία, το "palmares" του εν ολίγοις που του επιτρέπει τέτοιες βαθυστόχαστες - ο Κύριος να τις κάμει - "αναλύσεις" ;
    Αρκεί ενα Ποντιακο επώνυμο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολιτικα τον βρηκα φαουλ αλλα ειναι γνωστος δημοσιογραφος που κανει εδω και χρονια τις πλεον ποιοτικες εκπομπες στο καναλι ΕΤ-3. Τον θεωρω πνευματικο ανθρωπο που θα ηταν λαθος να μπλεξει με μικροπολιτικη. Πρεπει να μεινει στην θεση που αφυπνιζει πνευματικα την κοινωνια.

      Διαγραφή
  8. Η ρίζα της καταστροφής της Ελλάδος είναι οι πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου.
    Υπερδανεισμός, διόγκωση του δημοσίου, ατέλειωτοι διορισμοί, συντάξεις στούς πάντες, απίστευτες αυξήσεις, δώρα, όλα με δανεικά λεφτά.
    Ναι επέτυχε να περιορίσει το κομμουνιστικό κόμμα στο 10% σε μία κρίσιμη εποχή για την Δύση, την εποχή που το Κ.Κ. κόντεψε να ανεβεί στην εξουσία στην Ιταλία. Τεράστια η επιτυχία του, πουλώντας στις μάζες "σοσιαλισμό".
    Αλλά αυτά σήμερα τα πληρώνουμε και θα τα πληρώνουμε για τα επόμενα 100 χρόνια,
    έχοντας απωλέσει την εθνική ανεξαρτησία μας και έχοντες καταντήσει μία αποικία χρέους.
    Ενώ ο Κ.Καραμανλής παρέλαβε ένα χρέος 22% το 1974, και του άφησε ένα χρέος 28% το 1981.
    Ο Α.Παπανδρέου και οι επίγονοι του κατέστρεψαν την Ελλάδα, έχοντες κατορθώσει να φτάσουν το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Fotis V. είπε «…ο Κ. Καραμανλής παρέλαβε ένα χρέος 22% το 1974, και του άφησε ένα χρέος 28% το 1981...»

    Το χρέος… «κείται μακράν»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το άρθρο του Παντελή Σαββίδη είναι σωστότατο 100%.
    Όμως ο καθένας ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση, κατακρίνει ή επικρίνει τόσο τους προμνημονιακούς όσο και τους μεταμνημονιακούς πρωθυπουργούς.
    Το αν φταίει κάποιος λιγότερο ή περισσότερο είναι ασήμαντη λεπτομέρεια.
    Όλοι οι προμνημονιακοί πρωθυπουργοί συνετέλεσαν στην αποβιομηχανοποίηση και τον άκρατο δανεισμό της χώρας.
    Οι δε μεταμνημονιακοί συνέχισαν τους δανεισμούς (μνημόνια) με αντάλλαγμα την παραχώρηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
    Εγώ που δεν ανήκω πλέον σε κανένα πολιτικό κόμμα βλέπω τα πράγματα ανεπηρέαστα και καθαρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλό άρθρο αλλά η ευθύνη του "Εθνάρχη" ως κύριου καθοδηγητή και μηνυματοδότη της μεταπολίτευσης δεν συγκρίνεται με τις ευθύνες των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το χρέος απο μονο του ως μέρος του ΑΕΠ δε λεει τιποτα ! Αλλο το 150% του ΑΕΠ εσωτερικό δηλαδή που το χρωστάς σε ανθρώπους σου και αλλο το 60% εξωτερικό ! Υ βρίζουν ολοι τον Παπανδρέου και τον Τσοβόλα όμως αυτός που πραγματικά χρεωκόπησε τη χώρα ηταν ο Σημιτης ! Αυτός δανείστηκε εξωτερικό χρέος και μάλιστα με τέτοιο δόλιο τρόπο που σχεδόν κατέστρεψε τη χώρα ! Αν βρισκόμασταν πίσω στο 1990 100 φορές να ζούσαμε δεν μπαίναμε στο μνημόνιο ! Η δεκαετία του 1990 σφράγισε την Ελλαδα σε μορφή χρέους.Το μονο κακό που έκανε ο Ανδρεας ηταν η αποβιομηχάνιση .Ενα πολυ μεγάλο θεμα στο οποίο ισως συνετέλεσαν και ξένες μυστικές υπηρεσιες μέσω τότε εμπρησμών και άλλων "τρομοκρατικών" και καλα ενεργειών ... Η Ιαπωνία π,χ εχει 300% χρέος αλλά το χρωστάει στους Γιαπωνέζους .Απλως αναβάλει την πληρωμή και προχωράμε,η Ελλαδα το χρωστάει στο Δ.Ν.Τ και στη Γκολντμαν Σαχς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.