1/12/11

Ηγγικεν η ώρα των δικαστών!

Εισαγγελέας θα ερευνήσει, για πρώτη φορά, τα δάνεια που έλαβαν τα τελευταία χρόνια όλα τα πολιτικά κόμματα!

Υστερα από δημοσιεύματα του Τύπου για τα δάνεια που λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε χθες εντολή να διενεργηθεί σχετική προκαταρκτική εξέταση. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνεται σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του και η ανάγκη της διαφάνειας απλώνεται καθημερινά παντού.
Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια που δόθηκαν είναι ασφαλή ή όχι, καθώς, όταν τα έλαβαν τα κόμματα, δεν ήταν γνωστό -όπως και σήμερα- αν θα είναι σε θέση και στο μέλλον να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και σε ποιο ύψος. Η παράμετρος αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι ανέκαθεν τα κόμματα λάμβαναν τραπεζικά δάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που κι αυτή στηρίζεται στα κάθε φορά εκλογικά ποσοστά τους!
Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα κόμματα έχουν λάβει προκαταβολικά δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, την οποία αναμένουν να λάβουν τα... επόμενα χρόνια, χωρίς καν να είναι γνωστό αν μετά τις εκλογές,θα βρίσκονται στη Βουλή και ποια κοινοβουλευτική δύναμη θα έχουν.
Σημειώνεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν ήδη εκχωρήσει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016 για να μπορέσουν να δανειστούν. Ειδικότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 244.000.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 97.000.000 είναι από την Αγροτική Τράπεζα, τα 10.000.000 από τη Μarfin και 5.000.000 από την Πειραιώς. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. έλαβε δάνειο ύψους 105.000.000 ευρώ από την Αγροτική και 15.000.000 από την Πειραιώς. Δάνειο πήρε και το ΚΚΕ από την Εθνική ύψους 4.402.054, 29 ευρώ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δανειοδότησε, επίσης, η Εθνική με 6.000.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι Οικολόγοι Πράσινοι πήραν δάνειο, επίσης, από την Εθνική, ύψους 800.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έλαβαν συνολικά 13.500.000 ευρώ, ενώ για το 2010 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχορηγήθηκαν με 48.800.000 ευρώ.
Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα είχε ζητήσει και ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στη Βουλή στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο». Αναμένεται μάλιστα ο βουλευτής να κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο κ. Πεπόνης. Στη συνέχεια, αναμένεται να κληθούν οι υπεύθυνοι των τραπεζών και των κομμάτων.
Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο να προκαλεί αίσθηση δηλώνοντας παντελή άγνοια.
Κατά την ενημέρωση για την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης, βουλευτές τον ρώτησαν αν θεωρεί σωστό, την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα για τις επιχειρήσεις, να δίνονται δάνεια στα κόμματα. «Δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν ξέρω τι εγγυήσεις έχει πάρει η Αττικα για να δώσει τα δάνεια» είπε εκείνος, αφήνοντάς τους άφωνους.
Βάσω Παλαιού
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1 σχόλιο:

 1. Με λίγα λόγια πάνε για τον ύστατο εκβιασμό, από τους ανεξέλεγκτους ιδιώτες μετόχους της ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας, όλων των κομμάτων, πέρα από τη ευκαιριακή επανανομιμοποίηση των ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ τους, μέχρι να τα περάσουν ΚΑΙ στο κτηματολόγιο, να υποκύψουν ΑΠΑΝΤΕΣ στο σύνολο τους, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στο ΔΝΤ και την ΚΕΤ.

  Αν είχαν τα παράρια τους, έστω και λίγο "τσίτωμα καύλας" ΔΙΚΑΙΟΥ δε θα δικαιοβατούσαν τόσα χρόνια το ευνομούμενο της Εκκλησίας του Δήμου.

  Πίσω από τον εκβιασμό των κομμάτων θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη προσοχή του πολίτη από τα εγκλήματα ΔΙΚΑΙΟΒΑΣΙΑΣ της δικαιοσύνης ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ του ευνομούμενου της πολιτείας!

  Άραγε η εισαγγελέας τους, που ερευνά το σκάνδαλο της Μ. Λαύρας στη Σκύρο θα θέτει ερωτήσεις περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δημοτικού βοσκότοπου? ή το ψάχνει μόνο για ήδη παραγραμμένες ατομικές ευθύνες και μόνο, για να καταλήξει στο δυστυχώς, οι πέλεκυς μας πιάσανε στον ύπνο!

  Το μικρόβιο της γάγραινας τις διαφθοράς βρίσκεται, στους χώρους της δικαιοσύνης από τα γεννοφάσκια πλείστων λειτουργών απογόνων της , και η ΣΥΨΑΙΜΙΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ να θεραπεύσει τη ΣΗΨΗ!

  Κρίμα που το τρίπτυχο του συνθήματος "ψωμί παιδεία ελευθερία" αφήνει στο απυρόβλητο το ουσιώδες, ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ εξουσία, για ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!, που είναι η ΠΡΩΤΗ και ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για τα επί μέρους του ευνομούμενου της πολιτείας! σε κάθε πολιτειακό σύστημα!

  Δεν είναι τυχαίο που αυτό είναι εκτός της ύλης των σπουδών των αποφοιτούντων πολιτικο-οικονομο-λαιγεωνάριων τις “απόφυσης” και των δημόσιων σχολών, και των σχολών των ιδιωτών τραπεζιτών!

  Βέβαια όλα είναι θέμα παιδείας, ως και αυτοπεποίθησης, ΚΑΙ για αυτο-θεραπεία, κόντρα ΚΑΙ στη πολιτική σηψαιμία των διαπλεκόμενων στους ΟΓΑ, που ανάλογα με τις επιδόσεις τους στη διαφθορά, ΜΕ ΒΙΑ, τους περιβάλλουν με το μανδύα της ασυλίας του βουλευτού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.