27/12/11

Ζωηρό ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ελλάδας

Ζωηρό... ενδιαφέρον για τον κρυμμένο «μαύρο» χρυσό της Ελλάδας δείχνουν ξένες μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες κολοσσοί στον χώρο της εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Ινδία έχουν «βολιδοσκοπήσει» την κυβέρνηση κι εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν έρευνες στους θαλάσσιους χώρους του Ιονίου Πελάγους και κυρίως νοτίως της Κρήτης.


Πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble πλησίασαν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ζητώντας του συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Η Noble αυτή την περίοδο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην Κύπρο πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στο λεγόμενο «Οικόπεδο 12» της Μεγαλονήσου.

Συζητήσεις, λένε οι πληροφορίες, γίνονται και με την ισραηλινή DELEK, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από επιχειρήσεις της Ρωσίας και της Ινδίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι εταιρείες έχουν δικά τους στοιχεία για κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Είναι έτοιμες όταν ανάψει το... πράσινο φως η ελληνική κυβέρνηση να ρίξουν γεωτρύπανο και να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Πληροφορίες θέλουν πως, αν οι συζητήσεις αυτές καταλήξουν θετικά, με απλά λόγια αν το ΥΠΕΚΑ διαπιστώσει ότι οι εταιρείες έχουν αξιόπιστα στοιχεία, μπορεί αμέσως να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Το περιεχόμενό του δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σε 90 μέρες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Η κυβέρνηση προχωρά με εξπρές διαδικασίες τις έρευνες χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών.

Ξεκινάνε
Τα τρία πρώτα «οικόπεδα» ξεκινά να δίνει για έρευνες πετρελαίου το ελληνικό Δημόσιο, μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, τα Ιωάννινα και το Δυτικό Κατάκολο, με εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου 250 με 300 εκατ. βαρέλια.

Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μ.

Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Στην ΑΟΖ
Δέκα με 15 θαλάσσια «οικόπεδα» σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2012 να παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με την ανακοίνωση αυτή που έκανε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού έδειξε εμμέσως τη βεβαιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ που έχει καθορίσει μέσα από τον νόμο για τις έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και από τον διεθνή διαγωνισμό που έχει κάνει για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών. Πολλά έχουν ακουστεί για την ύπαρξη κοιτασμάτων και ιδίως νοτίως της Κρήτης, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για ποσότητες φυσικού αερίου ισοδύναμες με αυτές της Αλάσκας.

Ο ίδιος ο κ. Μανιάτης αποφεύγει να μιλήσει για την περιοχή η οποία προσομοιάζει με εκείνη της Κύπρου, που «υπόσχεται» πολλά. Μιλά με σιγουριά μόνο για τα βεβαιωμένα από παλιότερες έρευνες κοιτάσματα στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και το Κατάκολο.

Δηλώνει πως σε αυτές τις περιοχές όπως και ανοιχτά της Κέρκυρας στις περιοχές «Αχιλλέας» και «Πύρρος» υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου 300 με 500 εκατ. βαρέλια.

Tα βεβαιωμένα, μέχρι σήμερα, κοιτάσματα πετρελαίου. Μπορούν να δώσουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια).

Ο κ. Μανιάτης προτείνει μάλιστα τα έσοδα από τις εξορύξεις πετρελαίου να αξιοποιηθούν σύμφωνα με το παράδειγμα της Νορβηγίας. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο (Fund), που αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας για πολλές δεκαετίες.

Ακαρπες οι έρευνες στο έδαφος της
Η Τουρκία χάνει το τρένο και ετοιμάζει νέα πόλωση

Η Τουρκία, η οποία «εισπράττει» διαρκώς απογοητευτικές απαντήσεις από τις απόπειρες της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ να ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο έδαφός της, διαπιστώνει ότι δύο χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της είναι εχθρικές, η Κύπρος και το Ισραήλ, αποκτούν ένα κολοσσιαίο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ταυτόχρονα αποδυναμώνεται ο δικός της ρόλος ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας προς τη Δύση (παρακάμπτοντας τη Ρωσία), καθώς ένα σημαντικό πρότζεκτ, αυτό του αγωγού Ναμπούκο, δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο.

Σε αυτό το σκηνικό η τακτική της Τουρκίας ξετυλίγεται με διπλή στόχευση.

Επιχειρεί να μπλοκάρει τη συνέχιση των ερευνών και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί ή θα εντοπιστούν στο μέλλον εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας δήθεν τα «δικαιώματα» των τουρκοκυπρίων, είτε με την έκδοση χαρτών που συμπεριλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ (στο νότιο μέρος του νησιού) στις περιοχές στις οποίες θεωρεί η Τουρκία ότι δικαιούται να πραγματοποιήσει έρευνες, ακόμη και εξόρυξη, κατόπιν της συμφωνίας που υπήρξε με το ψευδοκράτος.

Από την άλλη, όμως, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές αδυναμίες της κυβέρνησης του κ. Χριστόφια, ελπίζει ότι θα εμπλέξει τα ενεργειακά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στη χειρότερη (για την Αγκυρα) εκδοχή, η Λευκωσία θα καθυστερεί την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέχρι να βρεθεί λύση ώστε το κυπριακό φυσικό αέριο να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ως υποκατάστατο του αερίου το οποίο θα τροφοδοτούσε τον αγωγό Ναμπούκο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.imerisia.gr

9 σχόλια:

  1. K, η απειλή για τα κάλαντα ισχύει.

    Ξέρω και των Θεοφανείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -1-

    Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπεκιάρη
    http://3.bp.blogspot.com/-jHUq8HDT69E/Tvm0gUDBLFI/AAAAAAAAACk/tV941GZ3G-8/s400/mekel6.JPG

    Τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της στρατηγικής απόφασης της Ελλάδας και του Ισραήλ να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεών τους επισημαίνει, στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχωρεί στην «Α», ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Αριε Μέκελ. Ο κ. Μέκελ μιλά για το ισραηλινό ενδιαφέρον το οποίο αφορά στην ανάπτυξη επενδύσεων στη χώρα μας, για τους τομείς στους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει να αποδίδει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο ..... Επίσης μιλά για την προοπτική να γίνει η Ελλάδα κόμβος διαμετακόμισης ισραηλινού φυσικού αερίου, για τη συνεργασία με την Κύπρο, για τον βαθμό ετεροπροσδιορισμού της τριγωνικής σχέσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ από το επίπεδο των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, αλλά και για την αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ο κ. Μέκελ δεν παραλείπει να τονίσει ότι το Ισραήλ επενδύει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η οικονομία, ο τουρισμός και η άμυνα.
    .- Κύριε πρέσβη, οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα. Πόσο μακροπρόθεσμη είναι αυτή η συνεργασία;
    - Η συνεργασία θα είναι μακροπρόθεσμη διότι είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής απόφασης των δύο χωρών να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με βάση τα αμοιβαία συμφέροντά τους. Υπάρχει υποστήριξη στις κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων....Ο υφυπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Ντάνι Αγιαλόν, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο τον Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του τον κ. Δ. Δόλλη, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα και τον υπουργό Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο.....Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή του και εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Είναι σαφές ότι επενδύουμε στη διαδικασία της ενίσχυσης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η άμυνα κ.λπ., με στόχο τη δημιουργία ενός στρατηγικού συνεταιρισμού που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
    - Πόσο προσδιορίζει η διάρρηξη στις σχέσεις του με την Τουρκία την απόφαση του Ισραήλ να ενισχύσει τη συνεργασία του τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο;
    - Η επιθυμία του Ισραήλ για στενή συνεργασία με την Ελλάδα δεν συνδέεται με τις σχέσεις του με την Τουρκία. Θα επιθυμούσαμε να έχουμε στενή συνεργασία με τις δύο χώρες καθώς και με πολλές άλλες. Η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα έχει τη δική της δυναμική και λογική και δεν κατευθύνεται εναντίον τρίτων. Αντίθετα, έχει ως στόχο την προώθηση της σταθερότητας. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σταθερές, δημοκρατικές χώρες, σε μια ασταθή περιοχή –η οποία βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγών– οι λαοί των οποίων διατηρούν αρχαίους δεσμούς καθώς και αμοιβαία στρατηγικά συμφέροντα. Ως εκ τούτου, έχουμε συμφέρον να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, όχι μόνο προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και για την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία μας με την Κύπρο.
    - Θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κέντρο διαμετακόμισης ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη; Ποια είναι η πιο εφικτή λύση; Να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς υδρογονανθράκων ή να δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης LNG σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -2-

    - Το φυσικό αέριο είναι τομέας-κλειδί για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Η ιδέα είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου των μεγάλων κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ προς την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που εκπληρώνει ταυτόχρονα το συμφέρον να υπάρξει διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών όσο και των διαμετακομιστικών κέντρων. Δεν έχει ακόμα διευθετηθεί το θέμα σχετικά με το ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί το έργο. Ομως γίνονται σοβαρές διαβουλεύσεις που αφορούν πολλές από τις ιδέες που θέσατε στην ερώτησή σας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ, ο δικός μας υπουργός Εθνικών Υποδομών, κ. Ούζι Λάνταου, ο οποίος είναι αρμόδιος σε θέματα Ενέργειας, δήλωσε ότι η έκθεση βιωσιμότητας για συνεργασία στο θέμα των εξαγωγών με άλλες χώρες θα ολοκληρωθεί στο Ισραήλ το 2012. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον κ. Λάνταου σε πρόσφατή επίσκεψή του στο Ισραήλ. Το θέμα τέθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Αγιαλόν, στην Αθήνα. Αυτή η συνεργασία προφανώς αφορά και την Κύπρο, όπου έχουν ανακαλυφθεί επίσης μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
    - Υπάρχει ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες για την ανάπτυξη επενδύσεων στην Ελλάδα; Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρχουν ισραηλινές επενδύσεις στη χώρα μας;
    - Σαφώς υπάρχει ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς όπως είναι ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αφαλάτωση, η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων κ.λπ. 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος και η ελπίδα είναι ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί το 2012. Η συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ισραήλ πριν από μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, στο Ισραήλ τον Ιούλιο καθώς και εκείνης του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, πριν από μερικές εβδομάδες, διοργανώθηκαν και συνέδρια με μεγάλες αντιπροσωπείες Ισραηλινών επιχειρηματιών με στόχο την προώθηση των επενδύσεων. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί Ισραηλινοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τα μεγάλα έργα αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν στην Ελλάδα.
    - Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν διευρύνει και ενισχύσει την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπεγράφη επιχειρησιακό μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ήδη πραγματοποιούνται κοινές ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;
    - Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες για την αμυντική μας συνεργασία. Παρά ταύτα, δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχει ένας ενισχυμένος διάλογος καθώς και πυκνότερες ανταλλαγές μεταξύ των Αρχών άμυνας των δύο χωρών μας. Επίσης δεν αποτελεί μυστικό ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιτυχημένες κοινές ασκήσεις. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -3-
    Για το Παλαιστινιακό κράτος
    - Πρόσφατα, η Παλαιστίνη εντάχθηκε στην UNESCO, ενώ και η Ισλανδία αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος. Τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για την ειρηνευτική διαδικασία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη;
    - Ολες αυτές οι προσπάθειες των Παλαιστινίων να αποκτήσουν αναγνώριση από τον ΟΗΕ, άλλα κράτη, την UNESCO κ.λπ., αποτελούν μια προσπάθεια παράκαμψης της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ και ουσιαστικά δεν θα κάνουν τίποτα για την επίλυση των κρίσιμων εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είναι ο καθορισμός των συνόρων, η Ιερουσαλήμ, το καθεστώς των προσφύγων, οι διευθετήσεις ασφάλειας κ.ά. Αυτή η στρατηγική της μονομέρειας έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ουσία της ειρηνευτικής διαδικασίας, των Συμφωνιών του Οσλο που υπεγράφησαν με το Ισραήλ καθώς και τις εκκλήσεις του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ και Ρωσία) για την επανέναρξη των απευθείας διμερών διαπραγματεύσεων.Το Ισραήλ έχει αγκαλιάσει τη λύση δύο κρατών, που προϋποθέτει τη σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού και ένα παλαιστινιακό κράτος για τον παλαιστινιακό λαό τα οποία θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια. Ενώ το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη με ένα παλαιστινιακό κράτος, οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν ένα κράτος χωρίς την ειρήνη. Στην πραγματικότητα, ένα παλαιστινιακό κράτος και η ανεξαρτησία μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τη χώρα που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να οικοδομήσει ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας με τον παλαιστινιακό λαό – το κράτος του Ισραήλ.
    Για την εξέλιξη της «Αραβικής Ανοιξης»
    - Πόσο ανησυχεί το Ισραήλ η εξέλιξη της «Αραβικής Ανοιξης», δεδομένου ότι θα προκύψουν και μουσουλμανικές κυβερνήσεις σε κράτη της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής; Επίσης, πόσο ανησυχούν το Ισραήλ οι βίαιες εξελίξεις των τελευταίων μηνών τόσο στη Συρία όσο και στην Αίγυπτο;
    - Ως το μόνο δημοκρατικό κράτος στην περιοχή, το Ισραήλ ελπίζει ότι θα αναδυθούν και άλλες δημοκρατίες στην περιοχή. Ταυτόχρονα, περιμένει από τους γείτονές του να συμμορφωθούν με τις διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες τους. Η «Αραβική Ανοιξη» αποδεικνύει επίσης ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεν είναι το κεντρικό ζήτημα στην περιοχή, όπως έχουν ισχυριστεί πολλοί στο παρελθόν. Οι αλλαγές που συντελούνται υποδεικνύουν και τους κινδύνους όπως το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, που αποτελεί απειλή για την περιοχή και όλον τον κόσμο, καθώς και τον ρόλο περιφερειακών ταραξιών όπως είναι η Συρία, η οποία έχει λειτουργήσει όχι μόνο ως υποστηρικτής τρομοκρατικών οργανώσεων (Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Χαμάς στη Γάζα), αλλά και ως σύνδεσμος μεταξύ αυτών των ομάδων και της Τεχεράνης. Τέλος, η κατάσταση στην περιοχή αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ σταθερών δημοκρατιών όπως είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ στην περιοχή, με τρόπο που συμβάλλει στη σταθερότητα.
    (Συνέντευξη, την οποία μου παραχώρησε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Άριε Μέκελ και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΑΞΙΑ" την Παρασκευή 23/12/2011)
    Αναρτήθηκε από Δημήτρης Μπεκιάρης στις 2:07 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της στρατηγικής απόφασης της Ελλάδας και του Ισραήλ να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεών τους επισημαίνει, στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχωρεί στην «Α», ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Αριε Μέκελ. [...]

    Η στρατηγική απόφαση προϋποθέτει την ύπαρξη στρατηγικής, την οποία η Ελλάδα δεν διαθέτει, συνεπώς το επιχείρημα είναι έωλο.

    Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κρίνει εξ'ιδίων τα αλλότρια: έχει την εντύπωση ότι οι θέσεις τού εκάστοτε κυβερνητικού στελέχους τής Ελλάδας είναι απότοκο πόνημα κυβερνητικής-κρατικής λειτουργίας η οποία βασίζεται σε στρατηγική. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τον ενημερώσω αλλά έχω το χρέος να στηρίξω την πατρίδα μου και να επαναλάβω ότι θα πρέπει να είναι αυτονόητη η επιθυμία τού Ελληνικού κράτους να συνεργαστεί με κάθε κράτος το οποίο επιθυμεί το ίδιο, μολαταύτα η συνεργασία προϋποθέτει εργασία την οποία το Ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει.

    Όπως έχω συζητήσει πολλάκις και με έναν τεντυμπόη τού ιστολογίου, δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του Ισραήλ αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα προϋποθέτει Ελληνική στρατηγική, ειδάλλως θα καταντήσουμε στην τραγελαφική εικόνα να μάς εγκαλεί το Ισραήλ για αθέτηση συμφωνιών ή/και εκδήλωση ψευδών προθέσεων.

    Όποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι η Ελληνική στρατηγική δεν είναι αναγκαία διότι αρκεί η συμπόρευση των κορυφαίων στελεχών κάποιων μεγάλων κομμάτων κάνει κακό και στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

    Ως προς τα ενεργειακά, οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε καλοπροαίρετο Υφυπουργό ή μιλημένο Υπουργό ή αχυρανθρώπους-πιόνια (τυχαία παραδείγματα) διασφαλίζει μόνο ψυχολογικό αποτέλεσμα που σύντομα θα ανατραπεί - και, από τα λίγα που γνωρίζω, η ενέργεια δεν είναι κλάδος που σηκώνει βραχυπρόθεσμες επενδύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουν γνωση οι φυλακες για την ελλαδικη καταντια.Δεν κατεβηκαν απο τα Αγραφα η "αγραφα" οι Ισραηλιτες.Ειναι συγκροτημενο κρατος με τις ισχυροτερες υπηρεσιες στο κοσμο.Δουλευουν για...δυο.και για εμας και για αυτους.Για αυτο ασε να την αραξωμε λιγο και μη χαλας τον υπνο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η λειτουργία αντ'αυτού είναι θεσμικά ανυπόστατη (εκτός Συντάγματος) και λογικά ανέφικτη: δεν μπορούν να ταυτίζονται οι στρατηγικές δύο κρατών, όποια και να είναι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατσε με το ανεφαρμοστο στην ελλαδα συνταγμα και βαλε το το βραδυ για μαξιλαρι να δεις καλα ονειρα.Ρε που βρισκεσαι????Τι ειναι αυτα που γραφεις? Κολεγιοπαιδο θυμιζεις την ωρα που οι συμπατριωτες σου υποφερουν απο τον εσωτερικο εφιαλτη!Και εσυ ο ιδιος!Ασε τις ευγενειες δεν ειναι ωρα για ευνουχισμο των Ελληνων,δεν ξερεις αυριο τι ξημερωνει και τι συνεπειες θα εχουν αυτα περι νομιμοτητας που θα ισχυριστεις την ωρα εκεινη.Πλησιαζει αλλη ωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πλησιάζει η ώρα τού Γιάννη Βαλαώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.