2/12/11

Ο Νικόλαος Μάρτης για την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 27.11.2011 σε κείμενο που τιτλοφορείται «Προς καταδίκη της Ελλάδος στη Χάγη επί της προσφυγής της FYROM», σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία με κεντρικό επιχείρημα την δήλωση του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα ασκήσουν βέτο, πράγμα που δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Το Δικαστήριο της Χάγης έπρεπε να απορρίψει την προσφυγή της FYROM, διότι για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει FYROM μετά την απόφαση Κορυφής της Λισσαβώνας, όπου οι 15 ηγέτες της ΕΟΚ τον Ιούνιο 1992 στη Διάσκεψη Κορυφής, τα ανώτατα όργανα της ΕΕ, στη Λισσαβόνα, ομόφωνα α­ποφάσισαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια εφόσον δεν θα έχουν τη λέξη «Μα­κεδονία».
Τον Ιούνιο του 2011 έγραψα επιστολή στον Πρόεδρο της FYROM κ. Ιβάνωφ ότι για να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το όνομα τους δεν θα έχει τη λέξη «Μακεδονία».
Σε επιστολή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή από 3.1.1992, όπου τόνιζε ότι:
· «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία»,
· «Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες»,
· «Είναι αδιανόητο με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία προς έλεγχο του Αιγαίου αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα».
Συνεπεία της επιστολής αυτής, το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας, ομόφωνα αποφάσισε τον Ιούνιο του 1992 ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια υπό τον όρον ότι δεν θα έχει την λέξη «Μακεδονία».
Πρότεινα την ονομασία «Δημοκρατία της Σλαβικής Παιονίας» ή έστω «Δημοκρατία της Παιονίας», διότι όταν οι Σλάβοι έφτασαν στην Βαλκανική, τμήμα τους εγκαταστάθηκε στην Αρχαία Παιονία. Η ονομασία αυτή δεν έχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχει ιστορική δικαίωση.
Ο Άγγλος Ιστορικός Ηamond, στο βιβλίο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Παράρτημα Β, σελ. 68) «Η εκστρατεία της Ιλλυρίας και οι μακεδονικές δυνάμεις». αναφέρει: «Στο τέλος του θέρους του έτους 335 π.Χ. οδήγησε το στρατό του νότια προς την χώρα των Αγριάνων (γύρω από τη σημερινή Σόφια) και προς τους Παίονες (γύρω από τα σημερινά Σκόπια)».

8 σχόλια:

  1. Σας το ειπα πριν 2-3 ημερες οτι ο κ.Μπαιντεν ερχεται και για τα Σκοπια

    >Κατά της παραλαβής των δωρεάν αρμάτων μάχης Μ1Α1 τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, κάνοντας μια περίεργη δήλωση κατά της άφιξης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα μας στις 5 Δεκεμβρίου.
    «Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν έρχεται στην Ελλάδα και δώρα φέρων: μερικά "σαπάκια" άρματα μάχης που περίσσεψαν από τον Πόλεμο του Κόλπου, με αντιπαροχή προφανώς την εκχώρηση της ονομασίας της Μακεδονίας στον επειγόμενο κ. Γκρουέφσκι» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορδόδοξος Συναγερμός.

    «Φυσικά θα συναντήσει όλο το πελατολόγιο της Ουάσινγκτον» τονίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «ευτυχώς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει στους πελάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτήσω κάτι απλό: Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν έχει δικαίωμα βέτο; Πώς η Τουρκία αποκλείει με βέτο την Κύπρο από 18 οργανισμούς, του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου, επειδή δεν την αναγνωρίζει ως ενιαίο κράτος με την ονομασία ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δηλαδή όπως την αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και τα μέλη του;

    Αν τα παραπάνω είναι σωστά, τότε τι σχέση έχει αν η Ελλάδα έβαλε βέτο για τα Σκόπια, που δεν έβαλε, όπως διατυμπάνιζαν εδώ Καραμανλής και Ντόρα για εσωτερική κατανάλωση και στις δηλώσεις αυτές βάσισαν τα Σκόπια την προσφυγή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Nativist
    Ασε να δούμε την απόφαση της Χάγης (είπαν ότι θα ανακοινωθεί προς το μεσημέρι της Δευτέρας) και θα καταλάβουμε από πού γέρνει η πλάστιγγα.


    Αυτό που λές για την Τουρκία και το βέτο με την Κύπρο, το κάνει με το έτσι θέλω. Αλλά την ενόχλησε και κανένας γι΄αυτό;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νικος Μαρτης ηξερε το γεροντα Παισιο που του ειπε οτι ολα τα εθνικα θεματα θα πανε καλα.
    Επισης επειδη εχω μηνες να το δω στα σχολια:
    H ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελίνα,

    Δεν ξέρω ακριβώς πώς και πότε μπορεί κανείς να θέσει βέτο, αλλά φαντάζομαι ότι πρέπει να υπάρχει λόγος. Αν είναι έτσι, τότε το βέτο της Τουρκίας προς την Κύπρο είναι όντως αυθαίρετο.

    Αντιθέτως, το βέτο της Ελλάδας δεν είναι αυθαίρετο και μπορούσε να είχε τεθεί. Το ίδιο και το βέτο Ελλάδας/Κύπρου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά εμείς περιέργως την στηρίζομε κι από πάνω!! Αλλοπροσαλλοσύνη και άγιος ο Θεός, δηλαδή.

    Η απόφαση του ΔΔΧ είναι απλώς γνωμοδοτική, αλλά όπως έγραψα αλλού, δεν βλέπω τι συνέπειες θα έχει για μάς, εκτός της κατάργησης της "ενδιάμεσης συμφωνίας", που είναι ευχής έργον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nativist, ακριβώς επειδή είναι γνωμοδοτική η απόφαση του ΔΔΧ, έχει ενδιαφέρον πώς θα διατυπωθεί. Λέω "πώς" γιατί όπως ξέρεις, στα νομικά δεν ισχύει το 1+1=2.
    Νομίζω όμως, ότι η κατάργηση της ενδιάμεσης συμφωνίας σε πρώτη φάση βέβαια, μας αποδεσμεύει. Μετά όμως,εξαρτάται από την διαπραγματευτική μας πυγμή, όταν οι Σκοπιανοί επανέλθουν στο αρχικό αίτημά τους, το προ ενδιάμεσης συμφωνίας.
    Για όλα τα άλλα περί Τουρκίας, συμφωνώ και επαυξάνω.
    Αντε να δούμε τι θα δούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα,

    >Μετά όμως,εξαρτάται από την διαπραγματευτική μας πυγμή<

    Δεν έχομε να διαπραγματευτούμε τίποτε. Υπάρχει η απόφαση των αρχηγών κομμάτων του 1992, υπό τον (τότε) ΠτΔ, η οποία λέει ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει όνομα που να περιέχει την λέξη Μακεδονία, ή παράγωγό της. Η κατάργηση της "ενδιάμεσης συμφωνίας" μάς δίδει το δικαίωμα να επιστρέψομε σ' αυτήν την βάση. Ο χρόνος κυλά εις βάρος των Σκοπίων.

    Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το άρθρο Λάθος «λύση», σε λάθος πρόβλημα, τη λάθος στιγμή του Χ. Λαζαρίδη, που γράφτηκε το 2007, αλλά δείχνει την πραγματική όψη του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λογικά είναι όπως το λές Nativist και το άρθρο που αναφέρεις, το έχω υπ όψη μου.
    Ομως "το λάθος πρόβλημα" δεν είναι μόνο δικό μας. Ξέρεις τι εννοώ φαντάζομαι.
    Για να δούμε τι θα γίνει τη Δευτέρα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.