7/7/09

Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ ΤΩΝ ΟΥΙΓΟΥΡΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Εξέγερση των Ουιγούρων στην επαρχία Ξινγιάνγκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 156 άτομα ανακοίνωσε η Κίνα και αμέσως «έκλεισε» το Ιντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή, ώστε να είναι αδύνατη η διασταύρωση πολλών στοιχείων, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για τα πλέον αιματηρά γεγονότα εδώ και πολλές δεκαετίες, σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας.


Επνιξαν στο αίμα την εξέγερση
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η Ξινγιάνγκ βρίσκεται το βορειοδυτικό άκρο της Κίνας, κοντά στην Κεντρική Ασία. Κατοικείται κυρίως από Ουιγούρους μουσουλμάνους (8,3 εκατομμύρια), οι οποίοι μάλιστα είναι τουρκόφωνοι, και έχει ζήσει πολλές εξεγέρσεις. Οι κινεζικές Αρχές απέδωσαν την εξέγερση σε εξόριστους Ουιγούρους, οι οποίοι υποκίνησαν τους ντόπιους. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Ουρούμκι, πρωτεύουσα της επαρχίας, το βράδυ της Κυριακής. Μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι χιλιάδες εξεγερθέντες κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης και επιτέθηκαν σε κατοίκους της φυλής Χαν, που είναι πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας. Η κινεζική τηλεόραση έδειξε εικόνες αιμόφυρτων τραυματιών, πυρπολημένων αυτοκινήτων και πλήθη διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς ή ανέτρεπαν αυτοκίνητα. Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πάνω από 856 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες.

Οι κάτοικοι στην Ξινγιάνγκ καταγγέλλουν πολιτική και θρησκευτική καταπίεση εκ μέρους του Πεκίνου, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και ξεσηκώνονται εναντίον κάθε μέτρου που θεωρούν ότι οδηγεί στην «κινεζοποίηση» της περιοχής τους. «Η Ξινγιάνγκ θα πάρει τα πλέον ισχυρά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Νουρ Μπέκρι, πρόεδρος της επαρχίας.

Μάρτυρες όμως ανέφεραν ότι η εξέγερση ήδη διαδόθηκε και ότι στην πόλη Κασγκάρ περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τέμενος και διαδήλωσαν χθες αργά το απόγευμα, περικυκλωμένοι από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες και τους διέλυσαν. Το ξέσπασμα της βίας στην Ξινγιάνγκ θυμίζει την εξέγερση στη Λάσα, πέρυσι τον Μάρτιο, όταν σκοτώθηκαν 18 πολίτες και ένας αστυνομικός. Το Θιβέτ και η Ξινγιάνγκ είναι οι δύο περιοχές της Κίνας που συχνά έχουν προβλήματα αστάθειας. Η διαφορά είναι ότι στο Ουρούμκι, όπου χθες δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ανέφερε ότι ήταν παρούσες ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, η τάξη επανήλθε πολύ γρήγορα. Χθες βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Διεθνής αντίδραση

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις ανθρώπινες απώλειες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ ερωτηθείς δήλωσε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο. Η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε ανησυχία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία εξέφρασε απαισιοδοξία και ζήτησε δικαιοσύνη. Η Κίνα χαρακτήρισε την εξέγερση μηχανορραφία των εξόριστων (κυρίως στην Ολλανδία) Ουιγούρων. Αντιπρόσωποι των εξόριστων Ουιγούρων το διέψευσαν και τόνισαν πως η εξέγερση είναι ξέσπασμα οργής του πληθυσμού, λόγω της πολιτικής του Πεκίνου στη διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Νὰ δῶ πιοὶ καὶ πιὸς θὰ καταδικάση τὴν Κίνα γιὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα καὶ ἐλευθερίες.
    Τὸ δίκαιο τοῦ ἰσχυροῦ (Κίνα) καὶ ἡ ἑρμηνία τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων καὶ ἐλευθεριῶν ἀπὸ τὸν ἰσχυρὸ ὑπερισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι θα το καταδικάσουν το γεγονός, "γιατί χάθηκαν ζωές"
    Απλά δεν θα κάνουν τίποτα, λόγο των συμφερόντων που έχουν στην Κίνα..

    Η καταδίκη έρχετε από των λαό και όχι από τους μαλάκες που κυβερνάνε.
    Για αυτό χαλάρωσε φίλε "konion" και μην μπερδεύεις την κραυγή του λαού με τα {μπουρδελο"λογια"} των πολιτικών-οργανώσεων..
    Φιλικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ουιγούροι είναι πρωταξάδερφα των Τούρκων.
    Πιθανώς και να έχουν μεγάλο δίκιο.
    Όμως είναι βέβαιο ότι οι ηγεσίες τους ψάχνουν μάρτυρες.
    Πως να γίνει,όταν δίπλα σου είναι η Κίνα το σωστό είναι να κοιτάξεις τη δυνατότητα συμβιβασμού.
    Η Τουρκία όταν λέει πως θα ελέγχει τις εξελίξεις από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό στηρίζει τις ελπίδες της για πολιτική επιβολή και στο αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων.
    Οι άνθρωποι έχουν από τη μια τους Κινέζους και από την άλλη τους Τουρκοαγγλοαμερικάνους να τους φουσκώνουν με φούμαρα.
    Ποιά λέτε να είναι η συνέχεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν οι αγγλοαμερικάνει δουν ότι η Κίνα παραθέριεψαι θα τους χρησιμοποιησουν μια χαρά του Ουιγούρους...να πω την αλήθεια μια Κίνα-παγκόσμιο δερβέναγα την φοβάμαι πολύ!προτιμώ τον δυτικό πολιτισμό!δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε τρεις Κίνες...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ΕΛΕΥΘΕΡΕ-ΠΟΝΤΕ,

    μὴν ξεχνᾶς 2 πράγματα:
    Στὶς δυτικοῦ τύπου δημοκρατίες μία μεγάλη μερίδα τοῦ λαοῦ ἀναδεικνύει καὶ συνεπῶς ὑποστηρίζει τὶς κυβερνήσεις του.
    Κάτι ἀνάλογο συμβαίνει καὶ στὰ ἄλλα καθεστῶτα, εἴτε τὰ ὑποστηρίζει μία σημαντικὴ μερίδα τοῦ λαοῦ, εἴτε ὁ λαὸς ὑποφέρει τόσο ποῦ δὲν ἐνδιαφέρεται.
    Σὰν τελικὸ ἐπιχείρημα σοῦ λέω ὅτι ὅλοι σχεδὸν οἱ πόλεμοι γίνονται μὲ στρατιῶτες τοῦ λαοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Ουιγούροι είναι Τούρκοι.
    Το Ισραήλ δεν επιθυμεί αυτονόμισή τους, διότι θέλει να αποδυναμώσει την Τουρκία.
    Ανεγκέφαλοι Έλληνες, τι πρέπει να κάνουμε για να σας ανοίξουμε τα μάτια;
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
    Που είναι ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ μωρέ!
    Δεν καταλαβαίνετε ότι τουλάχιστον ο Πόντος θα αυτονομιθεί Ελληνικός από το Ισραήλ;
    Υποστηρίζετε τους "ΙΟΥΓΙΟΥΡΓΟΥΣΤΟΥΡΚΟΥΣ" ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ!...ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ! ΔΕ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.