22/12/11

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι μετά την ψήφιση του νόμου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

LEMONDE.FR με το AFP και Reuters

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, λίγο μετά την ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση ενός σχεδίου νόμου για την άρνηση των γενοκτονιών , συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
 
Η πληροφορία που μεταδίδεται από την τουρκική κρατική τηλεόραση, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της πρεσβείας.
Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση έγκρισης του προτεινομένου κειμένου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, ήθελε «για άλλη μια φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις ανώτατες αρχές της Γαλλίας, στην Εθνοσυνέλευση και στο γαλλικό λαό». 
Η Γαλλία, «με την υιοθέτηση αυτού του νόμου απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όποιος τα αρνείται πρέπει να τιμωρηθεί» , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο που υπέβαλε η βουλευτής του UMP Valérie Boyer ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση με ανάταση χεριών με πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πενήντα παρόντων μελών, μισή ντουζίνα ψήφισαν κατά.
Το νομοσχέδιο, το οποίο σε πρώτη εκδοχή αφορούσε μόνο την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, επεκτάθηκε ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις γενοκτονίες που αναγνωρίζονται από το γαλλικό νόμο. Προβλέπει να τιμωρήσει την άρνηση μιας γενοκτονίας με φυλάκιση ενός έτους, χρηματική ποινή 45.000 ευρώ ή και τα δύο.
«ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ»
Η εξέταση του κειμένου αυτού έγινε σε ατμόσφαιρα μερικές φορές χρωματισμένη από συγκίνηση, και με ελάχιστη διαφωνία, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν   στα μέσα ενημέρωσης από διάφορα μέλη της πλειοψηφίας
Έξω από την Εθνοσυνέλευση συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές για να  διαμαρτυρηθούν.
Ο Patrick Devedjian, βουλευτής UMP των Hauts-de-Seine και ο ίδιος αρμενικής καταγωγής, ήταν ένας από τους τελευταίους ομιλητές που υπεράσπισαν στο βήμα της Εθνικής Συνέλευσης το νομοσχέδιο της συναδέλφου του Valérie Boyer, πριν από την συζήτηση των τροπολογιών. 
«Δεν πρόκειται να γράψουμε την ιστορία, αλλά να θεμελιωθεί μια απαραίτητη πολιτική πράξη» , δήλωσε.
Εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι «δεν χρειαζόταν  να συγκεντρωθούν ιστορικοί για να μάθουμε αν έγινε γενοκτονία η όχι» το 1915. Ο κ. Devedjian συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι Τούρκοι ιστορικοί διώχθηκαν από τη δικαιοσύνη της χώρας τους» επειδή είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων».

«Αν ερχόταν μια άλλη χώρα να μας πει τι θα έπρεπε να σκεφτούμε για τη σφαγή των vendéens»
Μόνος αντίπαλός της πρότασης που επιτρεπόταν να παρέμβει κατά τη γενική συζήτηση, σύμφωνα με τον  Lionel Tardy , ο βουλευτής UMP Michel Diefenbacher, πρόεδρος της Γαλλοτουρκικής Φιλίας, μίλησε από το βήμα «κατά» του κείμενου.  Σύμφωνα με το ίδιον, «σε αυτή τη στρατηγική περιοχή, τόσο ευαίσθητη και εύθραυστη, δεν εξυπηρετεί κανέναν να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνει το κείμενο».
«Τι θα λέγαμε, εμείς οι Γάλλοι, αν μια άλλη χώρα ερχόταν να μας πει τι να σκεφτούμε για τη σφαγή των vendéens κατά την επανάσταση και θα μας απειλούσε με κυρώσεις, αν πιστεύαμε αλλιώς;».

Ο κ. Diefenbacher μίλησε μετά από πολλούς βουλευτές αριστερούς και δεξιούς, τους  περισσότερούς αιρετούς εκπρόσωπους από περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Αρμενίων και ενέκριναν την πρόταση της βουλευτή UMP Valérie Boyer, δημιουργώντας ένα ειρωνικό σχόλιο του Lionel Tardy στο Twitter .

Ο François Pupponi, βουλευτής PS,και δήμαρχος της Sarcelles, από την πλευρά του, ευχήθηκε μια επερχόμενη ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού της Γερουσίας που πρόσφατα πέρασε σε αριστερή πλειοψηφία. «Ελπίζω ότι πριν από το τέλος αυτού του Κοινοβουλίου, θα έχουμε την τιμή να ψηφίσουμε αυτό το κείμενο», είπε.  Την Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Bernard Accoyer, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κείμενο είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου .

Ένας από τους εκπρόσωπους του François Hollande, ο σοσιαλιστής Bruno Le Roux, ελπίζει επίσης να εγκριθεί πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι ο αφέντης της ημερήσιας διάταξης των δύο συνελεύσεων».
Ο Patrick Devedjian εκτίμησε ότι «υπάρχει μια πλειοψηφία στη Γερουσία για να ψηφίσει αυτό το κείμενο» και ότι «ελπίζει ότι αυτή η πλειοψηφία θα ψηφίσει κατά σύμφωνο τρόπο».  Πέντε μήνες από τις προεδρικές εκλογές, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση αριστερά-δεξιά, «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» , λέγοντας ότι η ψηφοφορία «δεν θα επηρεάσει την ψήφο προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.