27/12/11

Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα και την Τουρκία

8122Εντύπωση προκαλεί στην αναφορά πως ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι στο 40% από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.Το Ινστιτούτο Ερευνών της Συνομοσπονδίας Επαναστατών Εργατών Τουρκίας (DİSK-AR) ετοίμασε μια αναφορά με τίτλο ¨Κατώτατος μισθός και οικονομική ανάπτυξη¨. Στην αναφορά καταγράφεται πως η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη δεν αντανακλούνε στον βασικό μισθό, και ότι παρά το ότι από το 1978 μέχρι σήμερα η οικονομία αναπτύχθηκε 3,5 φορές περισσότερο και σε δολάρια 5 φορές, ο κατώτατος μισθός παρέμεινε ίδιος.Στην αναφορά που ετοίμασε η DİSK-AR αναφέρεται πως αν συνεχιστεί έτσι η πορεία του κατώτατου μισθού παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να φτάσει στο ποσό των 1973 λιρών σε 34 χρόνια.

2 σχόλια:

  1. Επειδή τυχαίνει και έχω προσωπική εμπλοκή στο θέμα, σάς πληροφορώ ότι το πραγματικό κόστος εργασίας στην Τουρκία είναι έτη φωτός μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα.

    Απλά στην Τουρκία πουλάνε επαγγελματικά την 'πρόσβαση σε μεγάλη παρθένα αγορά', το οποίο είναι ψέμα, και οι επενδύσεις αντιμετωπίζονται επιθετικά (τις ψάχνουν από το εξωτερικό μέσω εμπορικών ακολούθων, ειδικών και άλλα προφανή) και τυγχάνουν άμεσης, προσωποποιημένης αντιμετώπισης από το κράτος, πράγμα το οποίο κάνει τον επενδυτή να νοιώθει το κράτος σύμμαχο στην επίλυση των προβλημάτων του, όχι πολέμιο.

    Ας μην ανοίξω το στόμα μου για τις πρακτικές εντός Ελλάδος, για τα Invest in Greece, Υπ. Ανάπτυξης, και άλλα κέντρα. Αυτά, σε πρώτο στάδιο, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ονομαστικός κατώτατος (βασικός) μισθός δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Πόσοι επί τοις εκατόν των εργαζομένων σε κάθε χώρα παίρνουν τον μισθό αυτό; Πόσοι επί τοις εκατόν του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι;

    Οι σκέτοι αριθμοί, τις περισσότερες φορές, δεν λένε τίποτε. Αν πο΄πυμε ότι η Τουρκία έχει Χ ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα το δεκαπλάσιο (υπόθεση εργασίας), σημασία έχει να δούμε και την κατανομή του στον πληθυσμό. Αν το 20% των κατοίκων έχει το 80% του ΑΕΠ (το ίδιο ισχύει και με το κατά κεφαλήν εισόδημα), σημαίνει αυτό ότι οι κάτοικοι μιας χώρας ευημερούν, επειδή αυτό το ΑΕΠ, ή κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι μεγαλύτερο αθροιστικά από εκείνο κάποια άλλης χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.