11/12/11

ΗΠΑ: Έτοιμες για «εμπορικό πόλεμο» με την ΕΕ, με αφορμή τις επιδοτήσεις προς την Airbus


Οι ΗΠΑ απέρριψαν σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση των επιδοτήσεων προς την ευρωπαϊκή Airbus και ανέφεραν ότι θα ζητήσουν άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να επιβάλει πιθανώς δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικές κυρώσεις.
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το Διεθνές Εμπόριο Ρον Κερκ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επαναφέρει το ζήτημα στον ΠΟΕ για διαβουλεύσεις, αναφέροντας ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει για νέες επιδοτήσεις προς την Airbus.«Η σημερινή μας δράση υπογραμμίζει αυτό που είχαμε πει από την αρχή, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν οτιδήποτε λιγότερο από το τέλος αυτής της χρηματοδότησης», πρόσθεσε.http://www.agelioforos.gr


Συνεχίζεται η διένεξη ΗΠΑ - Ε.Ε. για την Airbus



Πηγή:www.capital.gr
Σε καταγγελία πως η Ε.Ε. δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις στην Airbus προχώρησαν οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Obama η Ε.Ε. όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τις επιδοτήσεις αλλά έχει χορηγήσει και νέες για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου μεγάλου αεροσκάφους παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. μέσω της Κομισιόν χαρακτήρισε πρώιμο το αίτημα των ΗΠΑ για διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα καθώς δεν είναι σύμφωνο με τη διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί του ΠΟΕ. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το αίτημα και τα ενδεχόμενα νέα βήματα.

Σημειώνεται πως την 1η Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΠΟΕ και η Ε.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση με τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον τερματισμό των παράνομων επιδοτήσεων.

Εάν ο ΠΟΕ διαπιστώσει πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών ή στην εφαρμογή άλλων μέτρων κατά των εισαγόμενων αεροσκαφών της Airbus.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.