31/5/17

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να αρθεί η ποινή στους καταληψίες μαθητές του Ρεθύμνου

Παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή την μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους 3  μαθητές


Άμεση ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, στην  ποινή της κοινωνικής εργασίας  που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος 3 ανηλίκων, μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι  συμμετείχαν σύμφωνα με καταγγελίες στην συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός  παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή την μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους 3  μαθητές.

Κατά την κυρία Δημητρίου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και αφετέρου της  προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.

Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου   ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
    
Τα 3 παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη  και τους  επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα.
          
Πάντως, είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα που λαμβάνεται ανάλογη απόφαση για μαθητές.
         
Την ίδια στιγμή,  οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.


ΠρώτοΘέμα

4 σχόλια:

  1. Νταξ'. "Ρημάξτε τα όλα".
    Όσα έχουν μείνει δλδ. Αυτό είναι το μήνυμα.
    Σε κάθε σοβαρή χώρα οι οικογένειες οι ίδιες θα ζητούσαν περισσότερες ώρες εθελοντικής προσφοράς των "βλαστών" τους που παρεκτράπησαν προς συμπολίτες που το έχουν ανάγκη. Μπορεί κι ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να έκανε το ίδιο.
    Αλλά όπως έχω χιλιογράψει, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη Παιδείας και το Δημογραφικό. Από αυτά τα 2 εκπορεύονται όλα τα υπόλοιπα...
    Και η Παιδεία ξεκινά από την Οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ κα Εἰσαγγελέας τοῦ Ἀείου Πάγου, βλέπει, φοβοῦμαι, ἐν προκειμένῳ, τήν ἀρχή τῆς ἀναλογικότητας ὡς μητέρα πού τείνει ὅλα νά τά συγχωρῆ στά παιδιά!
    Καί ὄχι ὡς δικαστής, οὔτε κάν ὡσάν φιλόστοργος πατέρας ἤ παιδαγωγός, πού βάζει τά ἀναγκαῖα ὅρια μέ τήν ἐνδεδειγμένη παιδαγωγική βοήθεια.
    80 ὧρες κοινωνικῆς ἐργασίας εἶναι 10-20 ἡμέρες ἐργασίας. Τί καλλίτερο δῶρο γιά τά παιδιά αὐτά; Ἀργότερα θά τό ἐκτιμήσουν πολύ.
    Διότι, τιμωρῶ, σημαίνει βοηθῶ, στήν πρώτη ἔννοια τῆς λέξεως. Περί αὐτοῦ πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν κάποτε αρχίσουμε την επαν-οικοδόμηση της πατρίδας μας, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να την αρχίσουμε από το νομικό και δικαστικό μας σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τις 80 ωρες κοινωνικης εργασιας θα μπορουσαν καλιστα να τις κανουν οι γονεις τους ωστε την επομενη φορα να ελεγχουν καλυτερα τα βλασταρια τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.