21/12/11

«Γρηγορόσημο» για την καθαρογραφή των αποφάσεων!

Αρθρο της 5/8/11
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Μπορεί στις προθέσεις του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να είναι η ψηφιακή δικαιοσύνη και η επιτάχυνση της απονομής της αλλά ακόμη και σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι διατάξεις, που επιβεβαιώνουν τα απερίγραπτα χάλια του ελληνικού δικαστικού συστήματος, συνεχίζουν να εισπράττουν «γρηγορόσημο» για την καθαρογραφή των αποφάσεων!
Οπως αναφέρουν δικηγόροι, οι γραμματείς των πολιτικών δικαστηρίων συνεχίζουν να εισπράττουν «επιμίσθιο» ως αμοιβή, όταν ζητείται προτίμηση για την επίσπευση καθαρογραφής μιας απόφασης. «Η αμοιβή καθορίζεται ανά φύλλο και δίνεται από το δικηγόρο. Φυσικά δε χορηγείται καμία απόδειξη για τη συγκεκριμένη αμοιβή, ούτε δηλώνεται στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για διακίνηση ''μαύρου χρήματος'' μέσα στα δικαστήρια και μάλιστα εν γνώσει των προϊσταμένων των αρμόδιων δικαστηρίων, καθώς όλοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη πρακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Α» δικηγόρος.
Από την πλευρά τους, δικαστικοί υπάλληλοι επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη πρακτική σημειώνοντας όμως ότι το φαινόμενο έχει περιοριστεί ειδικά στο Πρωτοδικείο, καθώς οι περισσότεροι δικαστές προσκομίζουν σε ψηφιακή μορφή τις δικαστικές αποφάσεις και όχι χειρόγραφα, όπως συνήθως κάνουν οι συνάδερφοί τους στο Εφετείο και το Ειρηνοδικείο. Πάντως, οι υπάλληλοι επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη «υπηρεσία» εκτελείται εκτός ωραρίου και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία των υπηρεσιών. Ωστόσο κανένας δε μπορεί να δικαιολογήσει για ποιο λόγο το συγκεκριμένο επιμίσθιο εξακολουθεί να παραμένει... κατάμαυρο. «Γνωρίζει ότι συμβαίνει. Εγώ πάντα ήμουν αντίθετος σε τέτοιες διαδικασίες και απείχα συνειδητά», επισήμανε στον «Α» δικαστικός υπάλληλος.
Το άρθρο 304
Το άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες πρακτικές είναι το 304, στο οποίο αναφέρεται: «Μετά τη δημοσίευση κάθε διάδικος δικαιούται να λάβει απλό φωτοτυπικό αντίγραφο του σχεδίου προκειμένου να μεριμνήσει για την καθαρογραφή με συμπληρωμένα τα στοιχεία που πρέπει, σύμφωνα με το επόμενο άρθρο, να αναφέρονται στο πρωτότυπο της απόφασης. Ο εισηγητής ή δικαστής οφείλει να θεωρήσει ενυπογράφως, το ταχύτερο δυνατόν, το πρωτότυπο, το οποίο ακολούθως υπογράφεται αμέσως κατά το άρθρο 306».
«Είναι μία αμοιβή για την οποία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αλλά η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση την καθιστούν στη συνείδηση όλων μας στα δικαστήρια ως ''θεσμοθετημένη''. Σε κανένα δεν περνά από το μυαλό ότι είναι μία παράνομη συναλλαγή. Ολοι, δικηγόροι, υπάλληλοι ακόμη και οι ίδιοι οι δικαστές, θεωρούν τη συγκεκριμένη πρακτική ως φυσιολογική», επισήμανε δικηγόρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να μην υπάρχει «γκρίνια» και να κατανέμεται ισομερώς το συγκεκριμένο επιμίσθιο οι γραμματείς αναλαμβάνουν κυκλικά τις παρεχόμενες «υπηρεσίες» για την καθαρογραφή.

3 σχόλια:

  1. Χθές, μου έλεγε φίλος μου δικηγόρος ότι στα διοικητικά δικαστήρια ( πας πχ αν σου χρωστάει κανείς λεφτά...) παίρνεις δικάσιμο το ....2016.

    Για τις καθαρογραφές των αποφάσεων έχουνε μείνει 3 άτομα με τσακισμένους καρπούς και βραχίονες από την πληκτρολόγηση..

    Και δεν υπάρχει ένας υπουργός, ένας παράγοντας, να μετατάξει 20 δημόσιους υπάλληλους (χωρίς αντικείμενο εργασίας) σε αυτή την υπηρεσία για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης.

    Κατά τα άλλα, μας μείωσε την εθνική κυριαρχία η τρόικα, που τόλμησε να ρωτήσει για την αρνησιδικία που επικρατεί σε αυτό το απέραντο μπ@@@@@@@ που λέγεται ελληνικό κράτος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andpik, και αν ο πελάτης τού φίλου σου δεν είχε να ζήσει μέχρι το 2016; Αν δεν ήταν εσωστρεφής αλλά έλεγε "αν είναι να πεθάνω από την πείνα, γιατί να μείνουν πίσω αυτοί που με έστειλαν και να βασανίζονται από τις τύψεις";

    Τα 'σπίτια' που αναφέρεις έχουν τέλεια οργάνωση. Στο Ελληνικό κράτος υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας το οποίο πηγάζει από τα νταβατζηλίκια. Αν αρχίσουν να την πληρώνουν εμφανώς και παραδειγματικά, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ, κάποιοι εξ'αυτών, θα δεις πώς θα λειτουργήσει το ανέκδοτο με τον Κρητικό και το 'σπίτι'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.