10/12/11

Οι Κούρδοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν μέρος του Ιράκ

Βαγδάτη - Οι Κούρδοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν μέρος του Ιράκ ή άν θέλουν να είναι ανεξάρτητοι, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντέλ Καρίμ αλ-Louaïbi σχετικά με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, χωρίς να είχαν πάρει την έγκριση από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. 
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Κούρδοι υπογράφουν συμβάσεις για την αδειοθέτηση κάθε τετραγωνικό μέτρο του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να συμμετέχουν στην απόφαση οι κάτοικοι των άλλων 15
επαρχίες και χωρίς να μπορούν οι τελευταίοι να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το τομέα του πετρελαίου στον υπόλοιπο του Ιράκ, δήλωσε ο κ. Louaïbi σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Iraq Oil Forum

Η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει υπογράψει στο παρελθόν σαράντα συμβόλαια με ξένες εταιρείες χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Πετρελαίου, ή να του κοινοποιήσει  τις συμβάσεις. 
Κανένας Ιρακινός είτε Άραβας είτε Κούρδος δεν μπορεί να το δεχθεί. Σε τελική ανάλυση, η περιοχή του Κουρδιστάν θα πρέπει να αποφασίσει τη στρατηγική επιλογή της να παραμείνει μέρος του Ιράκ ή αν έχει την σκέψη να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος. Αλλά πρέπει οι Κούρδοι να εκφράζονται καθαρά μαζί μας. .

Σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο περί υδρογονανθράκων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών στις 25 Αυγούστου, 2011 αλλά μπλοκαρίστηκε από  το Κοινοβούλιο, ο κ. Louaïbi δήλωσε: Υπάρχουν βασικές αρχές για τις οποίες είναι αδύνατο να συμβιβαστούμε: οι συμβάσεις του τομέα του πετρελαίου πρέπει να εγκριθούν από την κεντρική κυβέρνηση και όλες οι πωλήσεις πετρελαίου πρέπει να γίνουν με τον ίδιο τρόπο. 
Για μένα, πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή και δεν αφορά μόνο το Κουρδιστάν, αλλά όλο το Ιράκ (...) Αυτός ο νόμος μπορεί να οδηγήσει στη διατήρηση του Ιράκ ως οντότητα ή, αντιθέτως, να οδηγήσει στη διάλυση της χώρας σε μικρά κράτη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι υπήρχε μικρή πιθανότητα αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί όπως προγραμματίζεται έως το τέλος του έτους. 
Επιπλέον, ο υπουργός έδωσε εντολή στον αμερικανικό όμιλο ExxonMobil να επιλέξει μεταξύ της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του West Qurna και της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν. 
Δήλωσε ακόμη: «Το συγκρότημα θα πρέπει να πάρει την τελική του απόφαση. Η θέση μας είναι σαφής: καμία εταιρεία, είτε η ExxonMobil είτε άλλη, δεν επιτρέπεται να παραβιάσει το Σύνταγμά μας και τους νόμους μας».

Πηγή
Σχετικό άρθρο: Η κουρδική στρατηγική στο Ιράκ: διέρρεε και απολάμβανε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.