31/5/17

Αλβανική εφημερίδα καταρρίπτει ως αναληθή τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες στην αλβανική ΑΟΖ

Αλβανική εφημερίδα καταρρίπτει ως αναληθή τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες στην αλβανική ΑΟΖ
Στα αναληθή και προβοκατόρικα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών αλβανικών εφημερίδων, που «καταγγέλλουν» ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αλβανικά χωρικά ύδατα, απάντησε με άρθρο «καταπέλτη» η αλβανική εφημερίδα Albanian Free Press.
Στο κύριο της άρθρο τη Δευτέρα με τίτλο «Fake News για να διαταράξουν τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας;», η Albanian Free Press γράφει ότι την ημέρα που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2015 στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε μερίδα του αλβανικού Τύπου κυκλοφόρησαν ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική κυβέρνηση εκχωρούσε δικαιώματα για έρευνα πετρελαίου σε αλβανικό θαλάσσιο χώρο».

Οι δύο πρωθυπουργοί στη συνάντησή τους, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Έντι Ράμα, έδωσαν έμφαση στη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων και τον ρόλο της φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στη Βαλκανική.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε εκτός των άλλων στη συνάντηση ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την Αλβανία και ότι «επιθυμούμε να συνεχίσει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μας στην πορεία της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.».
O Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδος για τις μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει στο σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.
Η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία δεν επιτρέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων για διμερή θέματα, γράφει η Albanian Free Press, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να συνεχίσει τις συνομιλίες μετά τις εκλογές στην Αλβανία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η αλβανική εφημερίδα, τη στιγμή που ο απόηχος αυτής της συνάντησης στα αλβανικά ΜΜΕ ήταν ασθενής, μερίδα αλβανικών Μέσων [διαβάστε εδώ] εγείρει υπόνοιες ότι η Ελλάδα σφετερίζεται αλβανικό θαλάσσιο χώρο και αναφέρεται σε δημοσίευση από ελληνικά Μέσα –κάτι που συμβαίνει εδώ και μήνες– πληροφοριών για το ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο για το επόμενο έτος.
Τρεις ξένες εταιρείες, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, ενδιαφέρονται για τα θαλάσσια οικόπεδα JONI 2 και JONI 10.
Ο χάρτης που συνοδεύει το δημοσίευμα, δείχνει ότι το οικόπεδο JONI 2 βρίσκεται μετά το οικόπεδο JONI 1, σε χώρο κοντά στην Κέρκυρα.
Η υπό διαπραγμάτευση θαλάσσια ζώνη ανάμεσα σε Αλβανία και Ελλάδα είναι το οικόπεδο JONI 1, όσον αφορά τα οικόπεδα από το JONI 2 μέχρι το JONI 11, η αλβανική πλευρά δεν διεκδικεί κάτι.
Διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνονται για το JONI 1.
Συμφωνία Μπάσα – Μπακογιάννη του 2009, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο JONI 1, απερρίφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας.
Ενώ λοιπόν η Ελλάδα δεν περιλαμβάνει το οικόπεδο JONI 1 στις έρευνές της, η σύνταξη και δημοσίευση ειδήσεων που καλλιεργούν τέτοιες υπόνοιες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίσους της μίας πλευράς σε βάρος της άλλης.
Κάτι τέτοιο διαταράσσει τις πολύ σημαντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οδηγεί σε καταστάσεις που δεν φέρνουν τίποτα το καλό για τις δύο χώρες.
Οι απόπειρες ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν θέματα και να στήσουν πολεμική πάνω σε «fake news», θα μπορούσε να ζημιώσει τόσο την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας όσο και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, την οποία όλα σχεδόν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα θεωρούν στρατηγικό εταίρο.
Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, συνεχίζει η Albanian Free Press, το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας παραδέχεται ότι ορισμένα αλβανικά ΜΜΕ [τα οποία τυγχάνει να είναι φιλοκυβερνητικά] δημιουργούν και παραφουσκώνουν ένα ανύπαρκτο θέμα.
Ο Νταρντάν Μάλαϊ, Σύμβουλος επί θεμάτων Τύπου του υπουργού Νταμιάν Γκικνούρι, δήλωσε σε δημοσιογράφο της Albanian Free Press, ότι για το οικόπεδο JONI 2, δεν υπάρχει επίσημη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών.
Σε πιο απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει θαλάσσιος χώρος που να ανήκει αποκλειστικά στη μία χώρα, γι΄ αυτό και η καθεμιά από τις χώρες έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες για πετρέλαιο μέσω τρίτων.
Τα αλβανικά [φιλοκυβερνητικά σημειώνουμε ξανά] ΜΜΕ, σύμφωνα με τον Μάλαϊ, παραφουσκώνουν το θέμα, με υπαινιγμούς ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις έρευνες βάσει της Συμφωνίας του 2009.
Και η αλβανική κυβέρνηση, πριν από χρόνια, σύναψε σύμβαση με ξένη εταιρεία για έρευνες πετρελαίου στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, όπως η Ελλάδα.
Σήμερα, σύμφωνα με το Μάλαϊ, οι θαλάσσιες ζώνες δεν έχουν οριοθετηθεί, οι δύο πλευρές δεν έχουν οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα και εφόσον είναι έτσι, και οι δύο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα θαλάσσιο χώρο, όπου ήδη γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, καταλήγει η Albanian Free Press, δεν αναφέρουν ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Πρόκειται για τεράστιες επενδύσεις σε βάθος χρόνου, που δεν θα αποδώσουν σήμερα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη θάλασσα, μπορεί να έχει επιτευχθεί και η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, και να υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα.

1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδιά εδώ φοβόμαστε να ψάξουμε στη δικιά μας αοζ, στη δικιά σας θα ψάξουμε; Τι χρείαν άλλης μαρτυρίας έχωμεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.