1/12/11

Να μπουν φυλακή οι υπεύθυνοι πολιτικοί, για να παραδειγματιστούν οι επόμενοι!

Ο Προβόπουλος καρφώνει τον ΓΑΠ για τον εκτροχιασμό του χρέους
Τον Γιώργο Παπανδρέου και τη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε ως υπευθύνους για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος χθες το βράδυ στη Βουλή είπε ξεκάθαρα ότι αν η οικονομική πολιτική είχε χειριστεί σωστά τα ζητήματα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, το χρέος θα ήταν βιώσιμο.

Ο κ. Προβόπουλος απέφυγε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις του Ευ. Βενιζέλου για ύφεση κοντά στο 5,5% και προέβλεψε ότι φέτος θα κλείσει στο 6%. Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η πολιτική αβεβαιότητα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου οδήγησε σε εκροή 14 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το συγκεκριμένο δίμηνο, ρυθμοί που διατηρήθηκαν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την εγκληματική απόφαση για δημοψήφισμα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, ισχυρίστηκε ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα επήλθε σταθεροποίηση.
Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με το ότι άλλα έλεγε πέρσι σχετικά με το «κούρεμα», ο κεντρικός τραπεζίτης προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με το «κούρεμα», το οποίο ακόμα και τώρα θα έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Απέφυγε μάλιστα να κάνει και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι πολλά ακούει, αλλά είναι θέμα επιλογής που θα κάνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο και για το αν τα «νέα» ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα θα ακολουθούν το βρετανικό ή το ελληνικό δίκαιο. Τόνισε όμως ότι αν το νέο επιτόκιο είναι 8%, είναι δώρον άδωρον. Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο απέτυχε γιατί εφαρμόστηκε αποσπασματικά και στοχοποίησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με ορθό τρόπο τα ζητήματα το χρέος θα ήταν βιώσιμο.
Συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι το καθαρό όφελος από το «κούρεμα» δεν θα είναι 100 δισ. ευρώ αλλά 70, καθώς τα 30 θα πάνε κατευθείαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο χαρακτήρισε την ευκαιρία της 27ης Οκτωβρίου ως την τελευταία που θα έχει η χώρα μας.
Καταλήγοντας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προκάλεσε και πάλι αίσθηση δείχνοντας ότι προτιμά τις ξένες επενδύσεις (!) από τις ελληνικές διότι θα φέρουν περισσότερα χρήματα και τεχνογνωσία.
Γιώργος Λυκουρέντζος

4 σχόλια:

  1. Τελείωσε η αποστολή του; Ή ο Προβόπουλος άρχισε να πιέζεται τόσο που αναγκάζεται να πάρει αποστάσεις;

    Είπαμε,όσο η πίεση θα μεγαλώνει τόσο θα διαλύεται η συνοχή της συμμορίας.

    Ο ένας θα ξεβρακώνει τον άλλο απο εδώ και πέρα,μπορεί να τους στηρίζουν κάποιες δυνάμεις αλλά όχι για πολύ ακόμη,οι ευθύνες είναι τεράστιες και τα εγκλήματα ξεσκεπάστηκαν,η προπαγάνδα δεν φέρνει πλέον τα απαραίτητα για αυτούς αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -1-
    Αυτοι οι "εντιμοτατοι" Γερμανοι με τα λευκα κολλαρα ποτε θα λογοδοτησουν?

    Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Spiegel (τίτλος του περιοδικού: Διεθνής Διαφάνεια - «Φύλλο Συκής» της μεγάλης βιομηχανίας), όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους στην οργάνωση εναντίον της διαφθοράς. Κατά σύμπτωση δε, η εγγραφή τους ως μέλος, συμπίπτει πολύ συχνά με κάποια εισαγγελική έρευνα εναντίον τους, με την κατηγορία της διαφθοράς.



    Δηλαδή, τόσο η εγγραφή τους ως μέλος, όσο και οι «δωρεές» τους, στις οποίες στηρίζεται η χρηματοδότηση της αμιγώς γερμανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, συμβαδίζουν συνήθως χρονικά με εκείνη ακριβώς την περίοδο, κατά την οποία κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά.
    Για παράδειγμα, μόνο όταν η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) διαπίστωσε στο εσωτερικό της πάνω από 100 περιπτώσεις διαφθοράς (για το έτος 2000), έγινε μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας». Η κατασκευαστική εταιρεία Hochtief εισήλθε με τη σειρά της στην οργάνωση το Δεκέμβριο του 1999, όταν η εισαγγελία του Βερολίνου, λίγους μόλις μήνες πριν, διεξήγαγε έρευνα με την κατηγορία της «υποψίας για απάτη», σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της πόλης.
    Επίσης η Siemens έγινε μέλος του «συνδέσμου» το 1999, όταν κατηγορήθηκε για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς: για το χρηματισμό πολλών εκατομμυρίων της τότε κυβέρνησης της Ισπανίας (κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Μαδρίτη στη Σεβίλλη), καθώς επίσης για κάποια αντίστοιχη περίπτωση διαφθοράς, στον κλάδο των ιατρικών μηχανημάτων στη Νότια Κορέα. Στην ιστοσελίδα τότε της Siemens διάβαζε κανείς:
    «Συμμετέχουμε ενεργητικά στη «Διεθνή Διαφάνεια» - σε μία ονομαστή, παγκοσμίου εμβέλειας μη κυβερνητική οργάνωση, για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
    Το έτος 2002, δύο σημαντικά μέλη της οργάνωσης, η ABB και η Hochtief, θεωρήθηκαν ύποπτα για συμμετοχή στο σκάνδαλο του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος (SPD). Η «Διεθνής Διαφάνεια» ζήτησε βιαστικά από τις δύο μεγάλες πολυεθνικές να τοποθετηθούν σε σχέση με τις κατηγορίες, επειδή σε περίπτωση αποδεδειγμένης διαφθοράς, θα έπρεπε να τις «αποβάλλει» από μέλη – κάτι που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της οργάνωσης.
    «Κατηγορίες για χρηματισμό απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς», διαβάσαμε πρόσφατα, «…εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler καταγγέλλοντας την προσφορά δώρων και εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους, σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικά συμβόλαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -2-
    Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η πολυεθνική επιχείρηση ήταν αναμεμειγμένη σε μία μακρόχρονη πρακτική δωροδοκιών, προκειμένου να εξασφαλίζει συμφωνίες στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Ιράκ, στην Ουγγαρία, στην Ελλάδα, στη Λετονία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο κα σε τουλάχιστον άλλες έξι χώρες, μεταξύ των ετών 1998 και 2008».
    Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, επίσης μέλος της «οργάνωσης», θα πρέπει προφανώς να τοποθετηθεί σε σχέση με τις κατηγορίες - αφού δεν θα θέλει να είναι η πρώτη που θα αποβληθεί από το «Σύνδεσμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως» (αν και, κατά την άποψη μας, μάλλον δεν ανησυχεί καθόλου).
    «Ακόμη μία γερμανική εταιρεία ερευνάται με την κατηγορία της διαφθοράς», έγραφε ο γερμανικός Τύπος την αμέσως επόμενη ημέρα της «παραπομπής» της Mercedes από τις Η.Π.Α. Πρόκειται για την Ferrostahl AG, η οποία για πολλοστή φορά φαίνεται να συμμετέχει σε υποθέσεις χρηματισμού και διαφθοράς. Υποθέτουμε φυσικά ότι, εάν δεν είναι ακόμη μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας», θα «επανορθώσει» άμεσα, έτσι ώστε να καταπολεμήσει και αυτή με τη σειρά της τη διαφθορά στον πλανήτη.
    Όπως φαίνεται εν πρώτοις λοιπόν, χωρίς να χρειασθεί να «εμβαθύνει» κανείς ιδιαίτερα, για τις μεγάλες βιομηχανίες του «εντιμότατου εταίρου» μας, ο οποίος δεν παύει ούτε στιγμή να κατηγορεί την Ελλάδα για αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελεί ένα ευρείας χρήσεως «εργαλείο» - ένα ουσιώδες μάθημα διοίκησης επιχειρήσεων, το οποίο θα όφειλε μάλλον να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια των ανεπτυγμένων χωρών, έχοντας εξέχουσα βαρύτητα για τους μελλοντικούς «ηγέτες».

    ( Transparency International )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο παραληφθηκε απο απροσεξια στην αναρτηση της Διεθνους Διαφανειας
    http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1720.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.