13/12/11

Το χαράτσι και τα κριτήρια απαλλαγής

της Ελίνας Γαληνού
Η επιβολή πληρωμής τέλους ακινήτου, η οποία ορθά επονομάστηκε "χαράτσι", καθότι θυμίζει χαρακτηριστικά τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, τελικά νομιμοποιήθηκε. Το άγριο αυτό φοροεισπρακτικό μέτρο που θα απομυζήσει μέσα στον δύσκολο αυτό χειμώνα, όλες τις εναπομείνασες οικονομίες των ελληνικών νοικοκυριών, ήδη τρέχει.
Οι λογαριασμοί ΔΕΗ, με επιβαρυμένους ΦΠΑ λόγω πρόσθεσης του τέλους στο γενικό ποσό, άρχισαν να καταφθάνουν μαζεμένοι στις θυρίδες μας. Και είναι βέβαιο ότι παρ΄όλες τις κινητοποιήσεις πολιτών, συλλόγων και φορέων, τη χρονιά αυτή θα πληρώσουμε οπωσδήποτε και τις δύο δόσεις.
Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο καταστροφικό είναι αυτό το μέτρο, όχι μόνο για τα ήδη λεηλατημένα εισοδήματα του κόσμου, ούτε για το πόσο ανασταλτικό θα αποβεί για τις ελάχιστες πλέον οικονομικές δραστηριότητες που γίνονται στην αγορά. Η επιτακτική πληρωμή τόσο μεγάλων ποσών και μάλιστα, σε μετρητά, ρημάζει τα ήδη μειωμένα έσοδα ενοικίων, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πραγματική απόγνωση. Το μπέρδεμα που δημιουργείται με τους ενοίκους ως προς τους λογαριασμούς ΔΕΗ, είναι άνευ προηγουμένου, εάν λάβουμε υπ΄όψη και τα σφάλματα τα οποία αλλοιώνουν τις εκτιμήσεις (συνήθως επί τα χείρω). Φαίνεται ότι η σταδιακή δήμευση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, άρχισε ήδη να εφαρμόζεται και ο τρόπος αυτός, είναι ομολογουμένως από τους πιό αποτελεσματικούς. Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν ανακοινώθηκε το μέτρο από τον υπουργό Οικονομικών, επαληθεύονται με απόλυτη ακρίβεια. Σε λίγα χρόνια, εάν αυτό μονιμοποιηθεί, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών τους, "υπέρ του στόλου".
Για τους λόγους αυτούς κυρίως και πολλούς άλλους, οι οποίοι αφορούσαν κυριολεκτική αδυναμία πληρωμής αυτού του φόρου, καθώς και για το παράλογο της υπόθεσης να συνδέεται η πληρωμή με το ρεύμα-το κοινωνικό αγαθό- όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός πριν το επιβάλει, έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ. Περιμέναμε ότι βάσει της προσεκτικά διατυπωμένης αγωγής, η οποία συμπεριλάμβανε ενστάσεις απολύτως λογικές, θα είχαμε κάποια ανταπόκριση από την Δικαιοσύνη. Ωστόσο, το θέμα μάλλον πάει στις καλένδες, καθώς μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθούν προτάσεις για συζήτηση και...βλέπουμε ως την άνοιξη. Μέχρι τότε, ζεστό χρήμα των φορολογουμένων, θα συνεχίσει να εισρέει στα ταμεία, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Ποιές είναι αυτές, έγινε ήδη γνωστό από την εγκύκλιο που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν δήλωσης του πρωθυπουργού "ότι το μέτρο προς το παρόν θα παραμείνει ως χρήσιμο, ενώ θα υπάρξει πρόνοια για τους αδυνάτους..",
Οι "αδύνατοι" προσδιορίζονται ως βαρύτατες περιπτώσεις ευπαθών ομάδων, όπως π.χ 80% αναπηρία, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη (που δεν πάει να τους κόψουν το ρεύμα...), μακροχρόνια άνεργοι χωρίς άλλο εισόδημα, που εννοείται ότι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Το κράτος όμως, προκειμένου να διασφαλίσει την "διαφάνεια" εξαιρέσεων, αποφάσισε να συστήσει τριμερή επιτροπή που θα αξιολογεί μια-μια τις περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπ΄όψη και κάποια εισοδηματικά κριτήρια για πολίτες που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι οι άνθρωποι με βαριές αναπηρίες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και ακόμα περισσότερο, αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή. Γενικά βέβαια, είναι εντελώς παράλογο να εκβιάζονται οι πολίτες με διακοπή ρεύματος, αν δυσκολεύονται να πληρώσουν άγρια χαράτσια, μέσα στον χειμώνα με τα ακριβά πετρέλαια και τα πενιχρά εισοδήματα. Αν η κυβέρνηση κρίνει αναγκαίες κάποιες έκτακτες εισφορές από τους πολίτες λόγω συνθηκών, θα ήταν κατ΄αρχήν λογικό να τις επιβάλει όλες με πλαφόν εισοδηματικών κριτηρίων. Η εξαίρεση ειδικών περιπτώσεων δε, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί χρειάζεται επιτροπές όταν αυτά είναι αυταπόδεικτα; Μήπως η επιτροπή θέλει να διαπιστώσει εξ ιδίοις όμμασι, αν πράγματι κάποιος έχει ολική αναπηρία ή είναι κλινικά νεκρός για να τον εξαιρέσει; Η μήπως πρέπει κάθε πολίτης να περάσει από ειδική ανάκριση, προκειμένου να εξηγήσει γιατί έχασε το 60% ή 70% του περυσινού εισοδήματός του, αν μάλιστα είναι ιδιοκτήτης ακινήτων που κάθε άλλο παρά βεβαιωμένα έσοδα μπορεί να έχει;
Αλλά θα μου πείτε, ένα μέτρο εξ αρχής παράλογο, ή αλλάζει εντελώς, ή ...συνεχίζει να μπερδεύει το σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.