13/7/09

Να το καταλάβουν όλοι: Μόνον ο λαός θα αποφασίσει

Για να αποφευχθεί η πανωλεθρία του 2004, μια πιθανή λύση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα αλλά να εγκριθεί μόνο από τη Βουλή (και βεβαίως και από την ψευδοβουλή). Οι αντιδράσεις σε αυτήν την πονηρή υποβολή, που φαίνεται να εκπορεύθηκε πάλι από τους κακούς μας δαίμονες, τους Βρετανούς, ήταν άμεσες, καθολικές και όλες απορριπτικές, ακόμα και κυρίως από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, γνωστό θιασώτη του σχεδίου Ανάν. Ο Βρετανός πρέσβης, σε δήλωσή του στο «Φιλελεύθερο», έσπευσε να διαψεύσει ότι η χώρα του ή ο ίδιος είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτήν την υποβολή περί αποφυγής δημοψηφισμάτων.

ΟΣΟ πλησιάζει ο Δεκέμβριος, που θεωρείται από πολλούς, ντόπιους και ξένους, ως σημαντικό ορόσημο, τόσο οι ξένοι επιτείνουν τη βολιδοσκόπηση των Ελλήνων της Κύπρου. Άλλοτε υπό τη μορφή απροκάλυπτων εκβιασμών και εκφοβισμών, και άλλοτε υπό τη μορφή ακριτομυθιών ή δήθεν διαρροών, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις και σφυγμομετρούν τις αντοχές μας. Ο Βρετανός πρέσβης, παντεπόπτης και ιθύνων νους των συνομιλιών, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στη «Σ». Ο ξένοι έμαθαν από το δημοψήφισμα του 2004. Πρώτον, να μην εμπιστεύονται και τόσο τις διαβεβαιώσεις δικών μας πολιτικών, που τους υπόσχονταν ότι, περίπου, μας είχαν στο τσεπάκι τους. Δεύτερον, ότι ήταν σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα υπερψήφιζαν το τερατούργημα Ανάν. Τρίτον, οι παρεμβαλλόμενοι Αγγλοαμερικανοί και ΟΗΕδες διέπραξαν, το 2004, ένα μνημειώδες, γι΄ αυτούς, λάθος: Επέτρεψαν στους Έλληνες και στους Τούρκους της Κύπρου να αποφασίσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα αποδέχονταν την προτεινόμενη λύση.
Σήμερα, με απόσταση πέντε χρόνων και με Πρόεδρο λύσης το Δ. Χριστόφια, οι ξένοι θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την επίλυση του Κυπριακού. Τους διευκολύνει η ολέθρια πολιτική Χριστόφια, κατά παμπόνηρη υποβολή από τους Βρετανούς, ότι η λύση θα είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Αυτή η θέση εξυπηρετεί πρώτιστα την Τουρκία, την οποία αποενοχοποιεί για τα εγκλήματα και τις ευθύνες της έναντι της Κύπρου. Και ανοίγει το δρόμο για αλώβητο πέρασμα και αξιολόγησή της από τους «27». Η Λευκωσία μπορεί να διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν θα αξιολογηθεί αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, για να το επιτύχει, όφειλε να είχε στρατηγική και μεθοδεύσεις για τη σύμπηξη συμμαχιών και συνεργασιών με εταίρους μας. Προφανώς, τέτοια προεργασία δεν φαίνεται να άρχισε καν, αν κρίνουμε από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης όπως και του ΔΗΣΥ, για χάραξη στρατηγικής και ξεκαθάρισμα στόχων, ενόψει του Δεκέμβρη.
Η πολιτική ηγεσία κρατείται στο σκοτάδι για τα διαμειβόμενα στις συνομιλίες, όταν ο κατοχικός Ταλάτ ενημερώνει πλήρως την ψευδοβουλή. Ο λαός αγωνιά και δεν γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Τα μόνα που ευημερούν είναι τα κομματικά παζάρια και η λαφυραγώγηση της εξουσίας και της δημόσιας και ημικρατικής υπηρεσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε τόσο γίνεται και μία προσπάθεια σφυγμομέτρησης των αντιστάσεων και των αντιδράσεων των Ελλήνων από τους ξένους. Δύο εφημερίδες, γνωστές ως προαγωγοί του σχεδίου Ανάν, πανηγύρισαν μετά τις Ευρωεκλογές, επειδή, δήθεν, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ με τη «νίκη» και τα ποσοστά τους (τα υπολόγισαν σε πέραν του 70%) στήριζαν τη «ρεαλιστική πολιτική Χριστόφια» στο Κυπριακό. Τα ίδια τα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, διέψευσαν έντονα τους ευσεβοποθιστές, αλλ’ η εικόνα δημιουργείται σε όσους αφελείς θέλουν να τους πιστέψουν. Προχθές, ο Μιχ. Παπαπέτρου, γνωστός επίσης ένθερμος θιασώτης του σχεδίου Ανάν, με άρθρο του σε εφημερίδα, καλούσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να αδράξει την ευκαιρία και, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, δηλ. εννοούσε με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού, να προχωρήσει σε λύση. Πού ξέρει ότι τα μέλη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ θα υποστηρίξουν μια πιθανή λύση, που ενδεχομένως να επιτύχει, αν επιτύχει, ο Δ. Χριστόφιας;
Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, διέρρευσε η πληροφορία (που δημοσίευσε ο δικτυότοπος Offsite) ότι οι ξένοι υποβάλλουν ότι: Για να αποφευχθεί η πανωλεθρία του 2004, μια πιθανή λύση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα αλλά να εγκριθεί μόνο από τη Βουλή (και βεβαίως και από την ψευδοβουλή). Οι αντιδράσεις σε αυτήν την πονηρή υποβολή, που φαίνεται να εκπορεύθηκε πάλι από τους κακούς μας δαίμονες, τους Βρετανούς, ήταν άμεσες, καθολικές και όλες απορριπτικές, ακόμα και κυρίως από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, γνωστό θιασώτη του σχεδίου Ανάν. Ο Βρετανός πρέσβης, σε δήλωσή του στο «Φιλελεύθερο», έσπευσε να διαψεύσει ότι η χώρα του ή ο ίδιος είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτήν την υποβολή περί αποφυγής δημοψηφισμάτων. Αλλά το Offsite δεν είχε αναφέρει καν ότι ήταν ιδέα των Βρετανών. Άρα, να εννοήσουμε ότι όποιος έχει μύγα, μυγιάζεται;
Πρέπει να αναμένεται ότι μετά το Σεπτέμβριο θα αρχίσει με ανανεωμένη ένταση η βολιδοσκόπηση των Ελλήνων. Θα δούμε και θα υποστούμε πολλά. Με τυχαίες, δήθεν, διαρροές. Με υποβολιμαίες «ειδήσεις». Με αθώες, τάχα, ιδέες. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα δύο σημαντικά γεγονότα: Ο καταιγισμός δηλώσεων από τουρκικής πλευράς, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λύση και αμέσως δημοψήφισμα. Και η συνακόλουθη θαυμαστή ομοθυμία ξένων στην παρακίνησή μας να μη χάσουμε ξανά την «ιστορική ευκαιρία» (όλο «ιστορικές ευκαιρίες» είναι το Κυπριακό), επειδή υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο που η διεθνής κοινότητα και μερικοί διαλαλητές της «λύσης εδώ και τώρα» καμώνονται ότι λησμονούν μια πραγματικότητα: Ότι εμείς θα ζήσουμε με μια πιθανή λύση και εμείς θα υποστούμε τις καλές ή, προπάντων, τις κακές συνέπειές της. Οι ξένοι θα απαλλαγούν από έναν πονοκέφαλο και εμείς θα φορτωθούμε έναν εφιάλτη.
Για να μη συμβεί αυτό, διαμηνύεται, συνεπώς, προς όλους, εντός και εκτός Κύπρου: Ο μόνος που δικαιούται και νομιμοποιείται να αποφασίσει κυρίαρχα για ένα πιθανό σχέδιο λύσης είναι ο λαός. Όπως ακριβώς έγινε το 2004, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι η Βουλή. Όχι τα κόμματα. Όχι, προπάντων, η δήθεν πλειοψηφία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Όχι για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία στην αξιολόγησή της. Όχι για να ικανοποιηθούν οι Αγγλοαμερικανοί ή και άλλοι φίλοι τους. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Χριστόφιας επωμίζεται ασήκωτες ευθύνες, επειδή δεσμεύτηκε σιδηρά έναντι του λαού, ότι θα επιδιώξει λύση, που δεν θα θυματοποιεί ξανά την Κύπρο και θα στηρίζεται στις αρχές, επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.