26/12/11

Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για υπόθεση του ηγουμένου Εφραίμ


Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια.
Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια.

Λευκωσία: Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, «όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση», δήλωσε τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση του ηγουμένου Εφραίμ ο κ. Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοντραμπάντο», κατά την έκφραση του, με τους πολιτικούς. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε η περιπέτεια του γέροντα Εφραίμ να λήξει σύντομα, αφού όπως ανέφερε, δεν ευχαριστεί κανένα να βλέπει ένα ηγούμενο στο κελί της φυλακής.
http://www.philenews.com

16 σχόλια:

  1. Ερώτηση : Οχι ότι δεν γίνονται λαμογιές στα μοναστήρια αλλά πώς θα έχουν έσοδα για να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση (για να το πω κομψά) στο πρόσωπο του Εφραίμ. Όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του Βατοπαιδείου, ο Εφραίμ επεσκέφθη την γενέτειρά του Κύπρο και ήθελε να μιλήσει σε σχολεία. Ο Χρυσόστομος ζήτησε από το υπουργείο παιδείας να μην του επιτραπεί και δεν του επετράπη.

    Ένας μοναχός, που μπαινοβγαίνει σε υπουργικά γραφεία, κάνει ταξείδια στην Ρωσία και εμπορεύεται ιερά κειμήλια, διότι δεν τα δίνει γα προσκύνημα με το αζημίωτο, αλλά ταυτοχρόνως έχει και πολιτικές επαφές (δύο φορές στο σπίτι του πανίσχυρου Πούτιν και μάλιστα για αρκετή ώρα, τι κάνει ένας "ασήμαντος" και "ταπεινός" αγιορείτης καλόγηρος, τον ... εξομολογεί;), εμένα δεν μου κάνει εντύπωση ανθρώπου που μονάζει και προσεύχεται. Τι ρόλο παίζει, αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ikapet

    Πρώτον φροντίζεις ώς μοναστήρι να έχεις ΜΟΝΟ τα απαραίτητα έξοδα,και μετά τα καλύπτεις απο προσφορές πιστών και πωλήσεις εκλησιαστικών αγαθών,τα οποία παράγοντε με πολύ κόπο και μεράκι,και ευλογία επίσης.

    Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ρε παιδιά που ζήτε;
    Είστε ξύπνιοι;
    1.Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε "Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση"
    Δηλαδή αυτός δεν έχει επιχειρηματικές δοσοληψίες(τόσες εταιρίες και ξενοδοχεία έχει η αρχιεπισκοπή)!!!
    2.Συμφωνώ με τον ikapet "Οχι ότι δεν γίνονται λαμογιές στα μοναστήρια αλλά πώς θα έχουν έσοδα για να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο;"
    3.Κύριε Χρήστο Χατζησαββίδη: α.Ελλάδα δεν θα υπήρχε αν οι μοναχοί του Αγίου όρους δεν βγαίναν έξω από αυτό (βλέπε Άγιος Κοσμάς Ο Αιτωλός, Αφύπνηση του Γένους)
    β.Ποιός συτίζει καθημερινά τους χιλιάδες πεινασμένους της Αθήνας και που βρίσκει τα λεφτά(Εκκλησία της Ελλάδος);
    γ.Γνωρίζεις πόσα ιδρύματα και πόσο κόσμο στηρίζει η Ιερά Μονη Βατοπαιδίου και άλλα μοναστήρια;Γνωρίζεις πόση περιουσία έχει παραχωρήσει η μονή στο Ελληνικό δημόσιο χωρίς αντάλαγμα;
    δ.Τα Ιερά κειμήλια και οι Άγιες εικόνες βγαίνουν από το Άγιον Όρος για προσκύνηση και για την είσπραξη χρημάτων τα οποία διαχειρίζονται είτε οι τοπικοί φορείς που γίνεται η προσκύνηση είτε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που τα διαθέτει σε Ιδρύματα και για την Λειτουργία και αναστήλωση της Μονής.
    ε.Γνωρίζεις πόσα ιδρύματα και πόσο κόσμο βοηθά η Ιερά Μονή Πανάγίας του Κύκκου, πόσα ακίνητα προσφέρει στο Κυπριακό δημόσιο αλλά και πόσες επιχειρήσεις έχει, πως αλλιώς θα βοηθήσει;

    Εκτός άν προτιμάς να εξαφανιστεί η Εκκλησλια ο κόσμος να μείνει έρμαιο των πολιτικών και της κρατικής αδιαφορίας, να πεθαίνει της πείνας.

    Εως τώρα ο Μοναχός Εφραίμ δεν καταδικάστηκε από το Ελληνικό δηκαστήριο για οποιοδήποτε αδίκημα.

    Άρα πριν γράψουμε κάτι καλύτερα να είμαστε πιο προσεκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Laki

    Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Ο άνθρωπος είναι ένας αδίστακτος χριστέμπορος:

    "Προτού γίνει διάσημος για τις επιδόσεις του στο real estate, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είχε διαπρέψει με την αξιοποίηση ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου. Την Αγία ή Τιμία Ζώνη της Παναγίας. Το 1995, ύστερα από παράκληση της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, ο ηγούμενος Εφραίμ έφερε την Αγία Ζώνη της Παναγίας στην Αθήνα, για να βοηθήσει τον ασθενή τότε Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά αυτό ήταν μόνον η αρχή… Ο Εφραίμ δέχθηκε τότε τηλεφωνήματα και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με αποτέλεσμα το ιερό κειμήλιο να περάσει από σχεδόν όλα τα σπίτια των πολιτικών αρχηγών και ορισμένων ισχυρών οικονομικών παραγόντων… Στην επιστολή-καταπέλτη 12 σελίδων που έστειλαν πρόσφατα οι μοναχοί του Αγίου Όρους προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων, περιγράφοντας με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τα έργα τις Ημέρες και τις... Νύχτες του Εφραίμ, μιλούν ακόμη και για τον περίεργο θάνατο μοναχών, τους οποίους ο Εφραίμ θεωρούσε εμπόδιο στο έργο του…"

    Πέρασε η "Αγία Ζώνη" από όλα τα πλούσια προάστια της Αθήνας, αλλά ούτε μία φορά δεν επεσκέφθη ένα νοσοκομείο, να δώσει δύναμη σε αρρώστους, οι οποίοι δεν είχαν φουσκωμένο πορτοφόλι. Πολλώ μάλλον, δεν πήγε σε φτωχογειτονιές.

    Εξακολουθώ να επιμένω στην απορία μου τι παίζεται μ' αυτές τις επισκέψεις στην Ρωσία και τις συναντήσεις με πολιτικούς. Προσπαθεί άραγε να αυξήσει την ρωσική επιρροή στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στο Οικ. Πατριαρχείο, που με την σειρά του αποτελούσε πάντα στόχο του Πατριαρχείου Μόσχας, ή συμβαίνει κάτι άλλο και τι ακριβώς; Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η κυβέρνηση, οι Καρυές και το Φανάρι δεν γνωρίζουν. Θα ήμουν απίστευτα αφελής να περιορισθώ σε ... "φιλανθρωπίες", ή σκάνδαλα.

    Και ο ρόλος του ΣΚΑΪ είναι ύποπτος, αφού εντελώς άλλα έγραφε κι έλεγε κάποτε (βλέπε σύνδεσμο στην παραπάνω ανάρτησή μου), τα οποία φρόντισαν να εξαφανίσουν από την ιστοσελίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Laki

    Είμαι απο τους πιστούς που προτιμούν τις μονές να είναι μονές,αυτό είναι το έργο τους.

    Τα ιδρύματα έχει υποχρέωση να τα συντηρεί η εκλησία μας,και όχι οι μονές,με τέτοιου είδους συναλαγές πολλών εκατομυρίων.

    Όσο για τους γέροντες που ανέφερες,πρόσφεραν πολαπλάσιο έργο δίχως να διαχειριστούν τέτοια ποσά,δεν είμαι πολέμιος της εκλησίας μας,αντιθέτως θεωρώ ότι όσοι δίνουν τροφή στους πολέμιους θα πρέπει να καρατομηθούν.

    Ο μητροπολίτης λαυρεωτικής αν δεν κάνω λάθος,Νικόλαος,τον οποίο παρακολουθώ και εκτιμώ,και στήριξε τον ηγούμενο Ευφραίμ,δήλωσε παλαιότερα ότι θέλει μητροπόλεις δίχως χρήματα και λογαριασμούς,μητροπολίτες δίχως ακριβά αυτοκίνητα και ο ίδιος παραιτήθηκε του μισθού του.

    Έτσι θέλω εγώ την εκλησία και τις μονές.

    Σε άλλο άρθρο έγραψα για το ίδιο θέμα ότι θεωρώ εκλησιαστικό σκάνδαλο και όχι πολιτικό την υπόθεση Βατοπεδίου,και έτσι πιστεύω ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

    Και αν μου επιτρέπεις,ο Πατροκοσμάς προφήτεψε ότι θα έρθει καιρός που οι ιερείς θα γίνουν οι ασεβέστεροι όλων,όλα μέσα στο πρόγραμα είναι,δυστυχώς,επομένως μη θεωρείς όλους όσους κρίνουν τα πεπραγμένα των λειτουργών μας,εχθρούς της εκλησίας.

    Η ταπεινότητα η προσευχή και η ευλογία θα κρατήσουν το Γένος και όχι τα εκατομύρια για τα ιδρύματα.

    Φιλικά στα γράφω,επειδή καταλαβαίνω ότι έχεις ανησυχία για την κρίση στην εκλησία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ποιός συτίζει καθημερινά τους χιλιάδες πεινασμένους της Αθήνας και που βρίσκει τα λεφτά(Εκκλησία της Ελλάδος);
    γ.Γνωρίζεις πόσα ιδρύματα και πόσο κόσμο στηρίζει η Ιερά Μονη Βατοπαιδίου και άλλα μοναστήρια;"

    A! Μπρε Παπακωστα.Τι εκανες μωρε εσυ και σε κυνηγα ολη η νομοταγης οικουμενη?????.Μοιρασες και εσυ μερος των κλεμμενων σε φτωχους και απορους σαν το Ρομπεν των Δασων και σαν αυτο που πιστευω οτι θα κανει στο μελλον και οταν αποφυλακιστει ο παππας αυτος.Πως τον λενε και τον ξεχασα?εχω επιλεκτικη μνημη που σβυνει αμεσα καθε ΣΚΑΤΟ που θα παρισφρυσει για λιγο.Α! Μπρε Παπακωστα,τουλαχιστον εσυ υπηρξες Παλληκαρι και οχι....δεν θα το πω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο,

    Μία διόρθωση σε ένα λάθος που κλάνουν πολλοί: "Τα ιδρύματα έχει υποχρέωση να τα συντηρεί η εκλησία μας,και όχι οι μονές,με τέτοιου είδους συναλαγές πολλών εκατομυρίων."

    Η συντήρηση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων δεν είναι υποχρέωση της εκκλησία, αλλά του ΚΡΑΤΟΥΣ, το οποίο εισπράττει φόρους για τον σκοπό αυτό. Η εκκλησίες, ή όποιοι άλλοι ιδιώτες θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν έχουν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να το κάνουν. Είναι σημαντικό να μην γίνεται το λάθος αυτό, διότι αθέλητά μας απαλλάσσομε το κράτος από την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του αυτή, για την οποία το ΠΛΗΡΏΝΟΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nativist

    Εννοώ ηθική υποχρέωση,δίχως αυτό να σημαίνει ότι το κράτος είναι άμοιρο ευθυνών.Πιστεύω ότι είναι μέρος του έργου της εκλησίας η κοινωνική προσφορά,αλλά όχι έτσι,υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λέγεται (http://www.ifestosedu.gr/96elladaspecialissues.htm) ὅτι ὅ Ἐφραὶμ ἔπαιξε ρόλο ὑπὲρ τοῦ ὄχι γιὰ τὸ σχέδιο Ἀνάν. Μήπως γι' αὐτὸ κάποιοι τοῦ τῆν φύλαξαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ konion

    Θεωρώ το επιχείρημα γελοίο. Ποιος του φύλαγε τι; Το ερώτημά μου εμένα είναι αυτό που έγραψα παραπάνω (26 Δεκεμβρίου 2011 8:37 μ.μ.): Τι ρόλο παίζει, αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός; Η όλη στάση του, μόνο που σε μοναχό δεν αρμόζει. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει δίκιο.

    Και τι ζόρι τραβά τώρα το ΣΚΑΪ (που του είχε σούρει τα εξ αμάξης) να τον βγάλει λάδι; Αλλά το σκάνδαλο ή "σκάνδαλο", εγώ το βάζω σε δεύτερη μοίρα. Τι ζόρι τραβά το Πατριαρχείο Μόσχας; Όλα αυτά για έναν "ταπεινό μοναχό"; Πότε ξανάγινε κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μεγαλο το ζορι Νατιβιστ.ξερω οτι θελεις να μαθεις.Δεν λεγονται ολα απλα δες πως εχω ορμηξει εγω και θα καταλαβεις και τα υπολοιπα.Αυτα βγαινουν στην φορα μετα 50,αντε 30 χρονια γιατι ζουμε πλεον σε αλλο χωρο-χρονο,ρωτα και τον ανακοντα για το θεμα του χωρο-χρονου γιατι συνεχεια μετακινειται σε αλλους χωρο-χρονους ,θα μπερδευτει και δεν θα ξαναβγει διοτι δεν εχει το...μητο της Αριαδνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν συμφωνώ καθόλου. Είμαι Έλληνας πολίτης, μ' ενδιαφέρει η χώρα μου και δεν ξέρω ο Εφραίμ το ρόλο βαρά. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα τρίγωνο μεταξύ Αθήνας, Φαναρίου και Μόσχας και στην μέση ο καλόγερος. Η Αθήνα πρωτίστως, ή μάλλον αποκλειστικά (οι άλλοι δύο δεν έχουν υποχρέωση), οφείλει να με (σχηματικά ο ενικός) ενημερώσει. Παίζονται κρυφά παιχνίδια στην πολιτική, αρκεί να μην γίνονται αντιληπτά. Άπαξ και έγιναν, ζητούνται εξηγήσεις και πρέπει να ζητηθούν στην Βουλή. Άλλως, μασάμε το κουτόχορτό μας και πηγαίνουμε για πρέφα.

    Η δουλειά ΒΡΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nativist

    Τρίγωνα υπάρχουν πολλά,το θέμα είναι να τα αξιοποιήσουμε όλα,έλα όμως που όταν έχεις πολλά τρίγωνα αυτά μερικές φορές συγκρούονται έστω και κατά λάθος μεταξύ τους,και αντί για μελωδία κάνουν θόρυβο.

    Όλα μέσα στο πρόγραμα είναι,αλλά ο Εφραίμ απο απλός διαμεσολαβητής μεταξύ Αθήνας και Μόσχας κατέληξε στη φυλακή,με καθαρά πολιτική δίωξη.

    ΥΓ
    Ίσως,μέσω της Μονής να ερχόταν η στήριξη των Ρώσων στον Καραμανλή και τη ΝΔ,λέω ίσως.Εκτός και αν πιστεύουμε ότι ο Πούτιν μόνο λεφτά δεν έστειλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.